Hoe zit dat: bijten cavia's en waarom?
Beoordeeld en goedgekeurd door de bioloog Samuel Sanchez
Cavia’s zijn schattige en aaibare dieren, maar veel mensen vragen zich vaak af of ze bijten of niet. Deze beestjes zijn nogal schichtig, dus in een situatie van stress of gevaar rennen ze weg en zijn ze helemaal niet agressief.
Cavia’s of huiscavia’s (Cavia porcellus) zijn knaagdieren die uit de Peruaans-Boliviaanse Andes komen en tot de familie van de Caviidae behoren. Het zijn plantenetende, gezellige en aanhankelijke dieren als ze in staat zijn een band te scheppen.
Deze kleine zoogdieren hebben slechts 4 snijtanden (2 aan de bovenkant en 2 aan de onderkant) en komen in allerlei kleuren voor.
Bovendien hebben deze knaagdieren kiezen die niet zichtbaar zijn en tegen de bovenkant van de keel schuren. Net als bij konijnen en andere knaagdieren stoppen hun tanden nooit met groeien. Lees verder om te weten te komen of cavia’s bijten of niet.
Bijten cavia’s mensen?
Cavia’s moeten bijten om hun snijtanden af te vijlen, want die stoppen nooit met groeien. Het is echter onwaarschijnlijk dat ze mensen bijten, hoewel ze daar lichamelijk wel toe in staat zijn.
Als ze met een stressvolle situatie geconfronteerd worden, zoeken cavia’s geruststelling in de handen van hun verzorger en likken ze de vingers af. Het moet gezegd worden dat ze erg kalm zijn, dus om te bijten moeten ze zich in gevaar voelen. In elk geval zal hun eerste reactie altijd zijn om de confrontatie te vermijden.
Deze kleine knaagdieren zijn heel vriendelijk en als ze hun beschermer eenmaal herkennen, “begroeten” ze die met een heel bijzonder gefluit.
Waarom bijten cavia’s?
Zoals gezegd zullen cavia’s mensen bijten als ze zich in gevaar voelen of in ongemakkelijke situaties, zoals de volgende scenario’s:
- Leren en bekrachtigen: Dit beestje is heel intelligent, zodat het kan leren in welke situaties het moet bijten. Bijvoorbeeld, als de verzorger zich niet veilig voelt als hij de cavia vasthoudt, zal de cavia dat aanvoelen en bijten om de voogd zover te krijgen dat hij hem loslaat.
- Begeerte voor traktaties: Het is belangrijk dat de eigenaar zijn handen goed wast na het eten voor hij de cavia vasthoudt. Als ze lekkernijen of groenten ruiken, raken ze wat overprikkeld en kunnen ze in je hand bijten. Bedenk dat deze knaagdieren slecht zien en het verschil niet zullen weten tussen je met worteltjes geurende vingers en een echte wortel.
- Ziekte: Als het huisdier een aandoening heeft waardoor het pijn heeft, een allergie, of een huidziekte zoals schurft, kan het de mens bijten als die het probeert te aaien.
- Onzekerheid in het nieuwe huis: Het is normaal dat een nieuwe omgeving en onbekende mensen de cavia nerveus maken terwijl hij vertrouwd raakt met zijn nieuwe omgeving. Het is ook te verwachten dat ze de neiging zullen hebben te bijten als ze geaaid gaan worden. Geleidelijk aan moet je geborgenheid overbrengen, en de cavia zal zich aan zijn nieuwe thuis beginnen aan te passen.
- Schrik: Als je de cavia in je handen hebt en er gebeurt iets dat hem van streek maakt, kan de schrik hem doen schrikken en kan hij bijten.
Bijten cavia’s in draden of meubels?
Cavia’s houden van bijten, want het zijn tenslotte knaagdieren. Bovendien rechtvaardigen hun snijtanden deze activiteit omdat ze voortdurend groeien. Heeft je huisdier daarom geen eigen speelgoed en snacks, dan kunnen ze beginnen te bijten in meubels en draden die ze onderweg tegenkomen.
Omdat knagen een instinctief gedrag is bij deze dieren, kun je het gebied van de cavia het beste aanpassen zodat hij zich niet richt op gebruiksvoorwerpen en andere dingen die hij beter niet kan bijten.
Niet alleen omdat het je decoratieve voorwerpen zal beschadigen. Dit is ook belangrijk omdat het dier geëlektrocuteerd kan worden als het op een draad kauwt die met de stroom verbonden is.
Waarom kauwen cavia’s op hun kooi?
