Hoe je een hond kunt laten wennen aan alleen slapen
Heb je net een puppy gekregen en lukt het niet om hem te laten wennen aan alleen slapen? Huilt hij ‘s nachts, weigert hij te slapen, of probeert hij in je bed te klimmen? Hem toestaan op andere plaatsen dan zijn bed te slapen is een vergissing.
In dit artikel vertellen we je hoe je je nieuwe puppy of oudere hond kunt laten wennen aan alleen slapen waar hij hoort te slapen. Dit in plaats van waar het dier zelf wil slapen. Met onze hulp zul je je hond snel laten wennen aan alleen slapen!
Het belang van een zelfstandige puppy
Vanaf het moment dat een puppy het huis binnenkomt, moet je veel met ze werken. Hen leren op de juiste plaatsen te poepen bij een wandeling, hen nieuw voedsel geven en hen toestaan onbekende gebieden te verkennen zijn er maar een paar van. Een van de essentiële sleutels tot de opvoeding van je hond is echter dat je ze leert genieten van tijd alleen doorbrengen.
Hoewel het verleidelijk is om de hele dag met je hond door te brengen, is dat nooit een goed idee. Als ze er niet aan wennen alleen te zijn, zullen ze uiteindelijk verlatingsangst ontwikkelen. Zoals aangegeven door het tijdschrift Natuur (Engelse link), komt deze emotionele aandoening voor bij 14-20% van alle huishonden.
Hoewel er veel mogelijke triggers zijn, is het overgaan van een routine waarin ze de hele tijd vergezeld worden, naar een waarin ze moeten wennen aan alleen zijn, de belangrijkste.
De socialisatieperiode, waarin de hond zijn autonomie oefent en nieuwe dingen leert kennen, is de belangrijkste periode in het leven van een hond. Ze vindt plaats tussen 3 en 12 weken na de geboorte.
Waarom huilt mijn puppy ‘s nachts en kan hij niet wennen aan alleen slapen?
Als je hond ‘s nachts huilt en blaft en je gezelschap wil, is hij niet ondeugend of wil hij je irriteren. Het is waarschijnlijk een gevolg van het feit dat hij van zijn moeder en broertjes en zusjes gescheiden is geweest en niet gewend is om alleen te slapen. Dit is heel normaal, en alle baasjes moeten hun hond laten wennen aan alleen slapen.
Wat je moet doen is streng zijn en niet schreeuwen of iets doen dat de pup kan laten merken dat we ze gehoord hebben en dat we bij ze gaan zijn als ze ‘s nachts huilen. Hoe vervelend het ook is, we moeten streng zijn.
Aanpassing
Ook al is het moeilijk, zowel voor de eigenaar als voor de pup, het beste wat je kunt doen is ze negeren. Zo zullen ze beseffen dat, hoeveel ze ook huilen, ze geen aandacht zullen krijgen. Ze moeten snel beseffen dat hun mand hun bed is en dat ‘s nachts niemand met hen gaat spelen; ze moeten er uiteindelijk aan wennen.
Bovendien is het goed voor hun algemene training om eraan te wennen dat ze onafhankelijk zijn en niet de hele dag verzorgd worden. Ze moeten hun plaats in het gezin begrijpen. Ondanks dat dit alles duidelijk is, is de overgangsperiode zowel voor de oppassers als voor de hond vervelend.
Gemiddeld kan een puppy er ongeveer 7 dagen over doen om zich aan zijn nieuwe bed aan te passen. Deze week zal vol zijn met gehuil, gekrab en geblaf ‘s nachts! We raden je aan je buren te laten weten dat je een nieuwe pup hebt, dat ze eraan wennen alleen te slapen, en je te verontschuldigen voor het ongemak dat ze hen kunnen bezorgen.
Hoewel ze op het eerste gezicht erg energiek lijken, slapen puppy’s 18 tot 20 uur per dag.
Waarom kan mijn volwassen hond niet wennen aan alleen slapen?
Als je hond niet alleen kan slapen en geen puppy meer is, is het tijd om je zorgen te maken. Ze kunnen een lichamelijke kwaal hebben die ze verhindert te slapen, of, aan de andere kant, ze kunnen verlatingsangst ontwikkeld hebben. Bij deze toestand voelt de hond angst, bezorgdheid en hulpeloosheid. Dat gebeurt telkens als de eigenaar ze verlaat, hetzij om te slapen, hetzij om naar het werk te gaan.
Enkele van de belangrijkste symptomen van verlatingsangst (behalve het onvermogen om alleen te slapen) zijn als volgt:
- Urineren en poepen binnen het huis en buiten hun gewone wandelingen.
- Voortdurend huilen, blaffen en janken als de eigenaar er niet is (vooral ‘s nachts en tijdens werkuren).
- Bijten en vernielen van huisraad.
- Coprofagie (eten van eigen uitwerpselen).
- Stereotiep gedrag, d.w.z. iets herhaaldelijk doen zonder een bepaald doel. Rondjes lopen, achter hun staart aanlopen en “vliegen bijten” zijn enkele van de meestvoorkomende gedragingen.
- Veranderingen in routine.
Soms lost dit gedrag vanzelf op of vermindert de ernst ervan in een paar weken. Het enige mogelijke advies op dit front is echter om naar een hondentrainer te gaan. Pathologieën kunnen niet alleen thuis behandeld worden.
Tips om je hond te laten wennen aan alleen slapen
Stel dat je hond net aangekomen is en je hebt problemen zoals verlatingsangst of andere psychologische stoornissen uitgesloten. Dan kun je het dier met de juiste technieken in een paar dagen of weken laten wennen aan het slapen in hun eigen bed. We laten je zien hoe in de volgende paragrafen!
