Logo image
Logo image

Het gezichtsvermogen van een hond

5 minuten
Bij honden is hun gezichtsvermogen niet hun sterkste hulpmiddel, want ze laten zich meer leiden door hun gehoor en reukzin. Desondanks bezitten ze een zeer nuttig en interessant visueel vermogen.
Het gezichtsvermogen van een hond
Georgelin Espinoza Medina

Geschreven en geverifieerd door de biologe Georgelin Espinoza Medina

Laatste update: 22 december, 2022

Zicht is een van de belangrijkste zintuigen, want het is meestal onze eerste bron van informatie over onze omgeving. Er is altijd gespeculeerd over hoe dieren de wereld waarnemen. In dit verband hebben specialisten al een antwoord op de vraag hoe de ogen van vrijwel elk dier functioneren. In dit artikel bekijken we de wereld door de ogen van een hond, terwijl we bekijken hoe het gezichtsvermogen van een hond werkt.

Sommige mensen denken dat honden, en andere dieren zoals katten, geen kleuren waarnemen en dat hun gezichtsvermogen volledig in zwart-wit is, maar hoe waar is dit? In dit artikel verhelderen we alle vragen die te maken hebben met het gezichtsvermogen van onze geliefde huisdieren.

De ogen en het gezichtsvermogen van een hond

Hoewel we zouden kunnen denken dat de ogen van honden op de onze lijken, is dat niet zo. Er zijn bepaalde verschillen die de manier waarop ze de wereld waarnemen veranderen. Het gezichtsvermogen zelf is het resultaat van een combinatie van factoren, zoals gezichtsveld of breedte, diepte, scherpstelling of scherpte, waarneming van beweging, en kleur.

Al deze aspecten worden verwerkt in het hoofdorgaan, de hersenen, en geven aanleiding tot het zintuig gezichtsvermogen. Laten we eens in detail bekijken hoe deze factoren werken om het gezichtsvermogen van een hond te genereren.

Some figure

Gezichtsveld

De stand van de ogen van een dier bepaalt zijn gezichtsveld of -breedte. Bij honden is dit aspect 240°, groter dan bij mensen, dat nauwelijks 200° haalt. Daardoor hebben ze een breder gezichtsveld.

Focus of gezichtsscherpte

Als we de termen focus of gezichtsscherpte noemen, hebben we het over de helderheid van het zicht. Hoewel het een moeilijk te meten factor is, wordt gezegd dat het gezichtsvermogen van een hond slechter is dan dat van de mens. Dus, om je een duidelijker idee te geven, wanneer wij iets op 25 meter afstand kunnen onderscheiden, kunnen zij het op slechts 7 meter afstand visualiseren, een ongelooflijk verschil.

Diepteperceptie

Net als bij het gezichtsveld bepaalt de plaats van de ogen op de kop de manier waarop ze afstanden waarnemen, dat wil zeggen het binoculaire gezichtsvermogen van een hond. Sommige experimenten met puppy’s hebben aangetoond dat het waarnemen met één oog en met beide ogen uitstekend is bij hondachtigen, en dus zou het bij volwassenen nog beter zijn.

Ander onderzoek aan sommige oogcellen bevestigt dat het gebied van dieptewaarneming bij deze huisdieren van mindere kwaliteit kan zijn. Het driedimensionale zicht zou dus verminderd zijn. Er zijn echter meer studies nodig om dit op te helderen,

Hoe zit het met beweging?

In het geval van beweging zijn de ogen van een hond heel goed in het waarnemen ervan, zelfs op een afstand. Bovendien hebben ze het vermogen meer beelden per seconde te onderscheiden dan wij, een aspect dat opvalt in het zicht van honden.

Hoe nemen honden kleur waar?

Kleurdifferentiatie bij dieren wordt bepaald door de structuur van het oog. In het bijzonder door de aanwezigheid van fotoreceptoren (van het kegeltype) in het netvlies. Dit zijn de pigmenten die gevoelig zijn voor de golflengtes van elke kleur. Bij mensen zijn er drie soorten kegeltjes. Honden daarentegen hebben er twee, zodat gezegd wordt dat hun kleurenzicht dichromatisch is.

