Logo image
Logo image

Anorexie bij katten: alles wat je moet weten

7 minuten
Anorexie bij katten is geen ziekte op zich, maar een teken van andere ziektebeelden die de gezondheid van de kat ernstig kunnen aantasten.
Anorexie bij katten: alles wat je moet weten
Samuel Sanchez

Beoordeeld en goedgekeurd door de bioloog Samuel Sanchez

Laatste update: 21 december, 2022

Hoe ongelooflijk het ook mag lijken voor eigenaars, anorexie bij katten bestaat. Het is meestal een teken van ziekte dat onmiddellijk behandeld moet worden. Zelfs veterinaire deskundigen zijn het erover eens dat het een van de meestvoorkomende ziekten bij katten is. Dit probleem vindt zijn oorsprong in veel verschillende aandoeningen.

Er moet aan herinnerd worden dat katten neofobe dieren zijn, wat betekent dat ze een fobie hebben voor alles wat nieuw is. Omdat ze liefhebbers van routine zijn, kunnen ze gestrest raken als er iets vreemds en anders in hun omgeving gebeurt.

Dus, dingen die voor mensen zo eenvoudig zijn kunnen anorexie uitlokken. Denk bijvoorbeeld aan het verschonen van het voer of het zand. Maar ook het verschonen van de vloer, en de komst van een baby in huis kunnen een rol spelen.

Wegens de hoge prevalentie van deze aandoening, vertellen we je in dit artikel alles wat je er over moet weten. We bekijken wat anorexie bij katten is, hoe het hun lichaam kan aantasten, de symptomen, de oorzaken, en de mogelijke behandeling die er is.

Wat is anorexie bij katten?

Anorexie wordt in wetenschappelijke artikelen beschreven als een eetstoornis waarbij de persoon of het dier stopt met eten. In het geval van katten wordt anorexie gediagnosticeerd als ze ophouden met eten of een belangrijk en aanhoudend verlies van eetlust hebben.

Deskundigen van de Nationale Universiteit van Mexico (UNAM) leggen uit dat katten anorexie niet van de ene dag op de andere ontwikkelen, maar beetje bij beetje beginnen te stoppen met eten tot ze niets meer eten. Ze dringen er bij eigenaars op aan attent te zijn op dit soort gedrag. Baasjes moeten er op te letten als ze denken dat er iets mis is. Ze moeten ingrijpen voor het te laat is.

95% van de aandoeningen die een zieke kat heeft, hebben in zekere mate met anorexie te maken.

Een kat kijkt achterdochtig naar de camera
Het ontstaan van anorexie bij katten

Anorexie bij katten kan aanleiding geven tot Feline Idiopathische Hepatische Lipidose (Spaanse link). Volgens onderzoek is dit een van de meestvoorkomende leveraandoeningen bij katten, het gevolg van de overmatige hepatocellulaire ophoping van triacylglyceriden.

Het is een van de meestvoorkomende doodsoorzaken bij huiskatten. Dat komt omdat hun lichaam voortdurend voeding nodig heeft en deze toestand dit verhindert. Behalve anorexie zijn stress en zwaarlijvigheid factoren die met deze ziekte in verband gebracht worden en waarmee rekening gehouden moet worden.

Soorten anorexie bij katten

Anorexie bij katten zelf verwijst naar het vrijwillige verlies van eetlust, dat wil zeggen dat de kat bewust ophoudt met eten, maar dat lichamelijk nog wel zou kunnen blijven doen. Dit is echter niet de enige reden waarom een katachtige ophoudt met eten. Er zijn in feite verschillende soorten anorexie bij katten, waaronder we de volgende kunnen belichten:

  • Pseudoanorexie: Dit gebeurt wanneer de kat wel wil eten, maar het toegediende voedsel of iets in zijn lichaam pijn of ongemak veroorzaakt bij het slikken. Dus, gezien het ongemak dat het veroorzaakt, geeft hij er de voorkeur aan te stoppen met eten.
  • Psychologische anorexie: Dit is wanneer de kat stopt met eten omdat de daad zelf te maken heeft met een of ander lichamelijk of psychisch trauma.

Symptomen van anorexie bij katten

Anorexie bij katten wordt geclassificeerd als een teken van ziekte en niet als een ziekte op zich. Voor eigenaars is het belangrijk de symptomen te herkennen die waarschuwen voor de aanwezigheid ervan.

Een anorexische kat moet namelijk op tijd behandeld worden. Dit is de enige manier om het ontstaan van geassocieerde ziekten te voorkomen. Let vooral op als je een van de volgende verschijnselen opmerkt:

  • Gewichtsverlies
  • Spieratrofie of verlies van spiermassa
  • Zwakte en vermoeidheid
  • Haaruitval of slechte kwaliteit

Het dier kan echter ook andere symptomen hebben die samenhangen met de onderliggende ziekte die anorexie veroorzaakt, zoals de volgende:

  • Braken, regurgitatie, hypersalivatie, hoesten, koorts, en een verlengde kop- en nekhouding bij het slikken – dit is wanneer slokdarm- en maagstoornissen aanwezig zijn.
  • Diarree, braken, en uitdroging bij inflammatoire darmziekten.
  • Buikpijn, uitdroging, en zwakte – tekenen die waarschuwen voor mogelijke pancreatitis.
  • Geelzucht of een gele kleur in de slijmvliezen, lusteloosheid, en een opgezwollen buik – dit is wanneer er een hepatobiliaire ziekte is.
  • Overmatig urineren en waterinname ten gevolge van een nierziekte.

