Mijn hamsters slapen zo veel! Waarom doen ze dat?
Geschreven en geverifieerd door de bioloog Samuel Sanchez
In dit artikel bekijken we vooral waarom hamsters zo veel slapen, en of er een probleem kan zijn. Hamsters kunnen omschreven worden als dieren met een “kort lontje.” Dat wil zeggen dat ze gedurende bepaalde delen van de dag extreem actief zijn, een zeer snelle stofwisseling hebben, en helaas, heel snel sterven.
De levensduur hangt af van de soort, maar wordt geschat op hooguit 2-3 jaar. Deze zoogdieren worden snel geboren, groeien snel en sterven snel.
Hoewel de levensduur van een knaagdier als huisdier kort is, moet de eigenaar alert zijn op eventuele gedragsstoornissen, om gezondheidsproblemen op te sporen. Dat een dier een kort leven heeft, betekent niet dat we niet moeten proberen het zo lang mogelijk te laten leven. Hier vertellen we je waarom een hamsters veel slapen en op welke ziektebeelden dit gedrag kan wijzen. Mis het niet!
Hamstergedrag
Hamsters zijn knaagdierzoogdieren (orde Rodentia) die behoren tot de onderfamilie Cricetinae. Dit taxon bevat 19 soorten, ingedeeld in 7 geslachten, en vele ervan zijn bekend om hun faam als huisdier. De Russische dwerghamster (Phodopus sungorus), de Syrische hamster (Mesocricetus auratus), en de Chinese hamster (Cricetulus barabensis) zijn enkele van de bekendste.
Hamsters verschillen van gewone muizen op verschillende manieren. Ze zijn platter en molliger dan hun muizenverwanten, hebben met bont bedekte pootjes, dragen een pomponvormige staart (die helemaal niet lang is), en hebben heel grote wangen waarin ze hun voedsel bewaren.
Knaagdieren zijn in hun natuurlijke omgeving prooidieren. Dat vereist dat ze scherpe zintuigen en grote bedrevenheid hebben als het op verstoppen aankomt. Alleen zo kunnen ze voorkomen dat ze eindigen als een smakelijk maal voor een uil, vos, of andere roofdieren. Daarom brengen ze het grootste deel van de dag verborgen door in hun holen. Ze komen pas tevoorschijn als ze voelen dat er geen gevaar is.
Hamsters zijn nachtdieren die overdag rusten en ‘s nachts actief worden.
Waarom slapen hamsters veel of meer dan gewoonlijk?
Zoals professionele websites (Engelse link) aangeven, slapen hamsters van nature tussen 6 en 8 uur per dag, hoewel andere bronnen beweren dat deze periode iets langer kan zijn dan dit (12-14 uur). In elk geval moet opgemerkt worden dat ze een polyfasisch slaappatroon hebben en tussen de dutjes door verschillende keren wakker worden.
Mensen brengen 25% van hun rusttijd door in de REM-fase (rapid eye movement), waarin er een duidelijk verlies van spierspanning is en snelle oogbewegingen optreden. Dit is ook de tijd waarin we levendig dromen. Blijkbaar brengen knaagdieren (Engelse link) (en hamsters in het bijzonder) een vergelijkbare hoeveelheid tijd in deze fase door als wij.
Hoewel ze overdag verschillende keren wakker worden en uit de kooi gezien kunnen worden, zijn hamsters in gevangenschap nachtdieren. Dit betekent dat ze hun piekactiviteit pas ‘s nachts vertonen. Het is heel normaal is dat je knaagdier ‘s morgens het grootste deel van zijn tijd slapend doorbrengt. Hij moet echter bij zonsondergang actief worden. Hier is waarom het dat niet doet als dit het geval is.
1. Hij probeert een winterslaap te houden
Als een hamster veel slaapt en ‘s nachts niet wakker wordt, kan het zijn dat hij in een staat van winterslaap komt, een stadium waarin hij zijn stofwisseling drastisch vermindert om de wintertemperaturen te weerstaan. Hoewel sommige soorten dit van nature in het wild doen, is het nooit aan te raden je hamster in gevangenschap een winterslaap te laten houden.
