Logo image
Logo image

Het verzorgen van een gesteriliseerde kat

5 minuten
Het herstel hangt sterk af van de verzorging van een pas gesteriliseerde kat. Als eigenaar moet je ze in de gaten houden en activiteiten vermijden die voor hen extra inspanning inhouden.
Het verzorgen van een gesteriliseerde kat
Samuel Sanchez

Beoordeeld en goedgekeurd door de bioloog Samuel Sanchez

Laatste update: 21 december, 2022

De verzorging van een pas gesteriliseerde kat is eenvoudig, hoewel dit ook afhangt van de algemene gezondheid van het individuele dier. In elk geval raden dierenartsen aan specifieke en algemene verzorging toe te passen om ze in de postoperatieve periode te verzorgen. We vertellen je wat je moet doen!

Onthoud dat sterilisatie van katachtigen een eenvoudige, dagelijkse en veelvoorkomende ingreep is. De kans dat het leven van je huisdier erdoor in gevaar komt is dus erg klein. In feite is het tegendeel waar.

Zowel jij als je kat hebben er baat bij op het moment dat je jouw kat laat steriliseren. Je draagt niet langer bij aan de overpopulatie door ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Bovendien zal de kat bepaalde ziekten of aandoeningen niet oplopen.

Hoe zijn de eerste dagen na het steriliseren van een kat?

Na het steriliseren van een kat is het normaal dat het dier zwak, duizelig en zelfs misselijk is. Het meest raadzaam is het om je huisdier te laten rusten. Zo kan de kat de symptomen overwinnen die gepaard gaan met het effect van de verdoving.

Je zult het dier de eerste tijd goed in de gaten moeten houden en steeds in het oog moeten houden. Je zult kunnen opmerken of er bloedingen optreden. Ook kan je opmerken dat het dier kortademig is, bleek tandvlees of koorts heeft. In dat geval is het essentieel om naar de dierenarts te gaan.

Nu zijn er binnen de norm, volgens een publicatie van de Amerikaanse Vereniging voor de Preventie van Wreedheid tegen Dieren (ASPCA), zijn er symptomen als lichte bloedingen in de wondstreek, depressie of “slecht humeur,” verlies van eetlust, braken, onvastheid bij het lopen, en rillingen. Deze klachten zijn van voorbijgaande aard en beginnen met een paar dagen te verdwijnen.

Het is waarschijnlijk dat je kat – of een van je andere katten – de wond die na de operatie overblijft zal likken. In deze gevallen is het het beste de kat een kraag om te doen. Daarnaast kun je het dier het beste afzonderen van de rest van de huisdieren in huis.

Some figure

Algemene verzorging van een gesteriliseerde kat

Behalve rekening houden met de symptomen die we hierboven hebben genoemd, zijn er nog andere verzorgingsaspecten voor een gesteriliseerde kat waarvan je op de hoogte moet zijn. Daaronder zijn de volgende richtlijnen:

  • Rust. Na gesteriliseerd te zijn, moeten katten activiteiten vermijden die extra inspanning vergen, zoals springen van of naar heel hoge plaatsen of ruw spelen met andere huisdieren. Het doel is om inwendige bloedingen en het losraken van uitwendige hechtingen, als ze die hebben, te voorkomen.
  • Baden. Het is raadzaam de kat niet te baden terwijl het herstelproces voortgaat, om zo mogelijke infecties te voorkomen. Je moet heel voorzichtig zijn met baden. Vooral als je er rekening mee houdt dat katten veel likken en bewegen tijdens het baden, en dat kan hun wond schaden.
  • Behandeling. De dierenarts of specialist zal je een specifieke leidraad geven om te weten hoe je het genezingsproces kunt bevorderen. Ze zullen je ook instructies geven over het geschikte ontsmettingsmiddel of -product dat de huid van de kat niet schaadt.
  • Uitstapjes naar buiten. De avonturen van je kat in een open omgeving moeten in de wacht gezet worden tot deze door de dierenarts goedgekeurd zijn. Het beste is om ongeveer 10 tot 15 dagen na de ingreep de dierenarts te bezoeken. Hij of zij kan de situatie hoe het met de kat gaat evalueren. Daarnaast biedt het bezoek jou de gelegenheid om eventuele vragen te stellen.
  • Samenleven met andere dieren. Tijdens de eerste twee dagen kan de narcose de kat onrustig maken of in een slecht humeur brengen. Dat veroorzaakt vervolgens ongemak bij de mensen en dieren in zijn omgeving. Als je merkt dat je kat een slecht humeur heeft kun je je huisdier het beste alleen in een kamer zetten.

