Hoe kun je je kat laten wennen aan autoritten?

Katten zijn bijzonder gevoelig in omgevingen waar ze zich niet in controle voelen. Het is dus meestal het beste om ze langzaam te laten wennen voordat je lange autoritten met ze maakt.
Hoe kun je je kat laten wennen aan autoritten?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 21 december, 2022

Het vergt geduld, training en oefening om je kat te laten wennen aan autoritten. In tegenstelling tot honden moeten katten zich in een stabiele omgeving bevinden. Auto’s zijn verre van dat, en alle trillingen, geluiden en plotselinge bewegingen zijn voor hen moeilijk te hanteren.

Toch zijn er dingen die je kunt doen om je kat te laten wennen aan autoritten. Op die manier, als je ze naar de dierenarts moet brengen, of ze gewoon niet alleen kunt achterlaten, zijn ze al voorbereid en veroorzaken ze geen problemen.

Sommige katten kunnen zelfs lange reizen aan, wat betekent dat ze met je mee kunnen op vakantie. In dit artikel kun je enkele tips lezen om je kat om te laten wennen aan autoritten.

Laat haar wennen aan de auto

Je kunt dezelfde basisregels volgen als bij het laten wennen aan water. Introduceer deze verandering langzaam aan de kat en creëer een aantal condities die je kat kunnen helpen zich aan te passen. De eerste stap is dus om je kat in de auto te zetten zonder de auto te starten.

Je kunt dit twee of drie keer doen als test. Door ze in de auto te zetten zonder de motor aan te zetten, voelen ze zich rustiger. Je moet echter niet vergeten dat je bij je kat moet blijven gedurende het hele proces.

Je moet ze ook in een reismand houden als je ze in een voertuig meeneemt. De andere optie is het gebruik van een riem en tuigje, wat ook enige training vergt. Zoals iedereen weet, zijn katten zeer gevoelig voor onnatuurlijk contact en omgevingen.

Een kat kijkt uit het raam van een auto

Hoe je je kat kunt laten wennen aan autoritten

Na enkele trainingssessies in je stilstaande auto, is het tijd om een aantal dingen te introduceren die je kat kunnen storen. We hebben het hier over het geluid van de draaiende en bewegende motor. Beide factoren kunnen ervoor zorgen dat je kat zich angstig of zelfs bang voelt.

Begin met het aanzetten van de motor zonder ergens heen te gaan. Zorg ervoor dat je je kat dichtbij en onder controle hebt, zodat hij het gevoel heeft dat je er voor hem bent. De reacties van een kat zullen variëren, afhankelijk van hoe hard de motor draait. Je kunt dit ook twee of drie keer doen voor je eerste rit.

Nadat je deze tests hebt gedaan, kun je beginnen met een stukje te gaan rijden. Ga slechts korte afstanden en ga nooit te snel. Houd de ramen gesloten, zodat je kat niet probeert om eruit te komen.

Positieve versterking: beloningen

Als je eenmaal met het moeilijkste deel (de reis zelf) bent begonnen, moet je je kat belonen voor het goede gedrag. Als de reis voorbij is, geef hem dan dus een soort beloning. Op die manier zal je kat het rijden als een positieve ervaring beschouwen.

Er zijn in principe twee goede soorten beloningen voor katten. De ene is om ze een speeltje te geven, de andere is om ze een traktatie te geven. Het probleem met traktaties is dat je moet wachten tot na de reis om te voorkomen dat je kat wagenziek wordt.

Als ze toch wagenziek worden of spijsverteringsproblemen hebben, is het geven van een speeltje de beste manier om positieve bekrachtiging te gebruiken. In het begin gaan ze met je mee op de reizen alleen voor de beloning, maar later moeten ze zich op hun gemak voelen in een rijdend voertuig.

Een kat in een reismand

Tips voor reizen met je kat

Nadat je je kat hebt laten wennen aan autoritten, zijn er nog enkele veiligheidsmaatregelen die je moet overwegen. Hier zijn een paar dingen die absoluut deel moeten uitmaken van hun routine:

  • Geen eten voor de reis. Het is het beste om je kat na twee uur voor de reis niet meer te voeren. Hetzelfde geldt voor lange reizen – je moet ze alleen voeren tijdens een lange rustperiode.
  • Gebruik altijd een reismandje. Zelfs als je kat eenmaal aan de auto gewend is, moet je nog steeds een reismandje gebruiken. Zorg ervoor dat je het deurtje sluit, want als je plotseling remt of een ongeluk krijgt, kan de reismand omvallen en het kan erger zijn als je kat eruit valt.
  • Ga zo vaak mogelijk met hem weg. Als het reismandje groot genoeg is, doe er dan ook een deken in en geef de kat misschien zelfs een speeltje. Aai je kat en maak bij elk stoplicht even contact met de kat.

Nu weet je hoe je je kat mee kunt nemen als je met de auto op pad gaat!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.