Logo image
Logo image

Hoe versterk je het immuunsysteem van een kat?

4 minuten
Er bestaat geen wonderformule om het immuunsysteem van een kat te versterken, maar er zijn veel dingen die je kunt doen om het te verbeteren.
Hoe versterk je het immuunsysteem van een kat?
Ana Díaz Maqueda

Geschreven en geverifieerd door de biologe Ana Díaz Maqueda

Laatste update: 21 december, 2022

Katachtigen zijn nogal schrikachtige dieren en ze ontwikkelen vaak veel stressgerelateerde problemen. Zelfs sommige ziektes die ze van nature dragen zijn te wijten aan stress. Zoals je kunt zien, heeft stress een directe invloed op het immuunsysteem van een kat en verergert het elke aandoening die ze zouden kunnen hebben.

Het immuunsysteem bevat organen zoals:

  • de thymus
  • de lymfeknopen
  • het beenmerg
  • de milt
  • de lever

Deze maken of slaan witte bloedcellen, antilichamen en andere stoffen op die de verspreiding van bacteriën en virussen afremmen. Ze vangen daarnaast ook giftige stoffen op en verwijderen deze.

Het gezond houden van het immuunsysteem van de kat is dus essentieel voor zijn welzijn. Als het op de een of andere manier faalt, zoals bij sommige virusziekten het geval kan zijn, kan het dier ziek worden en sterven.

Ziekten die het immuunsysteem van een kat aantasten

Sommige kattenziekten tasten het immuunsysteem direct aan, terwijl andere het verergeren als het om welke reden dan ook wordt aangetast.

Felien immunodeficiëntievirus (FIV)

FIV, ook wel kattenaids genoemd, is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus uit de retrovirusfamilie. Het is niet duidelijk hoe het het immuunsysteem van een kat beïnvloedt, maar wetenschappers weten wel dat de verhouding tussen twee soorten lymfocyten, CD4 + en CD8 +, varieert.

Na het oplopen van de infectie is er een fase waarin de kat symptomen vertoont zoals elke andere virale infectie, zoals koorts, braken en diarree. Na deze periode kan de kat tot vier jaar lang symptoomloos drager zijn.

Daarna beginnen zich symptomen voor te doen die vergelijkbaar zijn met die van AIDS bij de mens en, als het dier het overleeft, zal het infecties blijven ervaren tot de dag dat het sterft.

Some figure

Leukose

Leukose is verantwoordelijk voor het ontstaan van neoplasmata of tumoren. Het onderdrukt de activiteit van het beenmerg en het immuunsysteem in het algemeen. Hierdoor vermindert het afweersysteem van de kat aanzienlijk. De symptomatologie van deze ziekte is nogal gevarieerd (Engelse link), maar het zal leiden tot verschillende soorten kanker.

Feliene infectueuze peritonitis

Feline infectieuze peritonitis is te wijten aan het feline coronavirus (FCoV). Dit virus nestelt zich in de darm en uit zich als diarree en andere afgeleide symptomen. Om een nog onbekende reden lijkt het virus echter te muteren en binnen te dringen in bepaalde cellen van het immuunsysteem, zoals macrofagen en monocyten.

Deze verspreiden het virus door het hele lichaam en creëren een systemische ziekte die het leven van een kat in minder dan een maand en zelfs binnen slechts 24 uur kan beëindigen.

Tips om het immuunsysteem van een kat te versterken

Er zijn enkele factoren die je in de hand kunt houden om te voorkomen dat het immuunsysteem van je kat verslechtert, ondanks de ziekteverschijnselen die het direct aanvallen.

Geef ze alleen voedsel van hoge kwaliteit

In het ideale geval voer je je kat rauw vlees of zelfgekookte maaltijden. Het is waar dat de prijs van deze voeding en de tijd die het vergt het niet gemakkelijk maken. Je kunt je kat dus ook voeden met hoogwaardig en goed verwerkt blikvoer.

Hiervoor moet je goed de etiketten lezen en ervoor zorgen dat ze geen additieven en conserveringsmiddelen bevatten. Denk eraan dat het uiterlijk van het voedsel er niet toe doet, want de voedingsindustrie is een oude rot in het creëren van overmatig bewerkte goederen die eruit zien als het echte werk.

Kijk ook naar de analytische bestanddelen en zorg ervoor dat het een goede hoeveelheid antioxidanten, aminozuren en omega 3-vetzuren bevat.

Some figure

Voedingssupplementen gebruiken

Misschien wil je voedingssupplementen aan het voer van je kat toevoegen als de kat al ziek of ouder is. Er zijn er veel te koop die geschikt zijn voor verschillende doeleinden, afhankelijk van de behoeften van de kat. Ze kunnen bijzonder nuttig zijn tijdens bepaalde seizoenen, zoals de winter.

Geef je kat niet overmatig veel vaccinaties

Vaccineren is misschien niet zo nodig als je kat niet naar buiten gaat en niet in contact komt met andere dieren, maar dit moet je natuurlijk voorleggen aan je dierenarts.

Het komt in zeldzame gevallen voor dat katten tumoren ontwikkelen op de plaatsen waar ze de prik hebben gekregen. Zelfs als je ervoor kiest je dier helemaal niet te laten vaccineren, moet je je kat minstens eenmaal per jaar voor een medische controle meenemen.

Voorkom dat je kat zwaarlijvig wordt

Net als bij mensen kan zwaarlijvigheid het immuunsysteem van een kat aantasten en daarmee ook hun gezondheid. Creëer een rijke en stimulerende omgeving waar ze kunnen spelen en actief kunnen zijn. Je kunt zelfs overwegen om een tweede kat te adopteren. Wat je ook doet, begin met ze niet te overvoeren en houd hun lichaamsgewicht nauwlettend in de gaten.

Verminder stressvolle situaties

Zoals we aan het begin van dit artikel al hebben gezegd, is stress de ergste vijand van de kat. Katten zijn extreem gevoelige dieren die voortdurend alert zijn, zelfs als ze dat niet lijken te zijn.

Elke grote veranderingen in huis, zoals te hardhandig behandelen, harde geluiden, een afwezige eigenaar, opgeteld bij vele andere factoren, kunnen een kat echt stress bezorgen. Deze toestand zal een negatieve invloed hebben op de gezondheid van het dier en het is zelfs mogelijk dat ze ziekten ontwikkelen die al latent aanwezig waren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • August, J. (2008). Medicina Interna Felina. Etiopatogenia de la cistitis idiopática felina.
  • Ayala, I., Talone, T., Castillo, C., Gerardi, G., & Hernández, J. (1998). El síndrome de inmunodeficiencia adquirida del gato causado por el FIV (Feline Immunodeficiency Virus). Archivos de medicina veterinaria, 30(1), 5-12.
  • Carmona, A. B. (2004). Infección por FeLV en el gato. Pequeños Animales, 9(48), 18-31.
  • Prieto, M., & Acuña, A. (2012). Actualización de la Peritonitis Infecciosa Felina. Hospitales Veterinarios, 4(3), 75-82.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.