Deze knaagdieren proberen een winterslaap te houden als de huistemperatuur veel lager is dan 18°C. Idealiter worden hamsters uit hun winterslaap gehaald door ze bloot te stellen aan een geleidelijke temperatuurstijging tot die 20-23°C bedraagt.
Als ze dan nog steeds geen tekenen van winterslaap beginnen te vertonen, kun je ze het beste in winterslaap houden. Als ze na een paar dagen ‘s nachts nog steeds niet actiever beginnen te worden, ga dan onmiddellijk naar de dierenarts.
2. Hij is gestrest
Zoals we al eerder gezegd hebben, zijn deze knaagdieren prooidieren in de natuurlijke omgeving. Door instinct en genetica hebben ze de neiging om gestrest te raken. Ze willen zich voortdurend verstoppen als een element in de omgeving stress opwekt. De bedreiging kan een kat in huis zijn, een hard geluid, of zelfs je eigen aanwezigheid.
Als je thuis een kat hebt, laat die dan niet toe in de kamer waar de kooi staat. Zo kun je onnodige stress voorkomen. Je kunt de installatie ook verplaatsen naar een plaats waar geen direct licht is en waar geen geluidsbronnen in de buurt zijn. Geleidelijk aan zal het dier weer uit zijn hol of plastic huis komen als het niet gestrest is.
Probeer je hamster niet uit zijn holletje te halen terwijl hij rust of zich verstopt. Dit zal alleen maar meer stress veroorzaken.
3. Hij is ziek
Kleine knaagdieren hebben een zeer snelle stofwisseling en worden gewoonlijk rond 6 of 7 uur ‘s avonds wakker, en bereiken een hoogtepunt van activiteit in de vroege ochtend. Als hamsters veel slapen en ‘s avonds niet opstaan wanneer ze dat gewoonlijk wel doen, zijn ze waarschijnlijk ziek.
Helaas kunnen veel ziekten dit kleine zoogdier treffen. Natte staart (een diarree veroorzakende aandoening door de darmbacterie Lawsonia intracellularis) is een van de meestvoorkomende en dodelijke bij hamsters. Herstel is mogelijk binnen 24 uur na het begin van de symptomen. Als je echter niet binnen die tijd bij een dierenarts bent, dan zijn de overlevingskansen vrijwel nihil.
Veel andere aandoeningen treffen hamsters, waaronder zwaarlijvigheid, bindvliesontsteking, kanker, lymfomen, infecties van de luchtwegen en abcessen. Sommige van deze aandoeningen zijn gemakkelijk te behandelen, hoewel bij andere euthanasie de enige optie is. Bedenk dat het opereren van een klein knaagdier een bijna onmogelijke opgave is.
4. Verandering van routine
Als je thuis werkt of als er te veel licht in de kooi komt, kan het zijn dat de hamster overdag niet kan rusten. Dit kan vervolgens zijn wakkere tijd ‘s avonds belemmeren. Het is altijd aan te raden je hamster naar een ongestoorde plek te verplaatsen, zodat hij zijn natuurlijke ritme kan aanhouden.
Moet ik mijn hamster wakker maken?
Als je hamster te veel slaapt, is het eerste wat je zou kunnen denken dat je hem wakker moet maken. Niets is minder waar; dit zal hem alleen maar nog meer stress bezorgen en hij zal in geen geval zijn holletje willen verlaten. Bovendien, als het ziek is, dan zal overmatig hanteren zijn toestand verergeren.
Als niets van het bovenstaande werkt, breng je het knaagdier (inclusief de kooi) naar de dierenarts en laat je het door de vakman behandelen. Het kan gewoon schrikken zijn, maar helaas is het ontbreken van nachtelijke activiteit bijna altijd een heel slecht teken bij deze dieren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- When And How Hamsters Sleep – Your Furball’s Sleepy Time, First Hamster. Recogido a 30 de noviembre en https://firsthamster.com/when-and-how-hamsters-sleep/
- Simasko, S. M., & Mukherjee, S. (2009). Novel analysis of sleep patterns in rats separates periods of vigilance cycling from long-duration wake events. Behavioural brain research, 196(2), 228-236.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.