De curieuze schoonmaakroutine van de kat
Geschreven en geverifieerd door de biologe Paloma de los Milagros
Wist je dat katten een heel merkwaardige schoonmaakroutine hebben? Het is interessant om te zien dat ze bij het wassen heel specifieke stappen volgen. Het lijkt voor ons misschien dat het gewoon een eenvoudige dagelijkse reiniging is, terwijl het in werkelijkheid een echt ritueel is.
De reden waarom ze dit doen is niet alleen om zich te ontdoen van knopen en vuil, maar ook om de natuurlijke talg van de huid uit te breiden, wat helpt om een gezonde vacht te behouden.
Dus, hoe schoon een kat ook is na zijn bad, hij zal altijd zijn likroutine doen, en zich zelfs meerdere keren per dag likken.
Er zijn mensen die zich daar zorgen over maken, omdat ze denken dat hun kat nerveus zou kunnen zijn. Het is echter interessant om te weten dat het om ijdelheidsredenen is.
Katten wassen zich regelmatig om te laten zien dat ze om hun uiterlijk geven en dat ze willen dat anderen zien dat ze er goed uitzien. Zozeer zelfs dat wanneer twee of meer katten samenwonen ze elkaar uit genegenheid verzorgen.
De schoonmaakroutine van de kat
Net zoals elk mens zijn eigen dagelijkse schoonmaakroutine heeft, heeft ook elke kat zijn eigen ritueel. Het is vastgesteld volgens hun eigen comfort of gewoon wat voor hen het beste is. De meesten delen echter hetzelfde patroon, dat zelden wordt veranderd.
Eerst maken ze een van hun voorpoten vochtig om hun kop te wrijven, inclusief ogen, oren, wangen en kin. Vervolgens zullen ze hetzelfde doen met de andere poot om de andere kant, waar ze eerder niet bij konden, schoon te maken.
Zelfs als de kat een bad heeft gehad, zal hij zich nog borstelen. Dit betekent niet dat ze zich nog steeds “vies” of slecht gebaad voelen. Er zitten andere redenen achter hun ritueel.
Katten likken dan hun nek, voorpoten, flanken en buik. Dit is het gedeelte dat kan variëren tussen verschillende dieren, maar over het algemeen neigt men naar een aflopende volgorde. Ten slotte gaan ze over tot het wassen van hun buik, genitale zone, achterpoten en tot slot de staart tot het uiterste puntje.
De tijd die aan elk gebied wordt besteed of de frequentie van het likken hangt af van het dier. Er zijn echter momenten waarop dit gedrag dwangmatig wordt en een dierenarts of etholoog moet ingrijpen om te helpen.
Soms verzorgt een kat zichzelf te vaak vanwege spanning, stress, of angst, op zo’n manier dat katten het ritueel gebruiken als een vorm van therapie.
Dit obsessieve gedrag moet behandeld worden, niet alleen voor de geestelijke gezondheid van de kat, maar omdat het uiteindelijk huidletsels kan veroorzaken, zoals schaafwonden of. plaatselijk alopecia.
Likken vervangt wassen niet
Hoewel katten zich dagelijks wassen, is hun speeksel niet voldoende om eventueel vuil te verwijderen. Dit speelt vooral als ze veel tijd buitenshuis doorbrengen. Daarom is het voor eigenaren belangrijk om hun huisdieren, ook al is het maar af en toe, een grondig reiniging.
Katten hebben over het algemeen een hekel aan water, dus baden kan voor hen een nare ervaring zijn. Om ze gemakkelijker schoon te maken, kun je droogschuim kopen bij gespecialiseerde winkels. Het gebruik ervan naast voldoende borstelen zal helpen eventuele knopen, stof en haren te verwijderen. Het kan ook bij katten die altijd in huis zijn voldoende zijn.
Als katten echter vaak buiten komen, vooral in de winter, een bad met water en zeep nodig zal zijn. In deze situaties moet de eigenaar geduld hebben. Ook moet hij of zij veel liefde en genegenheid tonen om de ervaring zo aangenaam mogelijk te maken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Feline International. Feline Grooming. (S.f). Recuperado de https://catsinternational.org/feline-grooming/
- Purina One. Cada cuanto puedo bañar a mi gato. (S.f). Recuperado de https://www.purina.es/gato/purina-one/articulos/adulto/cuidados-higiene/cada-cuanto-puedo-banar-a-mi-gato
- Shojai, A. (2019). The Spruce Pets. Understanding Why Cats Groom Themselves. Recuperado de https://www.thesprucepets.com/understanding-cat-grooming-553960
- Eckstein, R. A., & Hart, B. L. (2000). The organization and control of grooming in cats. Applied Animal Behaviour Science, 68(2), 131-140.
- Eckstein, R. A., & Hart, B. L. (2000). Grooming and control of fleas in cats. Applied Animal Behaviour Science, 68(2), 141-150.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.