Oorzaken

De oorzaken van anorexie bij katachtigen zijn velerlei, en kunnen voorkomen zonder onderscheid naar ras of leeftijd, ondanks het feit dat er een hogere prevalentie is bij oudere katten. Dat komt omdat ze door de slijtage van hun lichaam die met het verstrijken van de tijd gepaard gaat verschillende ziekten kunnen ontwikkelen die met een gebrek aan eetlust te maken hebben.

Hier zijn de meestvoorkomende oorzaken van anorexie bij katten:

  • Orale ongemakken: Infecties of elke soort ziekte die het tandvlees, de tanden of de zachte weefsels van de mond aantast, kan ertoe leiden dat de kat anorexie ontwikkelt.
  • Voederomstandigheden: De verandering van voer, of de textuur of de geur van het voedsel kunnen de kat ertoe brengen het voedsel niet meer op te eten. Controleer of het niet te hard is en probeer smakelijker voedsel aan te bieden.
  • Krolsheid: Als een kat krols wordt, wordt ze onrustig en kan ze voedsel opzij zetten om zich op de voortplanting te concentreren. Steriliseren is een manier om stress en angst bij katachtigen in dit stadium te vermijden.
  • Stress: Katten zijn neofobisch, dus elke verandering in hun routine of levensdynamiek kan tot stress en angst leiden, wat op zijn beurt tot anorexie leidt.
  • Infecties of parasieten: Elke vorm van infectie of ongemak door darm- of extra-intestinale parasieten kan de kat laten ophouden met eten, want deze ziekten verzwakken hem.
  • Slokdarmziekte: Hier is sprake van reflux of de aanwezigheid van vreemde voorwerpen die de kat ongemak en pijn bezorgen bij het slikken.
  • Nierfalen, darmziekte, lever- of galblaasziekte, en alvleesklierziekte – al deze aandoeningen veroorzaken inwendige pijn en ongemak.

Diagnose

Als de eigenaar het gedrag van zijn kat goed in de gaten kan houden, is het veel gemakkelijker om anorexie te diagnosticeren. De voornaamste reden tot bezorgdheid is het gebrek aan eetlust, dus telkens wanneer je merkt dat de kat weinig of helemaal niet eet, moet je contact opnemen met de dierenarts.

De dierenarts zal met alle middelen proberen de oorsprong van dit gebrek aan eetlust vast te stellen. Daartoe kunnen ze lichamelijk onderzoek doen, bloedonderzoek, röntgenfoto’s, echografie, cytologie en biopsie. Bovendien stellen ze een verslag of anamnese op. Hierin staan de gegevens die de zorgvrager verstrekt en die welke met de bovengenoemde technieken verzameld zijn.

Anorexie is een aspecifiek symptoom dat echt bij veel verschillende ziekten voorkomt. Daarom moet de kat veel verschillende tests ondergaan.

Behandeling

De behandeling van anorexie bij katten zal voor een groot deel afhangen van de ziekte die de oorzaak is. Hoe het ook zij, hoe sneller de verzorging en de uitvoering van de behandeling, hoe sneller het herstel. Als de kat zich niet zo slecht voelt en de reden van het verlies van eetlust is vastgesteld, zal de behandeling leiden tot een snelle verbetering en het herstel van de eetlust.

In complexere gevallen kan de behandeling intraveneuze hydratatie omvatten. Er kan zelfs nasogastrische sonde-ondersteunde voeding worden gegeven. Dit gebeurt via een slangetje dat door de neus naar de maag loopt. De dierenarts kan ook kiezen voor een slokdarmslang. Deze gaat via een incisie in de hals van de slokdarm naar de maag loopt.

Onderzoek wijst uit dat een hoog percentage in het ziekenhuis opgenomen katten aan anorexie lijdt. Het is een aandoening die kan verergeren door de stress die het moeten verblijven in de dierenkliniek oplevert. De behandeling bestaat altijd uit pijnbestrijding. Daarnaast zal men zorgen dat de kat voldoende voeding binnenkrijgt. Indien nodig kan dit via de eerder genoemde slangetjes gegeven worden.

Some figure

Prognose van anorexie bij katten

Anorexie bij katten heeft een betere prognose als het vroeg gediagnosticeerd wordt. Dat geldt ook voor de onderliggende ziekten die het veroorzaken. Ongeacht de soort anorexie zal de kat veel gemakkelijker kunnen herstellen als de behandeling snel van start gaat. Beschouw het gebrek aan eetlust van je kat niet als iets normaals, en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gasca, A. Guía para el diagnóstico, manejo clínico y terapéutico de pacientes con Lipidosis Hepática Idiopática Felina. Corporación Universitaria Lasallista. 2020.
  • La anorexia en gatos, síntoma frecuente de enfermedad. Boletín Universidad Nacional de México (UNAM). 2018.
  • Fuertes, J., Pérez, R., Hernández, A. Trastornos de la conducta alimentaria. Anorexia y bulimia. Offarm. Vol. 29, 2010.
  • Manejo de la anorexia en el gato hospitalizado. Nutrición enteral por sonda nasoesofágica. Gattos centro Clínico Felino.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.