De verzorging van de bullterriër
Beoordeeld en goedgekeurd door de bioloog Samuel Sanchez
Als huisdierbezitter wil je het dier in je huis altijd het beste geven. Maar soms extrapoleren baasjes de zorg van de ene soort naar de andere, zonder er rekening mee te houden dat elk zijn specifieke behoeften heeft. Zelfs binnen de wereld van de honden heeft niet elk ras dezelfde eisen. Daarom willen we in dit geval specifiek bespreken hoe je de bullterriër moet verzorgen.
Deze hond, met imposante fysieke kenmerken, verbergt een liefhebbend, grappig, en beschermend karakter bij zijn gezin. Het is een hond met grote kracht die een goede socialisatie nodig heeft en die geniet van en behoefte heeft aan menselijk gezelschap. Laten we de belangrijkste verzorging die dit ras nodig heeft eens nader bekijken.
Raskenmerken
Alvorens de belangrijkste aspecten van verzorging uit te leggen die een bullterriër nodig heeft om van een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid te kunnen genieten, belichten we de belangrijkste kenmerken van deze hond.
Van oorsprong uit Groot-Brittannië werd dit ras bedacht. Het is een lichte maar sterke vecht- en showhond, om weerstand te kunnen bieden bij gevechten met andere honden.
Om dit te bereiken werden bulldogs gekruist met terriërs. Van de eerstgenoemden erfden ze strijdlust en weerstand tegen pijn. Van de laatste kregen ze hun bijzondere behendigheid en schrandere karakter.
Als resultaat van deze selectie bestaat dit ras tegenwoordig uit gespierde en sterke honden. Ze hebben heel kort en glad haar, overwegend wit van kleur, hoewel er ook gestroomde, zwarte, of rode exemplaren kunnen voorkomen.
Ongetwijfeld is het meest kenmerkende van de lichaamsbouw van deze hond zijn ovale kop, met ogen en oren die de vorm van een driehoek hebben.
Zijn schofthoogte ligt rond de 50-55 cm centimeter en zijn gewicht tussen 22 en 25 kilo. Er is een miniatuur-variant van het ras, met een schofthoogte van rond de 30 cm.
Dat gezegd hebbende, is het belangrijk op te merken dat de bullterriër een hond is die, met de nodige verzorging, een gemiddeld leven van 12 tot 13 jaar bereikt. Laten we eens kijken hoe die verzorging eruit ziet.
De belangrijkste aspecten van de verzorging van de bullterriër
Tot de aspecten waarmee je rekening moet houden als je een bullterriër als huisdier hebt, behoren die met betrekking tot zijn voeding, zijn dagelijkse activiteit, en zijn hygiëne.
Voeding
Het belangrijkste punt waarmee je rekening moet houden bij de voeding van deze hond is dat zijn voeding uit kwaliteitsingrediënten moet bestaan en zich aan elke levensfase moet aanpassen. Bijvoorbeeld, puppy’s eten gewoonlijk 3 keer per dag. Wanneer het dier echter overschakelt op volwassen hondenvoer, dalen de doses tot 2 dagelijkse innames.
Het is heel verstandig om een voeding te kiezen die speciaal voor het ras samengesteld is. Heb je dat echter niet bij de hand, dan zul je voer voor zeer energieke middelgrote honden moeten kiezen als het om een volwassen bullterriër gaat.
In het seniorenstadium moet je het dieet weer aanpassen aan dat van oudere honden, waarbij rekening gehouden wordt met de afnemende activiteit van het dier.
De voerfabrikant of je dierenarts zal de precieze hoeveelheden in elk geval aangeven. Kies je voor een natuurlijk dieet dat je thuis bereidt, zoals het BARF-dieet, dan moet het ook de goedkeuring van een dierenarts hebben.
Een andere belangrijke overweging die met hun dieet te maken heeft volgens de professionals van de Amerikaanse Kennel Club is dat deze honden vatbaar kunnen zijn voor overgewicht.
Daarom is het opnieuw belangrijk de calorieën in hun voedsel en de consumptie van tussendoortjes te controleren. Tenslotte moet je natuurlijk calcium in hun dieet inbrengen, vooral als ze puppy zijn.
Lichamelijke en geestelijke oefening voor de bullterriër
Een ander aspect van de verzorging van de bullterriër waarmee je rekening moet houden, is de behoefte aan dagelijkse beweging die deze hond heeft. Dit is zo omdat het een zeer energiek en nerveus dier is, dat veel beweging nodig heeft. Dat is zowel voor zijn lichamelijke als voor zijn geestelijke gezondheid van belang.
Wat hun lichamelijke behoeften betreft, helpen lange wandelingen en rennen om hun spieren, gewrichten en bloedsomloop in conditie te houden, zoals bij elke andere hond. Maar in dit geval, en vanwege de eerder genoemde neiging om extra kilo’s aan te komen, is matige of intense lichamelijke activiteit nodig om de hond calorieën te laten verbranden.
Op geestelijk gebied zullen uitjes en spelletjes hun geest bezig houden. Bovendien is een basisbehoefte van de bullterriër die deskundigen (Engelse link) aangeven het bijten. Daarom moeten speciale touwen, poppen en botten voor hen beschikbaar zijn, zodat ze erop kunnen knagen, vooral als ze puppy zijn. Zo niet, dan zullen de honden op de spullen van hun baasje kauwen.
