Logo image
Logo image

Wetenschappelijk bewezen: honden kunnen ons bedriegen

3 minuten
Wetenschappelijk bewezen: honden kunnen ons bedriegen
Laatste update: 09 november, 2018

Je hond heeft je waarschijnlijk al meer dan eens om de tuin geleid. En zelfs als hij dat nog niet gedaan heeft, dan is hij er vast wel toe in staat. Door middel van een experiment is dit nu echter wetenschappelijk bewezen: onze honden kunnen ons bedriegen.

Honden en ‘tactische misleiding’

Na eeuwenlang samen te hebben geleefd lijkt het erop dat de mens enkele trucs heeft overgedragen aan zijn huisdieren.

Als gevolg daarvan hebben onze geliefde, intelligente en oplettende vierpotige vrienden een techniek ontwikkeld die onderzoekers definiëren als “tactische misleiding.”

Het experiment werd uitgevoerd door een team onder leiding van Marianne TE Heberlein. Zij is actief op de afdeling Evolutionaire Biologie aan de Universiteit van Zürich. Het experiment zou hebben aangetoond aan dat honden weten hoe ze ons moeten misleiden om aan voedsel te komen. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het tijdschrift Animal Cognition.

Had je nog twijfels over de mentale capaciteiten van je trouwe vriend? Dan mag je die nu gerust laten varen want het bewijs is daar: honden kunnen ons bedriegen. Laten we eens naar de details van dit onderzoek kijken.

Deze studie levert het bewijs: honden kunnen ons bedriegen

Some figure

Om tot deze conclusie te komen, werkten wetenschappers met een groep van 27 honden van beide geslachten en van verschillende rassen en leeftijden. Elk dier werkte samen met drie mensen:

  • Het baasje, dat altijd met zijn hond heeft samengewerkt.
  • Een eerste onbekende, die hem in alle gevallen een hapje gaf, verborgen in een doos.
  • Een tweede onbekende, die het eten voor zichzelf hield en door de hond als “concurrent” werd beschouwd.

Van zijn kant had de hond de mogelijkheid om elk persoon mee te nemen naar drie dozen, die mogelijk voedsel bevatten:

  • De eerste bevatte een hapje dat de hond lekker vond.
  • In de tweede doos lag er voedsel waar de hond onverschillig tegenover stond.
  • De derde doos was leeg.

Hoe de honden op het experiment reageerden

Kun je al raden wat onze intelligente en manipulatieve vriendjes in deze situatie hebben gedaan?

Het resultaat was verbazingwekkend: ze beseften meteen wat er aan de hand was!

  • Toen de “medewerker” hen vergezelde, namen de honden hem bijna altijd mee naar de doos met zijn favoriete hapje.
  • Als de “concurrent” zich liet zien, begeleidden de honden hem meestal naar de lege doos. Ze wisten namelijk dat hun respectievelijke baasjes hen geen voedsel zouden ontzeggen.

Conclusies van het onderzoek

De onderzoekers concludeerden dat honden het onderscheid maken tussen “coöperatieve” mensen en “concurrenten.” Honden passen dan ook hun gedrag aan op basis van dit verschil.

Honden gebruiken “tactische misleiding” dus met voorbedachte rade en op een aangeleerde manier. Honden kunnen ons bedriegen, en zo komen ze aan datgene wat ze het liefste willen. In dit onderzoek ging het om hun favoriete hapje.

Heberlein stelde eveneens dat de onderzoekers in staat waren om de honden duidelijk te begrijpen tijdens het experiment. Ze konden namelijk hun cognitieve vaardigheden en flexibiliteit observeren. Deze kennis kan helpen om de samenleving tussen honden en mensen te verbeteren.

Andere informatie over de (emotionele) intelligentie van een hond

Some figure

Dit wetenschappelijke onderzoek heeft in feite iets over honden aangetoond dat de meesten onder ons waarschijnlijk al vermoedden.

Andere, soortgelijke experimenten zouden echter nog meer interessante zaken hebben bevestigd:

  • Honden begrijpen meestal niet alleen wat we ze vertellen, maar ook hoe we iets zeggen. Om onze woorden te kunnen interpreteren gebruiken honden de linkerhersenhelft van hun hersenen. Om de toon waarop we iets zeggen te interpreteren, gebruiken ze dan weer de rechterhelft. Zo verbinden ze woorden met objecten en met de intonatie in onze stem.
  • Ze zouden een vergelijkbare intelligentie hebben met die van een kind van twee jaar oud.
  • Net als ons kunnen ze optimistisch of pessimistisch zijn. Bovendien worden ze net als ons depressief en zelfs jaloers.
  • Net als kinderen kunnen honden heel gevoelig zijn.

Heb je zelf al gemerkt hoe intelligent en gevoelig jouw hond kan zijn?

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.