Het socialiseren van je huisdieren is belangrijk
We hebben al uitvoerig besproken hoe belangrijk het is je huisdieren te socialiseren. Het helpt hen namelijk om gelukkig te zijn, en het helpt ook echt om hun gedrag te verbeteren.
Het is een bekend feit dat zowel mensen als honden sociale wezens zijn die genieten van het gezelschap van anderen (hoewel er uiteraard uitzonderingen zijn). Bovendien hebben honden een ingebakken behoefte aan socialisatie. Lees verder om er meer over te weten te komen en om te leren hoe dit je harige vriend ten goede komt.
De reden om je huisdieren te socialiseren
Dieren hebben vanaf hun geboorte enkele weken, en in sommige gevallen enkele maanden, tijd met hun moeder en broers en zussen nodig om de basis van hun persoonlijkheid te leggen.
Dit zal hun gedrag voor het leven bepalen. De postnatale periode is de belangrijkste in het leven van elk dier. Dit is vooral zo als we het als huisdier gaan adopteren.
Een huisdier dat in deze eerste periode van zijn leven niet goed socialiseert, wordt vaak agressief en ongehoorzaam. In veel gevallen kan het dier zelfs mentale problemen krijgen en destructief gedrag vertonen.
Daarom is het socialiseren van je huisdieren de eerste stap naar hun gezonde ontwikkeling. Wanneer het dier bij je in huis komt, begint het proces van een ander soort socialisatie, en ook dat is belangrijk.
Het is normaal dat een hond, zelfs nadat hij in zijn eerste levensweken is gesocialiseerd, bij aankomst in een nieuw huis verlegen of angstig is. Dat is echter waar jij om de hoek komt kijken. Je moet de pup helpen zich veilig te voelen en het socialisatieproces voortzetten.
Destructief gedrag bij honden
De manier waarop je je hond socialiseert zal een verschil maken in de persoonlijkheid, want het kan een angstig dier worden of juist een vrolijke, vriendelijke hond.
Wees je ervan bewust dat het socialiseren van je huisdieren niet alleen gaat over tijd doorbrengen met andere dieren of mensen, maar ook over het wennen aan alledaagse geluiden in huis of buiten. Een goed gesocialiseerd huisdier moet vertrouwd zijn met:
- verschillende omgevingen.
- geluidsstimuli.
- gewone geluiden thuis zoals de gewone geluiden van apparaten, muziek, huilende kinderen…
- geluiden van beweging bij mensen thuis of op straat.
Puppy’s in een “glazen bubbel” houden is geen goed idee. Op die manier vervullen we niet onze plicht om hen te leren goed te socialiseren en te wennen aan een normale levensroutine.
Bedenk echter wel dat de blootstelling aan verschillende vormen van prikkels geleidelijk moet gebeuren. Zo niet, dan zou het proberen te forceren van de situatie kunnen leiden tot het verkrijgen van het tegenovergestelde effect.
Kun je een volwassen dier socialiseren?
Alles waar we het over hebben gehad is een geweldige strategie als we een puppy adopteren en mee naar huis nemen. Wat als we echter een volwassen dier adopteren dat het gedrag vertoont dat geassocieerd wordt met een slecht gesocialiseerd huisdier? Welnu, in dit geval zult je moeten uitzoeken of het mogelijk is om volwassen honden te socialiseren, en hoe je dat moet doen.
Uiteraard is dit een ingewikkelder taak, omdat je bij een puppy vanaf nul begint, en in het geval van een volwassen hond zul je slecht gedrag moeten uitroeien en vervangen door gewenst gedrag.
Dat is niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk. Introduceer het dier geleidelijk in zijn nieuwe omgeving en geef het de tijd om eraan te wennen. Het belangrijkste is: wees geduldig en consequent.
Probeer je hond aan te moedigen om goed en vreedzaam met andere dieren en mensen om te gaan. Beloon ook altijd zijn inspanningen en prestaties door positieve bekrachtiging toe te passen. Dit is ongetwijfeld een van de beste methoden om een volwassen hond te leren socialiseren.
Schreeuwen, slaan, of elke andere vorm van op frustratie gebaseerde straffen zal het slechte gedrag van je hond alleen maar accentueren.
Als je het nodig acht, huur dan een professionele hondentrainer in om je een handje te helpen. Want, zoals we in het begin al zeiden, de socialisatie van volwassen huisdieren is niet eenvoudig. Als je je uiterste best doet om je huisdier te trainen, dan zul je echter uiteindelijk een zeer goed opgevoed, gelukkig huisdier hebben.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Koscinczuk P. Domesticación, bienestar y relación entre el perro y los seres humanos. Rev Vet. 2017;
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.