Uit het mengsel of de superpositie van de in de kegeltjes aanwezige pigmenten ontstaat het hele scala van zichtbare kleuren.

Dus, dankzij de aanwezigheid van fotoreceptoren in het netvlies van het oog van de hond, kunnen we bevestigen dat ze wel degelijk kleurenzicht hebben en dat het niet alleen zwart-wit is, zoals aanvankelijk gedacht werd.

Maar omdat er maar twee soorten kegeltjes zijn, vinden ze het moeilijk om het hele chromatische spectrum te visualiseren. In het bijzonder groene en rode tonen, die ze als geel of grijs zien.

Bovendien is het aantal van deze receptoren ook erg laag. In feite, terwijl bij de mens het centrale netvlies geheel uit kegeltjes bestaat, is dat bij honden nauwelijks 20%.

Andere aspecten van het gezichtsvermogen van een hond

Naast alle waarnemingsmogelijkheden heeft het gezichtsvermogen (Engelse link) van een hond ook het vermogen om voorwerpen, maten en zelfs hoeveelheden te onderscheiden. Vooral als de verschillen vrij groot zijn. Ze hebben ook het vermogen om onderscheid te maken tussen bekende en onbekende gezichten (bij 2D tests) van zowel honden als mensen.

Honden nachtzicht

Het vermogen om bij zwak licht te zien is ook bij honden aanwezig. Dit berust op de aanpassingen die ze ondergaan hebben, die typisch zijn voor nachtjagers. Ze bezitten een speciaal element, het tapetum lucidum, dat als een reflecterend membraan fungeert en bijdraagt tot hun zicht bij weinig licht, een aanpassing die mensen niet hebben.

Evenzo is variatie waargenomen in het tapetum gebied op basis van hondenrassen en hun afmetingen. In het algemeen hebben kleinere honden kleinere gebieden, terwijl grotere honden een vollediger tapetum lucidum hebben.

Dankzij de aanwezigheid van dit tapetum hebben honden heldere ogen bij de aanwezigheid van een autolicht, een cameraflits of elke flits naar hun ogen als ze in het donker zijn.

Bovendien functioneren de staaf-fotoreceptorcellen en het pigment (rhodopsine) die in het netvlies van het hondenoog gevonden worden, beide bij weinig licht. Hoewel ze ook bij de mens aanwezig zijn, bezitten ze bij de hond een grotere gevoeligheid. In feite wordt het netvlies er door overheerst.

Zo maken hun efficiëntie en kwantiteit, samen met de aanwezigheid van het tapetum lucidum, een beter zicht in het donker of bij zwak licht mogelijk dan bij de mens.

Eindconclusies over het gezichtsvermogen van een hond

Some figure

Zoals we gezien hebben, geven de anatomie en zelfs de plaats van de ogen van de hond op de kop aanwijzingen over hoe deze dieren de wereld waarnemen. Verdere studies zijn echter nodig om te onderzoeken of morfologische verschillen tussen rassen verschillen in het gezichtsvermogen van elk soort hond vertegenwoordigen.

Hoewel het gezichtsvermogen van honden in veel opzichten slechter is dan dat van mensen, is het in andere duidelijk superieur. In het bijzonder zijn ze experts in omstandigheden met weinig licht. Hondenogen zien de wereld dus op een andere manier dan de onze, maar zeker met aanpassingen naar hun behoeften.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Byosiere, S., Chornard, P., Howell, T., & Bennett, P. (2017). What do dogs (Canis familiaris) see? A review of vision in dogs and implications for cognition research. Psychonomic Bulletin & Review, 25, 1798–1813.
  • Hugues, B., Navaroli, F., Torres, M., Soto, C. (2008). La visión cromática en los animales. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria, IX(11), 1-6.
  • Miller, P., & Murphy, C. (1995). Vision in dogs. Journal of the American Veterinary Medical Association, 207(12), 1623-1634.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.