Waarom volgen honden hun baasjes?
Geschreven en geverifieerd door de bioloog Samuel Sanchez
Het feit dat honden hun baasjes overal volgen is iets wat wij mensen als vanzelfsprekend beschouwen. Elke persoon die thuis woont met een hond zal beamen dat hun hond bijna een verlengstuk van henzelf is. Dat komt omdat hun huisdier hen overal vergezelt en ontelbare keren per dag om hun goedkeuring en genegenheid vraagt.
Toch stelt de ethologie zich niet tevreden met het observeren van dierlijk gedrag en het simpelweg accepteren ervan. Dat komt omdat begrijpen waarom het gebeurt de sleutel is tot het definiëren van de soorten en onze relaties met hen. Daarom zullen we in dit artikel proberen uit te leggen waarom honden hun baasjes onvoorwaardelijk volgen.
Is het een kwestie van genen?
Volgens verschillende deskundigen is de belangrijkste reden waarom honden hun baasjes onvoorwaardelijk volgen het gevolg van genetica. Als directe afstammelingen van het zoogdier Canis lupus (de wolf) nemen deskundigen aan dat huishonden ook de aanleg hebben om tot roedels te behoren.
Dit idee is niet zonder controverse, omdat de meeste gedetailleerde ethologische studies over wolven zijn vastgelegd in gevangenschap. Veel van deze gedragingen die in besloten ruimten zijn waargenomen, kunnen anders zijn in een 100% natuurlijke omgeving. Als we niet zeker zijn van het gedrag van deze wilde hondachtigen in het wild, hoe kunnen we het dan mogelijk toepassen op honden?
Anderen stellen dat hoektanden hun baas associëren met het leiden van zijn roedel. Ook dit idee staat open voor discussie, omdat verschillende studies (Engelse link) ons laten zien dat honden in staat zijn menselijke eigenschappen te begrijpen, te herkennen en te onderscheiden. Het is duidelijk dat, hoezeer ze ons ook respecteren en aanbidden, honden weten dat we niet zomaar een lid van hun soort zijn.
Het valt niet te ontkennen dat er een soort ingewikkelde hiërarchie bestaat tussen honden en hun baasjes, maar het is niet duidelijk dat dit een reactie is op gedrag dat geërfd wordt door het verblijf in een roedel. Omdat genetica niet het definitieve antwoord lijkt te zijn, laten we andere mogelijke verklaringen onderzoeken.
Emotionele factoren
Er zijn andere mogelijke factoren die honden ertoe kunnen aanzetten hun baasjes voortdurend te volgen. Enkele daarvan zijn de volgende:
- Positieve bekrachtiging: Een hond die goed behandeld wordt, zal zijn mentor zien als een bron van positieve prikkels. Dit kan komen in de vorm van voedsel, spelletjes, aaien, of verschillende interacties. Natuurlijk zijn de dieren op zoek naar wat hun overleving en welzijn vergroot, en in dit geval is dat de persoon die voor hen verantwoordelijk is.
- Ras: Afhankelijk van het ras hebben sommige honden een grotere aanleg dan andere om hun baasje te volgen. Deze staan bekend als “klittenbandhonden,” en volgens waarnemingen ontwikkelt deze eigenschap zich meer naarmate ze langer naast de mens hebben gewerkt.
- Bedrijf: In de loop der jaren heeft de mens honden geselecteerd die genetisch meer aanleg hebben voor interactie met onze soort. Daarom is het niet vreemd dat ze menselijk gezelschap zoeken met geen andere pretentie dan bij ons te zijn.
- Scheidingsangst: In dit geval hebben we te maken met een emotionele stoornis als gevolg van slecht beheer door de eigenaar. Honden kunnen momenten van eenzaamheid associëren met stress, malaise en zelfs kwelling. Dit is op zichzelf geen natuurlijk gedrag.
Zoals we kunnen zien, zijn er meerdere redenen waarom honden geneigd zijn hun baasje nooit en te nimmer in de steek te laten. Naast genegenheid en liefde bevordert dit hun eigen voortbestaan als individu.
Zoals opgemerkt in de hierboven aangehaalde studies zijn honden in staat om onze gebaren, taal en toon te begrijpen. Hoe langer ze bij hun baasjes blijven, hoe beter ze in staat zullen zijn de momenten te herkennen die hun voordelen opleveren, zoals het geven van voedsel of een wandeling. Dat klopt, honden observeren en volgen ons, deels omdat dit hun eigen welzijn en voortbestaan bevordert.
Een gedrag dat de vrucht is van jarenlange interactie
Zoals we hebben gezien, is genetica niet altijd het beste antwoord op alles. Honden zijn al zo lang gedomesticeerd en gaan al zo lang met mensen om dat ze voortdurend veel gedrag vertonen dat in de natuur contraproductief of atypisch voor ons lijkt.
Eén ding is echter duidelijk: honden bewonderen en aanbidden ons. Dat is niet alleen omdat we hen van voedsel en onderdak voorzien, maar ook omdat we een referentiepunt en basispijler in hun routine zijn. Hen respecteren en hun gezelschap accepteren is daarom iets wat elke eigenaar moet doen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Dogs and pack mentality in the household, The honest Kitchen. Recogido a 27 de julio en https://www.thehonestkitchen.com/blog/dogs-pack-mentality-household/
- Jenks, S. M., & Ginsburg, B. E. (1987). 17. Socio-sexual dynamics in a captive wolf pack. Man and Wolf: Advances, Issues, and Problems in Captive Wolf Research, 4, 375.
- Huber, L. (2016). How dogs perceive and understand us. Current Directions in Psychological Science, 25(5), 339-344.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.