Kunnen honden tegen de kou?

Wellicht heb je je weleens afgevraagd of, en hoe goed, honden tegen de kou kunnen. lees dan vooral verder want in dit artikel gaan we deze vraag beantwoorden!
Kunnen honden tegen de kou?

Laatste update: 21 januari, 2020

Kunnen honden tegen de kou? Dit is een vraag die veel mensen zichzelf stellen, omdat deze dieren worden beschermd door een vacht die ze praktisch tegen alles kan beschermen.

Het is ook waar dat hun vacht hen op de een of andere manier beschermt tegen de kou. Dit betekent echter niet dat het genoeg is. Lees verder om erachter te komen waarom dat zo is.

Het lijkt logisch om te denken dat een dier met vacht goed is uitgerust tegen de kou en dat het geen kleding nodig heeft om warm te blijven, maar dit is niet waar. Net als mensen, kunnen dieren het moeilijk hebben om hun lichaamswarmte bij lage temperaturen vast te houden.

Hoe beïnvloedt de kou huisdieren?

Hond valt bijna in slaap

De kou kan je hond ziek maken, net zoals bij mensen. Bovendien kan vocht ervoor zorgen dat hun oren nat worden en als ze niet afgedroogd worden, dan kunnen ze oorontsteking krijgen. Je moet dus goed op je hond letten. Controleer regelmatig hun oren, vooral tijdens de koudste tijd van het jaar.

Naast oorproblemen kunnen honden die in zeer koude of besneeuwde gebieden leven, ook problemen met hun poten hebben. De kussentjes op de poot van je hond zijn erg gevoelig. Je moet de pootjes daarom beschermen, vooral als je hond in de sneeuw, op het  ijs of op een zeer koude en vochtige plaats komt.

De beste manier om ze te beschermen is door vochtinbrengende crèmes of vaseline aan te brengen. Doe dit vóór, tijdens en na een wandeling in de sneeuw of op extreem koude plaatsen waar het vriest. Aloëvera is ook erg goed voor het verzorgen van hun pootjes.

Moet ik kleding kopen voor mijn huisdier als hij het koud krijgt?

Het antwoord is “Ja,” als je op een koude plaats woont of op een plaats met strenge winters. Je hond moet niet alleen een gezellige deken hebben, maar ook een thermopak om in de kou naar buiten te gaan.

Hoewel velen denken dat hondenmode te fel en overweldigend kan zijn, is dat niet altijd het geval. Als het koud is, is kleding voor je huisdier nodig.

Vergeet niet dat een van de gebieden waar ze het het vaakst koud hebben zich aan het einde van hun rug en aan de bovenkant van hun dijen bevindt. Zorg er dus voor dat hun kleding dat deel ook bedekt.

Hoe weet je of honden tegen de kou kunnen?

Hond met een oranje trui

Het eerste dat je moet weten, is dat het waar is dat alle honden bedekt zijn met vacht en vet dat hen tegen de kou beschermt. Ze hebben echter niet allemaal dezelfde hoeveelheid. Sommige zijn dus vatbaarder en gevoeliger voor kou dan andere.

Chihuahua’s hebben bijvoorbeeld een kortere vacht dan andere rassen en vanwege hun grootte hebben ze ook minder vet. Het is daarom erg belangrijk om goed voor kleinere honden en pups te zorgen. Als je geen Chihuahua hebt en je weet niet zeker of het type hond dat je hebt het koud heeft, dan moet je kijken of hij de onderstaande symptomen heeft.

Trillen

Als hij rilt nadat hij een tijdje buiten is geweest, dan is het mogelijk dat je je in een gebied met koud weer bevindt en dat het hem stoort. Probeer naar een meer beschutte locatie te gaan. Deel je lichaamswarmte met hem om te zien of hij stopt met rillen. Als dit thuis gebeurt, geef hem dan een deken om hem tegen de kou te beschermen en hem op zijn gemak te stellen.

Slaperigheid

Als hij vermoeider lijkt dan normaal of gewoon in een bal opgerold wil liggen, probeert hij zichzelf misschien op te warmen en te slapen zodat de tijd verstrijkt en hij het koude gevoel kan vergeten.

Langzame ademhaling

Als je hond langzamer ademt dan normaal, dan kan dit door het koude weer komen.

Droge huid

Een lage temperatuur droogt de huid uit. Wanneer je merkt dat de huid van je hond droger is dan normaal, dan moet je controleren of de kou dit veroorzaakt. Als dat zo is, dan moet je hem warm inpakken.

Als eigenaar van een hond is het jouw verantwoordelijkheid om je hond te observeren en hem tegen de kou te beschermen. Vergeet niet dat, hoewel hij een dier is, zijn behoeften erg op die van jou lijken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.