Hoe verbeter je de sociale vaardigheden van honden?
Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Eugenio Fernández Suárez
De intelligentie van honden is complex en soms is het vergelijkbaar met de intelligentie die de mens in zijn kindertijd ontwikkelt. Er is veel cognitief onderzoek gedaan naar honden, wat hun sociale vaardigheden laten zien en hoe dit kan worden verbeterd.
Sociale vaardigheden van honden: communicatie met mensen
Een van de meest interessante experimenten als het gaat om de intelligentie van honden, is een project dat door Brian Hane met zijn hond Oreo is uitgevoerd. Hane voerde het experiment uit om de ongelooflijke sociale intelligentie van zijn hond te laten zien.
Honden kunnen de signalen die worden gebruikt om te communiceren begrijpen, daarom zijn er bepaalde hondenrassen die zeer makkelijk te trainen zijn. Kunnen ze echter dezelfde signalen ook zelf maken, zodat de communicatie wederzijds is?
Om daar achter te komen kan iemand een voorwerp in een mandje verstoppen. Er zijn echter ook nog twee andere mandjes die leeg zijn, terwijl Oreo de hond aanwezig is. Later gaat iemand anders voor de mand staan om te kijken of Oreo bepaald teken maakt, en of dit teken klopt.
Dezelfde test werd gedaan met andere honden, wat aantoont dat deze vaardigheden veel individuele variabelen hebben. Dit zou dus betekenen dat honden niet alleen in staat zijn om informatie van hun baasjes te ontvangen, maar dat ze ook bewust informatie aan hen kunnen doorgeven.
Fast mapping
Fast mapping is een van de meest interessante sociale vaardigheden waarover honden beschikken. De mens leert de betekenis van woorden al op jonge leeftijd heel snel.
Dit vermogen neemt toe vanaf de leeftijd van twaalf tot zestien maanden (de mens kan gemiddeld één woord per drie dagen leren). Vanaf de leeftijd van tien jaar leert de mens echter gemiddeld twaalf woorden per dag.
Fast mapping stelt mensen in staat om met behulp van gevolgtrekkingen de betekenis van woorden te begrijpen. Dit snelle leer- en geheugenvermogen vereist nauwelijks een herhaling of oefening.
In de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn er veel pogingen gedaan om primaten te leren hoe ze menselijke talen moeten spreken, en honderden woorden zijn aan verschillende soorten geleerd, maar niet door middel van fast mapping. Rico was de eerste om dit te bewijzen op het Max Planck Instituut.
De eigenaar van Rico nam contact op met het instituut en beweerde dat zijn hond 200 woorden had geleerd door alleen maar naar objecten te wijzen en ze te benoemen. Om te laten zien dat Rico fast mapping had gebruikt, werden een aantal van zijn speeltjes (waarvan hij de naam kende) gemengd met nieuwe objecten die een nieuwe naam kregen.
Een paar weken later herinnerde Rico zich de namen van de objecten zonder de vaardigheid te oefenen. Hij was in staat om replica’s, foto’s of afbeeldingen van de genoemde objecten te herkennen.
Dit onderzoek wordt voortgezet en het is voor verschillende honden mogelijk geweest om tot wel duizend woorden te leren. Daarom hebben Oreo en Rico waarschijnlijk geen speciale vaardigheden die verschillen van andere honden.
Sociale vaardigheden van honden: het uitsluitingsprincipe
Een ander experiment werd gedaan om na te gaan of honden de mogelijkheid hebben om het uitsluitingsprincipe uit te voeren. Een hond wordt getoond dat er geen voedsel is en ze moeten zich realiseren dat het voedsel aan de andere kant is.
Het is ook bewezen dat honden in staat zijn om conclusies te trekken over objecten die je wel kunt zien en andere die je niet kunt zien. Door ballen achter een ondoorzichtige en een doorzichtige barrière te plaatsen en een hond te vragen de voorwerpen naar je toe te brengen, zal de hond de neiging hebben het zichtbare voorwerp terug te brengen.
Als de hond aan de andere kant van de barrière zit, kan hij beide ballen zien. Als je beide aan de kant staat waar je beide ballen kunt zien, zal de hond er een willekeurig kiezen.
Een ander interessant voorbeeld is Phillip, een hond die getraind is door Joseph Topel. In plaats van het dier te trainen door herhaling en trial en error, trainde Joseph Phillip met een nieuw commando. “Doe wat ik doe.” Phillip was in staat om de nieuwe taken onmiddellijk uit te voeren door imitatie.
De sociale vaardigheden van honden worden door dit soort experimenten verbeterd. Deze dieren zijn dus nog veel slimmer dan wij al dachten. Sommige van hun cognitieve vaardigheden zijn zelfs beter dan die van walvisachtigen of apen. Is dat niet verbazingwekkend?
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.