Een cavia thuis in bad doen: Veelgestelde vragen
Geschreven en geverifieerd door de biologe Georgelin Espinoza Medina
Als we een cavia als huisdier hebben, willen we hem de best mogelijke verzorging geven. Dit betekent niet alleen de juiste voeding, maar ook een geschikte omgeving en de nodige aandacht om hem in goede gezondheid te houden. Daarom heeft een van de meest voorkomende zorgen te maken met hygiëne, en we zullen je vragen beantwoorden over hoe je een cavia thuis in bad doet.
Deze vraag gaat vaak gepaard met andere vragen, zoals hoe je het op de juiste manier doet, hoe vaak, of welke producten je moet gebruiken. Als je thuis een cavia hebt en deze vragen wilt beantwoorden, lees dan verder!
Veelgestelde vragen over hoe je thuis een cavia in bad doet
Hier zijn 5 vragen die te maken hebben met de verzorging van deze schattige huisdieren. Op elke vraag staat een antwoord om alle twijfels weg te nemen. Laten we beginnen!
1. Moet je een cavia in bad doen?
Over het algemeen hebben cavia’s niet al te veel problemen met verzorging en likken ze hun vacht om zichzelf te verzorgen wanneer dat nodig is. Dit gedrag kan individueel of sociaal worden uitgevoerd.
Op sociaal niveau zijn onderdanigheid en dominantie waargenomen tijdens het verzorgen. Dit geeft aan dat, in relatie tot geursignalen, deze handeling een rol kan spelen in de sociale hiërarchie van gedomesticeerde cavia’s.
Ook bij deze dieren heeft het groom-gedrag verschillende functies. We kunnen er de volgende uitlichten:
- Het verwijderen van vuil en parasieten, om de gezondheid op peil te houden.
- Aantrekken van partners.
- Thermoregulatie.
- Behoud van vochtbalans.
- Communicatie.
- Bescherming tegen roofdieren.
- Eliminatie van lichaamsgeuren.
Uit een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Sri Lanka blijkt dat cavia’s meer tijd besteden aan verzorging in vuilere en stoffigere omgevingen dan in schone ruimtes. Desondanks kan de cavia onder bepaalde omstandigheden thuis toch een bad nodig hebben. In het bijzonder als hij tot een langharig ras behoort en een vuilere en meer verfomfaaide vacht heeft.
2. Welke shampoo moet ik gebruiken?
De cavia heeft een tere huid. Daarom moet je voorzichtig zijn met de producten die je gebruikt als je een cavia in bad doet. Bovendien is dit type dier vrij gevoelig voor chemische beschadigingen door bepaalde verbindingen.
Daarom kun je niet zomaar elke shampoo of zeep gebruiken om een cavia in te baden. Bij voorkeur kies je voor een specifiek product voor knaagdieren.
De organisatie Animal Humane Society (Engelse link) geeft aan dat het ook een goede optie is om een shampoo voor kleine dieren te gebruiken, die veilig is voor katten en konijnen, maar kies er nooit een voor mensen.
3. Hoe doe je een cavia op de juiste manier in bad?
Nu we weten dat het mogelijk is om een cavia in bad te doen en we de juiste shampoo hebben, moeten we nog leren hoe we het op de juiste manier doen. Het beste is om hem tijdens het hele proces voorzichtig in één hand te houden. Zo voorkom je dat hij ontsnapt of uitglijdt.
Daarnaast moet je ervoor zorgen dat er geen water in zijn ogen, neus of oren komt. Met het oog hierop kan het knaagdier niet volledig worden ondergedompeld. Voor een veilig en soepel bad is het aan te raden om de volgende stappen te volgen:
- Zoek een ondiepe bak en doe er warm water in. Daarnaast kun je een kleine handdoek op de bodem gebruiken om te voorkomen dat het dier uitglijdt.
- Laat de cavia beetje bij beetje in de bak lopen.
- Doseer een kleine hoeveelheid shampoo en breng het aan op de vacht.
- Spoel het goed uit.
Om het gezicht schoon te maken, kun je een vochtige doek gebruiken en natuurlijk heel voorzichtig zijn, want het is een delicaat gebied.