Al het bovenstaande zal de hond helpen om stress los te laten en zo thuis destructieve gedragsproblemen te vermijden, die voortkomen uit angst en verveling. Daarom hangen hun geluk en mentale stabiliteit af van dagelijkse activiteit.
Hygiëne van de bullterriër
Als het op hygiëne aankomt, is de verzorging van de bullterriër niet ingewikkeld. Omdat het een kortharige hond is – hij verhaart twee keer per jaar – hoef je hem maar twee keer per week te borstelen om dood haar en oppervlakkig vuil te verwijderen. Je kunt hiervoor een speciale rubberen handschoen gebruiken of een borstel.
Baden moet hooguit eens per maand, altijd met een speciale shampoo voor honden. Na het baden moet je het dier afdrogen met een handdoek. Je hoeft er geen föhn op te gebruiken, want hun korte haar droogt gemakkelijk op. Natuurlijk moet je oppassen dat de hond niet nat naar buiten gaat als de temperatuur laag is.
Andere belangrijke zaken in verband met hun hygiëne zijn die typisch zijn voor elke hond: Het onderzoeken en schoonmaken van de oren om was en ander vuil dat erin gekomen is te verwijderen, tanden poetsen, en nagels knippen als dat nodig is.
Verdere verzorging van de bullterriër
Behalve de verzorging die we al vermeld hebben, staan hieronder nog andere eisen die te maken hebben met het gedrag en karakter van deze hondachtige.
Socialisatie
Zoals bij alle honden is een van de belangrijke behoeften van de bullterriër een juiste socialisatie. Dit moet beginnen bij hun moeder en andere puppy’s en kan na 8 weken leeftijd verder gaan bij de eigenaar. Voor een goede socialisatie moet de hond met verschillende mensen, dieren, omgevingen, voorwerpen, geluiden, enz. omgaan.
Anders kan hun volwassen gedrag niet correct zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld angstig zijn voor vreemden of zelfs agressief tegen andere dieren. Tegelijk met de socialisatie moeten eigenaars veel tijd besteden aan hun training.
Dit ras kan goed met andere dieren opschieten en zonder complicaties met ze samenleven. Dit is echter alleen waar als het van pup af aan met hen is opgevoed. Ook moet de hond correct gesocialiseerd zijn. Zo niet, dan kan de bullterriër wat wantrouwig en zelfs agressief zijn tegenover andere levende wezens.
Training
Dit is een hond die, door zijn hoge mate van energie, wat moeilijk te trainen kan zijn. Hard werken aan deze taak is echter uiterst belangrijk. De bullterriër heeft namelijk de neiging destructief te zijn als hij alleen gelaten wordt. Dit komt door verlatingsangst waar dit ras de neiging toe heeft. Als hij bovendien niet goed getraind is, kan hij problemen in huis veroorzaken.
Bovendien is hun opvoeding nodig omdat ze, zoals alle honden, moeten leren gehoorzamen aan basisgehoorzaamheidscommando’s. Ook moeten ze leren hun kauwgedrag beheersen, buiten hun behoefte doen, naast vele andere dingen.
Hiervoor moet altijd positieve bekrachtiging gebruikt worden. Als de eigenaar niet in staat is die uit te voeren, moet hij de hulp inroepen van een deskundige op het gebied van hondengedrag.
In dit verband moet je bedenken dat, als een huisdier geadopteerd wordt, het van essentieel belang is zijn kenmerken te kennen. Ook is het zaak zeker te weten of het zich kan aanpassen aan de levensstijl van de adoptieouder.
Zo niet, dan zou het verantwoord zijn de beslissing te heroverwegen. In het geval van bullterriër kan een verkeerde opvoeding een heel slechte zaak zijn.
De gezondheid van een bullterriër
Dit ras is vatbaar voor bepaalde ziekten die het in de loop van de tijd door genetische overdracht geërfd heeft. Periodieke veterinaire controles helpen om een bestaand gezondheidsprobleem op te sporen en bieden de mogelijkheid het te behandelen. Tot de meestvoorkomende ziekten waaraan deze hond kan lijden behoren:
- Nierproblemen
- Huidproblemen, zoals dermatitis
- Doofheid
- Zwaarlijvigheid
- Patella luxatie
- Hartproblemen
- Allergieën
Ten slotte moet, naast bezoeken aan het veterinair centrum voor periodieke consultaties, rekening gehouden worden met het vaccinatie- en ontwormingsschema van deze hond. Het ras is meestal nogal gevoelig voor parasieten en insectenbeten. Als je al deze stappen volgt, zal je bullterriër een prachtige metgezel voor lange tijd zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bull terrier. American Kennel Club. Recogido el 13 de julio en https://www.akc.org/dog-breeds/bull-terrier/
- Bull Terrier. Federación Cinológica Internacional. Recogido el 13 de julio en http://www.fci.be/nomenclature/Standards/011g03-es.pdf
- Manual del Bull Terrier. Recogido el 13 de julio en https://kupdf.net/download/manual-del-bull-terrier_5977e22bdc0d60412d043371_pdf
- Salanueva, S. (2019). Cómo Adiestrar a Un Perro de Raza Bull Terrier: Adiestramiento Fácil de un Bull Terrier (Spanish Edition). Independently published.
- Stonewood, M. (2019). The Bull Terrier: A Complete and Comprehensive Owners Guide to: Buying, Owning, Health, Grooming, Training, Obedience, Understanding and Caring for Your Bull Terrier (English Edition) [Libro electrónico].
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.