Microchips voor katten: zijn ze verplicht?
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Microchips voor katten zijn niet verplicht, deskundigen bevelen deze procedure echter ten zeerste aan. Dit komt omdat het de meest effectieve manier is om je kat te lokaliseren als hij vermist is.
Dit apparaatje vormt bovendien op geen enkele manier een ongemak voor het dier. Het is ook buitengewoon handig. Het bevat bijvoorbeeld alle basis- en noodzakelijke informatie over je huisdier. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huisdieren te microchippen, ongeacht de soort.
Microchips voor katten: wat zijn dat?
Dit zijn elektronische elementen lijken op kleine capsules. De capsules zijn ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Ze slaan echter alle nodige informatie over het dier op.
Ze bevatten bijvoorbeeld informatie zoals vaccins, naam en contactgegevens van de eigenaar en dierenarts. Het beste is dat microchips het dier helemaal geen pijn doen. In feite zal je kat niet eens weten dat hij er eentje heeft.
Je dierenarts zal de capsule onder de huid inbrengen, bijna altijd in de buurt van de nek van het dier. Je dier zal echter nauwelijks iets voelen. Het plaatsen van de capsule is vergelijkbaar met het geven van een vaccin aan de kat. Het is snel en vrijwel pijnloos!
Je hoeft een microchip bovendien maar één keer in te brengen. Je kunt je kat vervolgens aanmelden en de dierenarts heeft ook informatie over de kat. Dit is erg handig, vooral om je huisdier te lokaliseren als hij ontsnapt of verdwaalt.
Het is echter ook belangrijk om je kat in het algemeen goed in de gaten te houden. Ze hebben de reputatie ongrijpbaar te zijn en vrij gemakkelijk te ontsnappen.
Als hij dan toch ontsnapt, dan zal dit apparaat je kat identificeren en beschermen. Het beste van alles is dat het een zeer goedkope procedure is. Microchips voor katten variëren meestal tussen de 30 en 50 euro. Nogmaals, ze hoeven er maar één keer een te krijgen.
Is het verplicht om microchips voor katten te nemen?
In sommige landen is het aanschaffen van een microchip voor huisdieren verplicht. Hoewel het in Nederland niet verplicht is, is het in sommige andere landen wel verplicht.
Ondanks dat het niet verplicht is, raden we je ten zeerste aan om er eentje te laten plaatsen. Er zijn zoveel voordelen. Het is bovendien een zeer economische en niet-schadelijke procedure voor huisdieren.
Een aantal katteneigenaren nemen ze echter niet voor katten, omdat hun katten het huis niet verlaten. Een aantal mensen gaa er bovendien ten onrechte van uit dat als katten ontsnappen, ze zich veel gemakkelijker zullen aanpassen aan het leven op straat dan bijvoorbeeld honden.
Katten passen zich niet goed aan het leven op straat aan
Het is belangrijk om deze mythe te ontkrachten. Katten die in huizen of appartementen wonen, hebben het erg moeilijk als ze ontsnappen. Dit is zelfs zonder hun indirecte impact op de lokale fauna te beoordelen.
Een microchip is essentieel om een ontsnapte kat te vinden. In feite reageren verdwaalde katten vaak heel anders dan honden. Hun eerste impuls is meestal om in paniek te raken.
Ze kunnen zich bijvoorbeeld verstoppen, waardoor het veel moeilijker wordt om ze te vinden. Afhankelijk van waar ze zijn, kunnen ze het ook moeilijk hebben om de weg naar huis te vinden.
Zwerfkatten zijn vaak in een vreselijke toestand tegen de tijd dat iemand ze vindt. Hoe instinctief ze ook zijn, ze hoeven meestal niet te jagen om te overleven. Ze hoeven ook niet tegen andere straatdieren te vechten.
Als mensen ontsnapte dieren vinden dan zijn ze vaak gewond of door een auto aangereden. Hiermee rekening houdend, is het een mythe dat katten zich beter aan het leven buiten aanpassen dan honden. De primaire plicht van elke huisdierbezitter is ook om het welzijn van zijn huisdier te beschermen.
Microchips en het bijwerken van informatie
Het is essentieel om de informatie op de microchip up-to-date te houden. Soms kun je de microchip laten plaatsen, maar vergeet je om je kat in een database te registreren. Als ze niet geregistreerd zijn, dan is de microchip nutteloos. Je dient indien nodig ook je contactgegevens, zoals telefoonnummer of adres, bij te werken.
Hoewel microchips bij katten dus niet verplicht zijn, raden we je ten zeerste aan om er eentje te laten plaatsen. De reden daarvoor is eenvoudig. Ze zorgen ervoor dat je kat beschermd en identificeerbaar is. Als je kat vermist raakt, dan zul je erg blij zijn dat hij er eentje heeft. Het is bovendien een pijnloze en goedkope procedure.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Red de ayuda animal. EL chip en perros y gatos. Extraído de: http://redayudaanimal.es/Consejos/El%20chip%20en%20perros%20y%20gatos.pdf
- Ley 5/1997, de 24 de abril, de protección de los animales de compañía. Extraído de: https://www.boe.es/buscar/pdf/1997/BOE-A-1997-14412-consolidado.pdf
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.