Angorakonijn: alles wat je moet weten
Geschreven en geverifieerd door de bioloog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez
Konijnen zijn een van de meest charismatische en aantrekkelijke dieren die er zijn. Dankzij hun uiterlijk en grootte besluiten veel mensen ze als huisdier te adopteren. Er zijn echter verschillende rassen met unieke en verschillende kenmerken. Tot de bekendste behoren het angorakonijn, de Nederlandse hangoordwerg , de rex, en de Vlaamse reus.
Het angorakonijnenras is heel eigenaardig en anders, omdat het een indrukwekkende vacht heeft die door de textielindustrie wordt geëxploiteerd. Toch verhindert dit niet dat het uitstekende huisdieren zijn. Blijf deze ruimte lezen en ontdek alles wat je moet weten over dit konijnenras.
Oorsprong van het angorakonijn
Het angorakonijn is een oud ras dat afstamt van het Europese konijn (Oryctolagus cuniculus). De eerste gegevens over het houden in gevangenschap dateren uit de 18e eeuw, maar het is nog onzeker of zijn afstamming zich in die tijd heeft ontwikkeld.
Omdat zijn vacht nogal opvallend was en nuttig in de textielindustrie, won hij snel aan populariteit en in 1723 was hij al aanwezig in Frankrijk en Engeland.
Tot op dat moment in de geschiedenis produceerden de meeste fokkers het geslacht voor commerciële exploitatie door middel van ineffectieve technieken. Dit verlaagde de kwaliteit van het materiaal, wat de groei van de konijnenbontindustrie belemmerde. Maar met de komst van de toepassing van stambomen begon vanaf 1930 de genetische verbetering van het ras.
Dit verschijnsel deed zich bijna tegelijkertijd voor in verschillende delen van de wereld waar het ras bekend was. Alle fokkers zochten naar hetzelfde, het genereren van een stamboom met betere huidkwaliteiten. Zo hadden zowel Frankrijk als Duitsland tegen 1965 al hun eigen varianten opgezet, en werden ze enkele van de grootste producenten van konijnenbont in die tijd.
Door de strijd om een variant met kwaliteitsbont te genereren, begonnen er in feite verschillende lijnen van angorakonijnen te verschijnen. De bekendste zijn echter de Franse en Duitse varianten.
Kenmerken van het angorakonijn
Het angorakonijn kan 35 centimeter lang worden en weegt tussen de 2 en 6 kilogram. Zijn meest kenmerkende eigenschap is zijn vacht, die volumineus is. Dit komt door een recessieve mutatie van het gen dat de periode van activiteit van de haarfollikel verlengt. Als gevolg daarvan wordt een langere vacht geproduceerd.
Zoals hierboven vermeld, was het geslacht van het Angorakonijn nogal verdeeld door de exploitatie van zijn vacht. Daarom zijn er tegenwoordig varianten met iets andere kenmerken te vinden.
- Engels angorakonijn: bontgroei komt voor op alle delen van zijn lichaam, met uitzondering van de neus en de ledematen. Dit geeft hem een zeer pluche uiterlijk, hoewel zijn vacht veel verzorging nodig heeft.
- Frans angorakonijn: dit is een van de grootste van alle varianten. Het verschilt hierin dat zijn oren, gezicht en de voorkant van zijn poten niet de typische volumineuze vacht van het ras hebben.
- Duits angorakonijn: de meeste zijn wit en worden gekenmerkt door het feit dat ze hun vacht niet kunnen afwerpen. Daardoor kan hun vacht te lang worden als hij niet zorgvuldig wordt getrimd.
- Reuzenangorakonijn: dit is de grootste variant die momenteel bestaat. Bovendien wordt hij ook beschouwd als de angora die het meeste haar produceert – minstens elke 90 dagen moet hij geknipt worden.
- Satijn angorakonijn: deze variant is het product van een kruising tussen een satijn angora en een Franse angora. Hierdoor vertoont het een vacht met diverse kleurencombinaties en een satijnen glans die lijkt op die van zijn voorouders.
Aanbevolen leefomgeving
Het angorakonijn heeft een goed geventileerde leefomgeving nodig met voldoende ruimte, zodat het zich zonder problemen kan ontwikkelen. Meestal worden draadkooien gebruikt, maar het is ook mogelijk om een verblijf te bouwen dat is aangepast aan de behoeften van het huisdier.