Bereid het huis voor
Het eerste en belangrijkste om je nieuwe hond goed te laten slapen is het huis en de eigen ruimte goed klaar te maken voor zijn komst. Breng ze vooral ‘s morgens, zodat ze hun deel van het huis kunnen herkennen, bekende geuren kunnen bekijken, enz.
Als je de hond voor het slapen gaan in een rustige en ontspannen omgeving houdt en hem daar iets lekkers achterlaat, dan zal dit hem helpen beter en vrediger te slapen.
Anti-stressferomonen kunnen een goede optie zijn, zolang ze door een dierenarts worden aanbevolen. Dit zijn niet-verdovende preparaten die je hond helpen ontspannen voor het slapengaan.
Doe het stap voor stap
Je puppy zal de eerste dagen misschien niet in staat zijn om alleen in een kamer te slapen. Dit is normaal, vooral als ze uit een pleeggezin komen. Ze kunnen bang zijn om weer in de steek gelaten te worden als ze van je gescheiden worden. Respecteer de emoties die gepaard gaan met een eventueel trauma dat ze hebben opgelopen. Laat de hond in de eerste stadia van jullie relatie aan je zijde blijven.
Als je hond eenmaal aan het huis gewend is, is het tijd om ze te trainen en ze beetje bij beetje te laten wennen aan alleen slapen. We raden je aan de stappen op deze lijst te volgen:
- Associeer het commando “bed” met de rustplaats van je hond door het woord te articuleren en de precieze plek aan te wijzen waar ze zullen slapen. Wanneer ze de term “bed” associëren met jouw teken, beloon je ze met een traktatie.
- Verplaats het bed van je hond steeds verder van het jouwe. Als ze eenmaal aan de training gewend zijn, zullen ze gaan slapen wanneer jij dat zegt. Vergroot vanaf dit punt de afstand tussen jouw bed en hun rustplaats beetje bij beetje.
- Wees streng. Het is waarschijnlijk dat als je je bed van je af naar een andere kamer verplaatst, je hond meerdere keren per nacht naar je terug zal komen. Wees consequent en herhaal het “bed”-commando. Geef je hond steeds een beloning door hem te aaien en traktaties te geven als het dier naar je luistert. Na verloop van tijd zal je hond eraan gewend raken alleen te slapen.
Oefen met hem
Het is niet goed om je hond de hele dag te laten slapen. Neem ze mee naar buiten voor regelmatige lichaamsbeweging, want op die manier worden ze moe en slapen ze beter, waar dan ook. De hoeveelheid lichaamsbeweging die je hond nodig heeft hangt niet zozeer af van hun grootte. Het wordt bepaald door hun ras, hun algemene gezondheid, gewicht en leeftijd.
Sommige rassen zijn onrustiger en hebben meer lichaamsbeweging nodig, vooral die rassen die oorspronkelijk voor schapendrijven gebruikt werden, zoals de Collie of de Duitse Herder. In elk geval hebben de meeste honden gemiddeld een 30 minuten tot 2 uur lichaamsbeweging nodig om zich voldoende moe te voelen.
Houd een routine
Honden zijn uiterst gevoelig voor onbeleefdheid, gewaarwording of verandering. Als er onlangs iets in de omgeving van je hond veranderd is dan zullen ze het moeilijker vinden om te slapen.
Denk aan situaties zoals wanneer er een nieuw geluid is, of als ze iets missen. Maar ook als ze gewend zijn in een kleine, afgesloten ruimte, zoals een kooi, te slapen. Het dier zal het dan moeilijk vinden in een open ruimte te slapen. En omgekeerd, als ze in een kooi moeten slapen, zullen ze weigeren naar binnen te gaan.
De oplossing in beide gevallen is liefdevol, maar streng te zijn, en positieve stemtonen te gebruiken, zodat ze het niet als een straf opvatten en leren alleen te slapen.
Een truc is om een beloning in hun bed te leggen zodat ze blijer zijn om naar bed te gaan. Deze laatste methode is gebaseerd op positieve bekrachtiging. Beloon je hond als hij het goed doet, maar straf hem niet als hij de eerste keer niet doet wat je wilt.
Kies de juiste tijd om hem te voeren
Een belangrijk aspect dat vaak over het hoofd gezien wordt is dat honden een energiestoot krijgen na het eten, dus als je ze vlak voor het slapengaan voert zal dat erg moeilijk voor ze zijn. Het is het beste om ze minstens twee uur voor het slapengaan te voeren. Neem het dier vervolgens mee voor een wandeling.
Op die manier zullen ze de energie die ze van de maaltijd hebben opgedaan kwijt raken tijdens de wandeling. Daarbij kun je loop- en springoefeningen met ze kunt doen om ze nog vermoeider te laten voelen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Thompson, K., & Smith, B. (2014). Should we let sleeping dogs lie… with us? Synthesizing the literature and setting the agenda for research on human-animal co-sleeping practices. Humanimalia, 6(1), 114-127.
- Salonen, M., Sulkama, S., Mikkola, S., Puurunen, J., Hakanen, E., Tiira, K., … & Lohi, H. (2020). Prevalence, comorbidity, and breed differences in canine anxiety in 13,700 Finnish pet dogs. Scientific reports, 10(1), 1-11.
- Horwitz, D. (s.f.) Separation Anxiety in Dogs. Recuperado el 14 de mayo de 2022, disponible en: https://vcahospitals.com/know-your-pet/separation-anxiety-in-dogs#:~:text=Separation%20anxiety%20describes%20dogs%20that,when%20separated%20from%20the%20owners
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.