5 curiositeiten over de intelligentie van katten
Geschreven en geverifieerd door biochemie Luz Eduviges Thomas-Romero
Katten zijn ongelooflijk lenig en behendig: ze kunnen vijf keer zo hoog springen terwijl ze met hun staart balanceren. Ze zijn ook in staat tot 30 km per uur te rennen! Ze moeten al deze energie echter wel aanvullen door tot achttien uur per dag te slapen! In dit artikel gaan we het hebben over de intelligentie van katten en hoe dit hen tot ongelooflijke wezens maakt.
De meesten van ons vinden de snorharen van een kat schattig en zo, maar ze hebben ook een praktische functie. Ze zijn namelijk om de grootte van een opening te meten om te bepalen of hun lichaam er doorheen kan. Wist je dat?
Net als bij mensen heeft alle informatieverwerking die de kat zijn voortreffelijke behendigheid geeft te maken met neurale controle en zijn vermogen om te leren.
5 voorbeelden van hoe de intelligentie van katten veel verder kan gaan dan we aanvankelijk dachten
1. Katten hebben een opmerkelijk vermogen om te leren van ervaring
Intelligentie wordt gedefinieerd als het vermogen om te leren van ervaring, om die kennis vast te houden en te gebruiken om problemen in een nieuwe omgeving op te lossen. De hersenen zijn het orgaan dat deze functies vervult.
In die zin hebben wetenschappers geconcludeerd dat de hersenen van de katachtige ongeveer 1 procent van zijn lichaamsmassa in beslag nemen. Het belangrijkste bij de beoordeling van de intelligentie van een soort is echter de vouw van het oppervlak en de structuur van de hersenen, niet de grootte ervan.
2. De structuur van de katachtige hersenen en de plooien op het oppervlak lijken sterk op die van de mens
Het is interessant om te weten dat de hersenschors niet alleen de hogere functies van het rationele denken regelt, maar ook het oplossen van problemen. Dit is ook het opslaggebied voor het korte- en langetermijngeheugen.
Daarnaast is het geheugen de manier waarop de hersenen informatie, geleerd uit eerdere ervaringen, opslaan, onthouden en gebruiken. Het langetermijngeheugen herinnert ons aan het “wat,” “waar,” en “wanneer” van elke specifieke levenservaring en gebeurtenis die we in ons leven hebben meegemaakt.
Het is verrassend om te weten dat wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat katten informatie van het “wat” en “waar” van hun ervaringen kunnen onthouden en gebruiken.
Katten hebben ongeveer twee keer zoveel neuronen in hun hersenschors als honden. Dit is het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor informatieverwerking. Dit doet ons afvragen of de intelligentie van katten op de een of andere manier superieur is aan die van een hond.
3. Het is niet je verbeelding: katten kunnen een voorwerp in gedachten houden en zoeken naar waar het zou kunnen zijn
Volgens verschillende onderzoeken geloven deskundigen op het gebied van dierlijk gedrag dat de intelligentie van een volwassen kat vergelijkbaar is met die van een 2-jarig mensenkind.
In die zin hebben verschillende laboratoriumproeven aangetoond dat katten “object permanence” herkenning hebben. Dat wil zeggen dat ze zich bewust zijn van het bestaan van voorwerpen die niet direct zichtbaar zijn. Zo weten ze dat als een voorwerp uit het zicht is, dit niet betekent dat het voor altijd verdwenen is.
4. Katten kunnen ook onze gebaren begrijpen
Hoewel katten niet begrijpen wat je met je woorden zegt, kunnen ze wel je gebaren oppikken. Onderzoekers hebben ontdekt dat ze menselijke gebaren begrijpen en die zullen volgen om voedsel te vinden.
Een onderzoek uit 2005 bevestigde dit idee:
- Wetenschappers legden de katten twee gesloten kommen voor, waarvan één met kattenvoer erin en één die leeg was.
- De katten mochten hen benaderen en een van de kommen kiezen, terwijl een onderzoeker wees naar de kom met het voedsel erin.
- Bijna alle katten volgden het signaal en kozen de juiste kom! Daarom verdienden ze het om het voedsel erin te krijgen.
Dit suggereert dat ze beschikken over wat wetenschappers “theory of mind” noemen; dat is het vermogen om kennis, verlangens en bedoelingen toe te schrijven aan anderen. In dit geval ontdekten de katten dat de “wijzende” wetenschapper hen iets probeerde te laten zien.
5. Katachtige tellers
Katten kunnen tellen! Nou ja, niet helemaal. Eén studie bestond uit onderzoek naar het vermogen van huiskatten om onderscheid te maken tussen afbeeldingen die twee en drie punten voor voedsel bevatten.
De resultaten laten ons zien dat katten kunnen trainen en leren om onderscheid te maken tussen de twee verschillende afbeeldingen of hoeveelheden. De auteurs van het onderzoek concludeerden dat katten niet spontaan gebruik maken van numerieke informatie. Meer nog, ze lijken beelden die variëren in samenhang met hoeveelheid aan elkaar te koppelen om de taak op te lossen.
Al deze gegevens tonen aan dat gedomesticeerde katachtigen een zekere mate van begrip, assimilatie en probleemoplossing hebben. Daarom is het essentieel om onze huisdieren integer, liefdevol en begripvol te behandelen. De intelligentie van katten kan hoog genoeg zijn om zelfs het verschil tussen goed en slecht te kennen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Shreve, K. R. V., & Udell, M. A. (2015). What’s inside your cat’s head? A review of cat (Felis silvestris catus) cognition research past, present and future. Animal cognition, 18(6), 1195-1206.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26154131
- Lewis, A., & Berntsen, D. (2020). Pet memoirs: The characteristics of event memories in cats and dogs, as reported by their owners. Applied Animal Behaviour Science, 222, 104885.
- Roth, G. & Dicke, U. (2005). Evolution of the brain and intelligence. Trends in cognitive sciences, 9(5), 250-257.
- Pisa, P. E. & Agrillo, C. (2009). Quantity discrimination in felines: a preliminary investigation of the domestic cat (Felis silvestris catus). Journal of Ethology, 27(2), 289-293
- Takagi, S., Tsuzuki, M., Chijiiwa, H., Arahori, M., Watanabe, A., Saito, A., & Fujita, K. (2017). Use of incidentally encoded memory from a single experience in cats. Behavioural processes, 141, 267-272.
- Miklósi, Á., Pongrácz, P., Lakatos, G., Topál, J. & Csányi, V. (2005). A comparative study of the use of visual communicative signals in interactions between dogs (Canis familiaris) and humans and cats (Felis catus) and humans. Journal of comparative psychology, 119(2), 179.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.