De minimaal aanbevolen afmetingen voor de kooi of het hok van dit ras zijn 50 centimeter breed, 70 centimeter hoog en 50 centimeter lang. Natuurlijk is het altijd beter om deze maten te overschrijden en een groot verblijf te hebben.
Bovendien moeten we er rekening mee houden dat de poten van konijnen gewond kunnen raken door de vloer van de kooi. Om dit te voorkomen is het beter om een vlakke bodem te plaatsen met absorberend substraat zoals houtkorrels.
Hoewel het huisdier een grote leefruimte heeft, moet het een speelruimte hebben waar het vrij kan rondrennen en toegang heeft tot vegetatie. In feite wordt meestal aanbevolen dat het angorakonijn meer tijd buiten zijn kooi doorbrengt dan binnen, omdat het zo kan oefenen en zijn zintuigen kan stimuleren.
Rasgedrag
Net als andere konijnen is het angoraras heel rustig, vreedzaam en sociaal. Met de juiste zorg en de juiste socialisatie kan het prachtige tijden beleven met zijn familie. Bovendien kan het zelfs diepe relaties aangaan met zijn eigenaars, hoewel, om dit te bereiken, het contact constant moet zijn.
Opgemerkt moet worden dat, ondanks dat het Angorakonijn zeer aanhankelijk is, ook privacy nodig heeft. Daarom moeten ze niet worden lastiggevallen of overmatig worden gehanteerd, want dat kan ze stress bezorgen. Hoewel ze normaal gesproken vreedzaam zijn, kan dit huisdier onder omstandigheden van stress en slechte verzorging agressief gedrag vertonen en zelfs zijn baasje pijn doen.
Dieet van het angorakonijn
Het dieet van het angorakonijn is herbivoor en is gebaseerd op de consumptie van voedergewassen, fruit, groenten en commercieel voer. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, moet een gezond dieet gevarieerd zijn, dus moet zijn dagelijkse rantsoen als volgt worden samengesteld:
- hooi (voer): 70%
- verse groenten: 20%
- commercieel voer: 10%
- fruit (traktaties): een of twee keer per week
Rantsoenen voor huisdieren variëren naargelang het ontwikkelingsstadium van het konijn. Als ze volwassen zijn, is het normaal dat ze twee keer per dag eten, maar jongere exemplaren hebben misschien drie rantsoenen per dag nodig. Hoe dan ook, water moet altijd beschikbaar zijn en moet elke dag ververst worden, zelfs als het niet op is.
Gezondheid van het angorakonijn
Het angorakonijn is niet meer of minder gevoelig voor ziekten dan andere konijnen. Dit type dier verdraagt plotselinge veranderingen in temperatuur en vochtigheid echter niet zo goed. Dit is een van de redenen waarom het aanbevolen is dat zijn kooi zich in huis bevindt. Anders moeten ze kachels hebben om de temperatuur van hun hok te regelen.
Bovendien moet het angorakonijn, net als andere huisdieren, een volledig vaccinatieschema krijgen om het op lange termijn beschermd te houden. De dierenarts zal adviseren welke voor jouw exemplaar het belangrijkst zijn en de data van toepassing.
Zoals je ziet is het angorakonijn een konijn van klein formaat met een teder uiterlijk; het kan een uitstekend huisdier worden. Het heeft echter bepaalde essentiële zorg nodig om zijn gezondheid te behouden. Onthoud dat deze dieren volledig van jou afhankelijk zijn, dus beknibbel niet op middelen om ze te verzorgen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Profiti, M. (1990). Explotación del conejo de Angora. Cunicultura, 15(88), 0230-237.
- Santalena, P. (1987). Resurgimiento del conejo de angora. Cunicultura, 12(69), 0174-176.
- Thébauld, R. G., & Rougeot, J. (1985). Algunas nociones sobre la cria del conejo de Angora. Cunicultura, 10(54), 0059-64.
- Herrmann, S., Wortmann, G., & Wortmann, F. J. (1996). Characteristics of Angora rabbit Fibre 1-The influence of fibre origin on fibre and medulla diameter in Angora wool. World Rabbit Science, 4(3), 149-153.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.