Hoe begroeten honden mensen en andere honden?
Beoordeeld en goedgekeurd door de bioloog Samuel Sanchez
Het is gebruikelijk dat eigenaren zich verwonderen over hoe honden mensen en andere honden begroeten, en over de verscheidenheid aan uitdrukkingen die deze dieren hebben.
Je zult gemerkt hebben dat je hond gebaren maakt, pirouettes, en een verscheidenheid aan geluiden. Hij doet dit telkens als je thuiskomt, hoe lang je ook weg geweest bent. Soms lijkt het of deze reacties geen vast patroon hebben.
Dit gedrag kan echter anders zijn als er iemand anders aankomt. Dit zal afhangen van de lichaamstaal die de begroette persoon uitdrukt. Dit betekent niet dat de hond niet groet. Het betekent eenvoudig, dat hij het niet op dezelfde manier zal doen als hij die persoon niet als deel van zijn “roedel” beschouwt.
Blijf lezen, want in het volgende artikel vertellen we je hoe honden mensen begroeten in allerlei situaties. Je zult ook ontdekken dat hun manier van uitdrukken verschillend zal zijn. Dat geldt zelfs bij het begroeten van leden van dezelfde soort.
Hoe begroeten honden mensen en andere honden?
De begroeting van een hond zal voor een groot deel afhangen van het vertrouwen dat elk dier voelt voor de te begroeten persoon of hond. Maar hondachtigen zullen altijd geneigd zijn een persoon of een ander levend wezen te begroeten, omdat ze van nature sociale wezens zijn.
Artikelen wijzen erop dat honden, net als wolven, een groot sociaal instinct hebben en daarom behoefte hebben aan orde binnen de roedel. In het geval van huishonden is het het adoptiegezin dat de positie van de oorspronkelijke roedel of sociale groep inneemt.
Binnen dat sociale systeem worden codes en talen vastgesteld, waaronder we hun begroetingen hebben. Dit gebaar verloopt meestal in de volgende fasen:
- Benadering: De hond zal naderen door een kromming met zijn lichaam te maken om te laten weten dat hij geen moeilijkheden zoekt, zoals een rechtlijnige houding zou suggereren.
- Inspectie: In deze fase gaat de hond na of er in de lichaamsgeur van de begroette persoon negatieve feromonen vrijkomen: angst, zenuwen, verdriet, of jaloezie.
- Reactie: Zodra de hond de houding van de begroette persoon herkent, zal hij reageren. Afhankelijk van het temperament van het dier zal hij kwispelen met zijn staart, springen, blaffen, of weglopen.
Soorten begroetingen bij honden
Er zijn drie verschillende soorten begroetingen bij hondachtigen, waaronder de volgende opvallen:
- Een begroeting tussen een hond en een mens of een andere hond die elkaar kennen en tussen wie er vertrouwen en een affectieve band is.
- De begroeting tussen twee honden die geen band hebben. Bijvoorbeeld tussen twee honden die elkaar nauwelijks kennen.
- De begroeting van een hond naar mensen die niet tot zijn roedel behoren of die hij voor de eerste keer ziet.
Hoe begroeten honden andere honden?
Als ze elkaar ontmoeten, beginnen twee honden die elkaar kennen aan een ritueel. Daarin maken ze gebaren en nemen ze lichaamshoudingen aan die erop wijzen dat ze ontspannen zijn en zich zelfverzekerd voelen.
De eigenaren zullen merken dat de honden elkaar ruiken, elkaars rug aanraken, het voorste deel van het lichaam naar de grond laten zakken, terwijl ze hun staart optillen om uitdrukking te geven aan de wens om te spelen.
Als de begroeting nu plaatsvindt tussen twee honden die elkaar niet kennen, is het ritueel veel kouder. De gebaren die beide honden maken zijn wat gespannen. Elke hond wacht op de reactie van de ander. Ze doen dit om te ontdekken of het mogelijk is een spel op te zetten. Ook bepalen ze zo of hun gedrag vriendelijk is of niet.
In dit geval, als de ontmoeting plaatsvindt tussen honden die een correct socialisatieproces achter de rug hebben, zal de houding die ze zullen aannemen vriendelijk zijn. Is er daarentegen een hond met problemen op dit gebied, dan zal hij een vijandige houding aannemen, blaffen, en je laten weten dat hij niets met de ander wil delen.
De rol van begroetingen tussen honden
Als honden in een roedel leven is het gemakkelijker de functie van de begroeting vast te stellen. Het is een gebaar dat de hiërarchische orde versterkt die binnen de sociale groep is ingesteld. Afhankelijk van zijn positie zal elke hond bepaalde eigen gedragspatronen aannemen.
