Hondendiefstal in parken neemt overal in Spanje toe
Een recent verhaal in het nieuws heeft dierenliefhebbers bezorgd gemaakt: hondendiefstal, vooral in parken vindt overal in Spanje plaats. Veel van de diefstallen vertonen gelijke trekjes. Daarom wordt er geloofd dat dit het werk is van georganiseerde bendes. De zoekgeraakte dieren worden waarschijnlijk verkocht. Het is mogelijk dat ze gebruikt worden door fokkers. Het zou ook kunnen dat ze worden gedwongen om deel te nemen aan dierengevechten.
Hoe vindt hondendiefstal in de parken plaats?
De politie en talloze groepen voor dierenrechten waarschuwen eigenaren om uitgebreide voorzorgsmaatregelen te treffen als ze hun viervoetige dieren mee uit wandelen nemen.
De autoriteiten onderzoeken op het moment meerdere zaken. Volgens de getuigenis van eigenaren en omstanders worden sommige honden voor de ogen van hun eigenaren weggehaald. De bendeleden handelen zo snel dat de eigenaren geen kans hebben om in te grijpen voordat de hond is ontvoerd.
Meestal grijpt de dief een hond vast en rent naar een auto, waar een handlanger wacht. Zo voeren ze een snelle ontsnapping uit.
De toename in hondendiefstal, vooral in parken, zorgt voor krantenkoppen in heel Spanje. Laat jezelf informeren welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen om te zorgen dat je hond niet het volgende slachtoffer is.
Doorverkoop van gestolen honden: een winstgevende misdrijf
De markt voor doorverkochte honden lijkt in Spanje toe te nemen. Gestolen dieren komen meestal op een straatmarkt terecht of worden online verkocht.
De minder gelukkigen worden voorbestemd om de rest van hun leven bij een fokker door te brengen. Ze komen soms terecht in hondengevechten, wat nog erger is. Dat betekent dat ze kanonnenvoer worden voor wreed menselijk vermaak ten koste van het leven van onschuldige dieren.
In zulke gevallen heeft het dier geluk als het alleen maar zwaargewond raakt. Wat vaker voorkomt is dat ze gedwongen worden om tot de dood te vechten. Er wordt gedacht dat de criminelen samenwerken met bepaalde dierenartsen. Dezen wijzigen de microchips van de hond — of verwijderen ze eenvoudigweg zodat ze niet kunnen worden opgespoord.
Hoe hondendiefstal te voorkomen
Nieuws over dierendiefstallen neemt steeds maar toe. De Spaanse politie raadt eigenaren aan om onmiddelijk elk incident te melden bij het dichtstbijzijnde politiebureau. De politie stelt voor om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen:
- Laat nooit je hond alleen aan de lijn achter buiten bij winkels terwijl je boodschappen doet.
- Neem je hond altijd aan de lijn mee. Als hij vaak losloopt, zorg dan dat hij dicht bij je blijft en niet uit het zicht raakt. Mensen worden gemakkelijk afgeleid door een gesprek. Ook een telefoongesprek of het bezig zijn met smartphones en de sociale media kan afleiden.
- Laat je dier nooit achter in een auto. Ze zouden gemakkelijk gestolen kunnen worden. Tevens lopen ze gevaar om te sterven van een zonnesteek. In zulke gevallen zou alle schuld wijzen naar de eigenaar.
Andere voorzorgsmaatregelen om hondendiefstal te voorkomen
De aanbevelingen van de autoriteiten eindigen daar niet. Ze raden ook het volgende aan:
- Als je je dier achterlaat in handen van derden — wandelaars, oppassers — zorg dan vooraf dat ze 100% betrouwbaar zijn. Het eenvoudigste is om na te vragen bij familie en vrienden. Nog een mogelijkheid is om online te kijken naar referenties van andere eigenaren.
- Een belangrijke regel om in gedachten te houden is om honden nooit alleen achter te laten. Dit geldt vooral voor tuinen of terrassen die gemakkelijk van buiten betreden kunnen worden.
- Vertrouw vreemden niet die naar je hond toekomen, hoe vriendelijk ze ook lijken. Als er ook maar enige twijfel is doe je er het beste aan om de lijn stevig vast te houden. Let scherp op plotselinge bewegingen die als doel hebben om je dier te grijpen.
- Het is het beste dat alle honden een microchip hebben. Ze zijn wel te wijzigen zoals al eerder gezegd. Als er evenwel snel gehandeld wordt kan je dier opgespoord worden met behulp van zijn of haar microchip.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.