Voeding van een pas gesteriliseerde kat

Bij een gesteriliseerde kat moet je ook de voeding aanpassen. Tijdens de eerste en tweede dag na de operatie is het normaal dat de kat geen eetlust heeft. Het dier kan zelfs overgeven na het eten van het gebruikelijke voedsel. Als de kat vele dagen zonder eten blijft en zelfs niet reageert op zijn lievelingseten, dan is het beter om de dierenarts te raadplegen.

Deskundigen wijzen erop dat gesteriliseerde katten soms uit zichzelf hun voedselinname met 20% verhogen. Daarom is het een goed idee om het dieet in de gaten te houden. Bied daarbij steeds de meest evenwichtige opties aan. Dit kan in sommige gevallen leiden tot het ontstaan van zwaarlijvigheid.

Om dit te voorkomen zijn er enkele aanbevelingen die je aan je dierenarts kunt vragen. Hoewel het vaak gebruikelijk is de porties die vóór de ingreep gegeven werden te verminderen, is dit niet aan te bevelen.

De reden hiervoor is dat er daardoor een onevenwicht in hun stofwisseling kan ontstaan. Dit kan diverse problemen veroorzaken. Daarnaast kunnen er tekorten aan vitaminen, mineralen of eiwitten ontstaan.

De deskundige zal je een verandering van voer kunnen aanraden voor een volwaardig dieet met behulp van voer dat speciaal afgestemd is op gesteriliseerde katten. Ze kunnen je naast andere mogelijkheden ook voorstellen om een interactief bord aan te schaffen dat het huisdier afremt tijdens het eten.

Gemoedsrust voor een pas gesteriliseerde kat

De gemoedsrust die je je pas gesteriliseerde kat biedt, maakt ook deel uit van deze essentiële verzorging. Het huisdier moet in een omgeving zijn waarin lichamelijk herstel mogelijk is. Tevens moet deze omgeving zich aanpassen aan de veranderingen die de kat zal beginnen door te maken.

De eerste dagen kan het dier het beste in een donkere kamer of ruimte doorbrengen. De pupillen zullen namelijk nog erg gevoelig zijn voor licht door de verdoving en dat maakt veel licht erg onaangenaam.

We raden ook aan het dier niet bloot te stellen aan harde geluiden of geluiden die de kat kunnen beletten te rusten. Beetje bij beetje zal de kat deze ruimte verlaten en zijn dagelijkse leven hervatten.

Some figure

Bedenk dat vanaf het eerste moment dat een kat gesteriliseerd is er hormonale veranderingen en dus ook gedragsveranderingen beginnen op te treden. Dit is het grootste voordeel dat katten verwerven door gesteriliseerd te worden. Sommige eigenaars beweren zelfs dat hun kat aanhankelijker en rustiger is geworden na de ingreep!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Uribe Sarmiento, F. F., Prada Delgado, Y. F., Rodríguez Barajas, B. S., & Bayona Sánchez, J. A. (2018). Métodos de esterilización en caninos y felinos; revisión de literatura (Doctoral dissertation, Universidad Cooperativa de Colombia, Facultad de Ciencias de la Salud, Medicina Veterinaría y Zootecnia, Bucaramanga).
  • Baciero, G. (2015). La alimentación después de la esterilización.
  • Jeusette, I., & Romano, V. (2000). Gatos esterilizados. Research reports, 1-4.
  • Aisabucha Baldeón, G. D. R., & Muñoz Delgado, P. M. (2011). Campaña de esterilización para erradicar la sobrepoblación canina y felina en barrios marginales del sur de Guayaquil a través de la fundación FADA (Bachelor’s thesis, Guayaquil: ULVR, 2011.).
  • Post, C., Para, O., & Perro, S. (2021). Cuidados Post Operatorios Para Su Perro. American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.