Logo image
Logo image

Kunnen honden onderscheid maken tussen verschillende talen?

3 minuten
Wist je dat je hond het merkt wanneer je een andere taal spreekt?
Kunnen honden onderscheid maken tussen verschillende talen?
Laatste update: 09 november, 2022

De Universiteit van Eötvös in Boedapest deed onlangs onderzoek naar de vraag of honden onderscheid maken tussen verschillende talen, en ze concludeerden dat dat inderdaad zo is!

Het is het eerste bewijs dat een niet-mens in staat is variatie in taal waar te nemen. Dus, hoe kunnen honden onderscheid maken tussen verschillende talen? Dat laten we je zien in het volgende artikel!

Kunnen honden verschillende talen onderscheiden?

In de studie die we hierboven vermeldden, konden de onderzoekers de hersenen van de honden scannen. Ze deden dit terwijl ze een beetje met ze speelden en in het Hongaars of Spaans tegen ze praatten.

Van alle honden in het onderzoeksproject kwamen er twee uit gezinnen waar alleen in het Spaans tegen ze gesproken werd. En de overige 16 kwamen uit gezinnen waar in het Hongaars gecommuniceerd werd.

De tekst die aan de honden werd voorgelezen

Een deel van het experiment bestond uit het voorlezen van een fragment uit het werk “De Kleine Prins” van Antoine de Saint-Exupéry in zowel het Hongaars als het Spaans. Daarna konden ze luisteren naar opnamen die geen bijzondere betekenis hadden.

Dankzij het scannen ontdekte men dat de auditieve gebieden in de hersenen van de hoektanden geactiveerd werden als ze de taal hoorden die hen vertrouwd was. Dit was zelfs het geval wanneer ze in wartaal werden aangesproken, ook al was dat in een andere taal.

De honden konden dan onderscheid maken tussen verschillende talen. Nog een teken van de uitstekende communicatie tussen honden en mensen.

Dit is een baanbrekende vondst, want het is de eerste keer dat bewezen is dat een niet-menselijk brein verschillende talen kan onderscheiden.

Some figure

Waarom zijn honden in staat talen te onderscheiden?

De onderzoeker die de studie leidde, Attila Andics, zei dat “mogelijk hersenveranderingen door de tienduizenden jaren dat honden met mensen samenleven hen betere taalluisteraars hebben gemaakt, maar dit is niet noodzakelijk het geval. Toekomstig onderzoek zal dit moeten uitwijzen.”

Honden nemen de auditieve regelmatigheden waar van de taal waaraan ze blootgesteld worden.

Het opmerkelijkste was dat hoe ouder en volwassener de hond was, hoe beter hij in zijn hersenen de reactie op bekende en onbekende taal kon onderscheiden.

Dr. Raúl Fernández-Pérez, de mede-auteur van het artikel, merkte op dat “elke taal gekenmerkt wordt door een verscheidenheid aan auditieve regelmatigheden. Onze bevindingen suggereren dat honden tijdens hun leven met mensen de auditieve regelmatigheden waarnemen van de taal waaraan ze worden blootgesteld.”

Hebben andere diersoorten hetzelfde vermogen om talen op te pikken?

Deze studie opent de deuren van het neurologisch onderzoek naar andere diersoorten. Naar de resultaten van vorderingen op dit gebied wordt reikhalzend uitgekeken bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

Het is dus niet verwonderlijk dat de auteurs overwegen hun studie uit te breiden. Zoals ze verklaard hebben, “Het is opwindend, want we ontdekten dat het vermogen om over de structuren en toon van een taal te leren niet alleen menselijk is. Toch weten we niet of dit vermogen uniek is voor honden of dat het algemeen is bij niet-menselijke soorten.

Some figure

Je hond begrijpt het als je tegen hem spreekt

De conclusies van deze studie, gepubliceerd in het gespecialiseerde tijdschrift Neuroimage  hebben opnieuw bevestigd wat we al vermoedden. En het is geen kleinigheid.

De honden die in ons huis wonen pikken elke stembuiging van ons op, ook elke verandering in toon. Ze begrijpen ons veel beter dan andersom.

Dit komt omdat hun sociale vaardigheden een voordeel zijn als soort die dicht bij de mens staat. Ze begrijpen de omgeving waarin ze leven beter door goed met mensen om te gaan.

Door belangstelling voor hun omgeving en voor hun mens stemmen ze hun zintuigen op elkaar af en synchroniseren ze zich, en passen ze hun manier van communiceren met hun baasje aan.

Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen geweest om de bondgenoot en beste vriend van de mens te worden. Het was namelijk de belangrijkste reden voor zijn domesticatie 12.000 jaar geleden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


Referencia: “Speech naturalness detection and language representation in the dog brain” by Laura V. Cuaya, Raúl Hernández-Pérez, Marianna Boros, Andrea Deme, and Attila Andics, 12 December 2021, NeuroImage 2021.
DOI: 10.1016/j.neuroimage.2021.118811

 

 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.