Zo zal de onderdanige hond steeds zijn onderdanigheid duidelijk maken, terwijl de dominante hond rechtop staat, kalm en ontspannen. Deze houding is voor mensen gemakkelijk te herkennen als een puppy een oudere hond begroet.
Natuurlijk wijzen studies erop dat deze dominantie of hiërarchie niet verward moet worden met agressiviteit. Het heeft gewoon te maken met de sociale status binnen de roedel, niet met een positie van geweld of het opleggen van angst. Het idee van “het alfamannetje zijn” is achterhaald en door de wetenschap ontkracht.
Hoe begroeten honden mensen?
De manier waarop honden mensen begroeten omvat verschillende gebaren, afhankelijk van de mate van vertrouwen die ze hebben. In gevallen waarin de hond problemen heeft gehad met het socialiseren met mensen, kan hij agressief worden. We beschrijven echter de stappen waaruit de begroeting bestaat tussen een hond en een mens die een gevestigde band hebben:
- De hond zal springen en zich omdraaien: De vreugde van de hond bij het begroeten van zijn mens kan zo groot zijn dat hij rondjes om hen heen springt en rent.
- Hij kan gaan liggen met zijn buik omhoog: Dit is een teken van onderdanigheid en volledig vertrouwen, want de buik is een gebied van grote kwetsbaarheid voor honden.
- Likken: De hond zal de mens likken waar hij maar bij kan, meestal de benen, armen, en het gezicht.
- Speelbijten: Behalve het likken van de mens zal de begroeting ook een soort speelbijten inhouden, waarbij de hond zijn bek opent rond een of ander deel van het lichaam van de mens, maar zonder verwondingen te veroorzaken.
- Ze brengen hun favoriete speeltje mee: Het is gebruikelijk dat het begroetingsritueel van de hond inhoudt dat hij zijn favoriete speeltje of voorwerp naar de persoon brengt. Het kan een bal zijn, een knuffeldier, of voedsel.
- Het zal blaffen van ontroering: Het is normaal dat de begroeting gepaard gaat met blaffen en zelfs huilen als de hond erg opgewonden is. Deze vocalisaties komen altijd vermengd met iets van het beschreven gedrag.
Hoe begroet je honden?
De manier waarop een mens een hond begroet hangt er vaak van af of hij hem kent of niet. Als het gaat om het begroeten van een onbekende hond, kun je hem het beste observeren, om vast te stellen of hij al dan niet bereid lijkt tot socialisatie. Als de hond ontvankelijkheid toont, ga dan voorzichtig te werk, maar toon geen angst.
Bij het benaderen van een onbekende hond is het nodig om veiligheid en vertrouwen over te brengen. Daarbij moet je heel plotselinge bewegingen of geluiden vermijden. Deze kunnen de hond in verwarring brengen.
Als de hond afstand houdt, is het beter zijn ruimte te respecteren en even te wachten. Aan de andere kant, ongeacht of de hond ontvankelijk lijkt of niet, laat hem aan je snuffelen en dichterbij komen, maar raak hem niet aan als je niet zeker bent van zijn reactie.
Als het gaat om het begroeten van de familiehond of een andere hond die je kent, zijn er geen grenzen. Je kunt hem aaien, oppakken, kusjes geven en spelen. Alles is volledig afhankelijk van het moment en of er vertrouwen is bij de hond in kwestie.
Als een hond angst of stress vertoont bij het begroeten van mensen, dan raden we je aan naar een etholoog of gedragsdeskundige te gaan. Dan kan een plan opgesteld worden dat begroetingsrichtlijnen bevat die negatief gedrag niet versterken.
Tot slot
Honden leren vaak begroeten tijdens de socialisatiefase met hun broertjes en zusjes en hun moeder. Als dit niet gebeurt en de pup te vroeg van zijn nest gescheiden wordt, moeten deze richtlijnen thuis aangeleerd worden.
Net als bij verlatingsangst is het ideaal om naar een kynologisch deskundige of opvoeder te gaan. Deze kan vast proberen te stellen wat er mis is in je begroetingsritueel en dat tijdig te corrigeren. Een goed opgevoede hond zal je met alle vreugde van de wereld begroeten. Bovendien zal hij je elke dag van je leven gelukkig maken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Milocco, S., Dragonetti, A. Comportamiento normal y ontogenia de la conducta en caninos. Revista del colegio 34.
- Teoría de la dominancia en perros. Asociación de Veterinarios Españoles Especialistas en Pequeños Animales (A.V.E.P.A)
- Fisiopatología, diagnóstico y tratamiento de la ansiedad por separación en el perro. Clin. Vet. Peq. Anim., 26 (4): 329-334, 2006
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.