4. Hoe droog je de cavia af na het bad?
Het afdrogen van de cavia na het bad is een heel belangrijke stap om ervoor te zorgen dat het huisdier geen kou vat, waardoor zijn welzijn in gevaar komt. Eerst moet je een handdoek gebruiken en het dier zo goed mogelijk afdrogen (heel voorzichtig, natuurlijk).
Daarna kun je, om ervoor te zorgen dat de vacht niet nat blijft, een föhn gebruiken op een lage temperatuur of op minimaal vermogen. Let er ook op dat je niet te dicht bij de huid van de cavia komt. Een manier om te controleren of de föhn de juiste temperatuur – en het juiste vermogen – aanhoudt, is door hem regelmatig op je huid te controleren.
5. Hoe vaak moet je een cavia in bad doen?
Hoewel cavia’s in bad kunnen, moet duidelijk zijn dat dit geen regelmatige procedure moet zijn. In werkelijkheid kunnen deze huisdieren zichzelf heel goed verzorgen. Een bad moet alleen worden voorbereid als het echt nodig is – als hun vacht erg vies is – en het zou niet meer dan 3 keer per jaar moeten zijn.
Andere verzorging van de cavia
Naast het baden zijn er nog andere aspecten waar je op moet letten voor het welzijn van de cavia. Eén daarvan is het borstelen van de vacht. Dit is vooral het geval bij langharige rassen, die vaker verzorging nodig hebben (dagelijks), vergeleken met kortharige rassen, die wekelijks kunnen zijn. Van deze verzorgingstips springen de volgende eruit:
- Gebruik een borstel met zachte haren om de huid niet te beschadigen.
- Trim het haar een beetje als het erg lang is, om ophoping van vuil te voorkomen.
- Knip de nagels regelmatig.
- Houd de kooi schoon.
Verzorging en welzijn
Je kunt een cavia thuis in bad doen en hoewel het een proces is dat we niet te vaak moeten doen, is het voor het welzijn van de cavia belangrijk om te weten wat de juiste manier is om het te doen. Als je vragen hebt, ga dan naar je dierenarts. Hij is de juiste persoon om je te adviseren over alles wat met deze kleine vriend te maken heeft.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Animal Humane Society. (2023). Guinea pig bonding basics. Consultado el 27 de mayo de 2023. https://www.animalhumanesociety.org/resource/guinea-pig-bonding-basics
- Durán Astudillo, K. J. (2020). Elaboración de un etograma de cobayos machos en etapa de engorde (Cavia porcellus) en un sistema de producción en jaula, mediante el uso de un registro focal continuo. [Trabajo de Grado: Universidad Politécnica Salesiana]. Repositorio Institucional de la Universidad Politécnica Salesiana. https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/18436
- Quesenberry, K., Mans, C., & Orcutt, C. (2020). Ferrets, rabbits and rodents – E-book: Clinical medicine and surgery (J. W. Carpenter, Ed.; 4th ed.). Saunders. https://books.google.at/books?id=t-_eDwAAQBAJ
- Regine Humane Society. (2023). Guinea pig care. Consultado el 27 de mayo de 2023. https://reginahumanesociety.ca/programs-services/pet-care/small-animal-care/guinea-pig-care/
- Sri, N., & Riyas, A. (2018). Preliminary studies of grooming behavior of domestic american guinea pig (Cavia porcellus). Universidad de Sri Lanka. https://www.researchgate.net/publication/329905497_PRELIMINARY_STUDIES_OF_GROOMING_BEHAVIOR_OF_DOMESTIC_AMERICAN_GUINEA_PIG_Cavia_porcellus
- Sueki, H., & Kligman, A. (2003). Cutaneous toxicity of chemical irritans on hairless guinea pigs. The Journal of Dermatology, 30(12), 859-870. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14739512/
- The British Columbia Society for the Prevention of Cruelty to Animal. (2023). Guinea pigs. Consultado el 27 de mayo de 2023. https://spca.bc.ca/wp-content/uploads/guinea-pig-care-guide.pdf
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.