Cavia’s kauwen om verschillende redenen op hun kooi, onder andere omdat ze zich eenzaam voelen of zich vervelen.
Bedenk, voordat je een van deze huisdieren adopteert, dat ze erg actief zijn, graag rennen, en behoefte hebben aan spelen. Daarom worden ze angstig als ze te veel tijd opgesloten doorbrengen. Dan beginnen ze aan de elementen van je huis te kluiven.
Anderzijds moet de eigenaar ook bedenken dat, als ze aan de kooi beginnen te knagen, ze last kunnen hebben van stress of pijn.
Het eerste wat je moet doen is een dierenarts raadplegen om gezondheidsaandoeningen uit te sluiten. Het is in deze gevallen ook nodig de omstandigheden van de omgeving te evalueren en de kooi te verplaatsen, weg van de bron van de angst.
Soorten cavia beten
Voordat je je laat verontrusten door de beet van een cavia, moet je de soorten beten kennen die hij kan geven. Zo kun je hun gedrag classificeren en weten hoe je het kunt corrigeren. Hier zijn enkele voorbeelden
- Per ongeluk bijten. Dit kan gebeuren als het mens het knaagdier iets lekkers aanbiedt of als je handen naar voedsel ruiken. In dit geval is er geen bedoeling om mens te bijten.
- Zich ongemakkelijk voelen. Als het huisdier zich ongemakkelijk voelt bij de persoon die het in zijn handen heeft genomen, zullen ze bijten met de bedoeling uit te drukken hoe ze zich voelen. Dit kan gebeuren als ze vastgehouden worden door iemand die ze niet kennen, of als hun eigenaar hun haar borstelt en hen pijn doet. In dat geval zullen ze hard bijten en proberen te ontsnappen.
- Agressief. Deze vorm van bijten is een teken van agressie en asociaal gedrag. Het betekent dat de cavia erg bang is voor de eigenaar, en dus moet je werken aan de vertrouwensband.
- Knijpen. Dit is veelvoorkomend gedrag bij cavia’s en ze voeren het uit als een manier van verdediging. Bovendien leren ze het van hun moeder als die probeert de borstvoeding af te maken en op momenten van uitschelden. Daarom is het normaal dat ze dit gedrag repliceren bij de eigenaar. Het is belangrijk te erkennen dat dit bijten niet agressief is.
Hoe voorkom je dat je cavia bijt?
Om te voorkomen dat cavia’s bijten, moet je werken aan de vertrouwensband (als mogelijke gezondheidsproblemen zijn uitgesloten). Hier zijn enkele van de dingen die je kunt doen om dit te bereiken:
- Behandel je cavia met respect, laat hem niet opzettelijk schrikken, en geef hem geen stress.
- Als je hem wilt benaderen, doe dat dan rustig en spreek hem rustig aan terwijl je zijn rug aait.
- Bied ze verse groenten aan en sta ze toe voedsel uit je hand aan te nemen zonder het dier te dwingen.
- Als je merkt dat het niet wil dat je het oppakt als het in de kooi zit, dwing het dan niet, want dan zal het je proberen te bijten.
- Als het je hand heeft aanvaard, aai je de cavia rustig en veilig. Raak zijn kop en het puntje van zijn neus aan.
Reacties op bijten
Leren hoe je reageert als een cavia je bijt is belangrijk, want het beïnvloedt hun leerproces. Laat hem niet los na een beet, want dan leert hij dat dit voldoende is om weg te kunnen lopen. Hij zal het dan steeds opnieuw doen zonder eraan te denken dat hij zich kan bezeren als hij uit je handen valt.
Blijf kalm nadat het je gebeten heeft (zelfs als je bloedt), adem rustig, en laat je cavia niet los. Praat tegen hem en aai hem, zet hem dan in zijn kooi en behandel de wond. Laat het dier nooit los, want dat is het enige wat hij wil als hij deze agressieve handeling uitvoert.
Cavia’s bijten instinctief, maar dit is niet altijd een teken van agressie. Ze doen het om hun tanden te vijlen, om te ontstressen, en om plezier te hebben. Alleen op momenten dat ze zich onzeker of in gevaar voelen zullen ze hun eigenaar bijten. Het komt echter zelden voor dat ze dat voortdurend doen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Cuidados y mantenimiento de cobayas. Clínica Veterinaria Madagascar.
- Yagi, T., Morimoto, T., Hidaka, O., Iwata, K., Masuda, Y., Kobayashi, M., & Takada, K. (2003). Adjustment of the occlusal vertical dimension in the bite-raised guinea pig. Journal of dental research, 82(2), 127-130.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.