Logo image
Logo image

Honden en het zikavirus: wat zijn de risico's?

4 minuten
Hoe klein de kans op verspreiding tussen honden en mensen ook is, je moet absoluut afstotende middelen gebruiken als je deze ziekte wilt voorkomen. De beste manier om dit te voorkomen is natuurlijk om niet naar de tropische gebieden te gaan waar muggen met het virus leven.
Honden en het zikavirus: wat zijn de risico's?
Laatste update: 25 maart, 2019

We weten nog niet veel over het zikavirus, maar we weten wel dat het een ziekte is die wordt verspreid door muggenbeten. Je moet dus voorzorgsmaatregelen treffen als je naar bepaalde landen gaat.

Wat moet je doen als je huisdier toch dit virus oploopt? In het artikel van vandaag kun je meer leren over de relatie tussen honden en het zikavirus.

Belangrijke feiten over het zikavirus

Als eerste moet je wat meer weten over het zikavirus. Alle mensen kunnen het krijgen, en volgens recente informatie, veel dieren ook. Het is nog niet zolang geleden in de media bekend geworden, maar het bestaat al 40 jaar in Oeganda. Niemand dacht er toen veel over na, omdat er maar weinig mensen waren die de symptomen hadden.

Nog niet zolang geleden hebben onderzoekers de effecten van een geïnfecteerde muggenbeet bestudeerd op mensen. Symptomen omvatten onder andere:

Het is wat dat betreft niet zo verschillend van een gewone verkoudheid. Met de juiste behandeling herstellen de meeste mensen zonder problemen.

De problemen ontstaan echter als er steeds meer mensen geïnfecteerd raken. Volgens een onderzoek kan het zikavirus leiden tot genetische afwijkingen zoals microcefalie. Daarom is het gevaarlijk voor zwangere vrouwen.

Kunnen honden het zikavirus krijgen?

We weten nog niet veel over het virus, of waarom het zich zo snel verspreidt. Doordat muggen alles prikken wat ze maar kunnen vinden, is het niet zo vergezocht om te denken dat ze ook honden kunnen besmetten, die dan op hun beurt weer hun baasjes besmetten.

Er zijn echter geen onderzoeken gedaan die uitwijzen dat zoogdieren of andere soorten het zikavirus onderling ook kunnen verspreiden. Zelfs in het geval van de resusaap (die in de jungle van Oeganda leeft), is er geen bewijs dat het virus zich naar andere soorten kan verspreiden, ondanks dat deze aap makkelijk besmet raakt door een muggenbeet.

Some figure

Raak niet in paniek over de kans dat je hond gebeten wordt. Er is ook geen reden om zwerfdieren uit de weg te gaan uit angst dat ze het virus hebben.

Het is belangrijk om te onthouden dat je muggen uit je huis moet weren en ervoor moet zorgen dat ze je hond niet bijten. Denk eraan dat ze vooral gedurende de dag actief zijn, dus je moet extra goed opletten als je buiten bent met je hond.

Hieronder vind je een aantal tips.

1. Gebruik insectenwerende middelen

Dierenwinkels hebben veel producten voor honden en katten, en een aantal daarvan zijn simpele sprays. Zorg er wel voor dat dit niet in de mond of ogen van je huisdier terecht komt, en gebruik niet te veel.

Het is ook geen goed idee om een muggenspray te gebruiken die eigenlijk gemaakt is voor mensen. Het kan stoffen bevatten die schadelijk zijn voor de huid van je hond, of giftig als hij eraan likt.

Je kunt ook zelf insectenwerende middelen maken. Hier heb je het volgende voor nodig:

  • 2 druppels citronella-olie
  • 2 druppels lavendelolie
  • 250 ml water

Je giet het water samen met de oliën in een spuitfles, en spuit dit middel op je hond, zijn mand, en andere ruimtes waar je hond vaak is. Je kunt het ook op je eigen huid gebruiken!

Some figure

2. Houd geurende planten in je huis

Een andere goede manier om je honden (en jezelf) veilig te houden van het zikavirus, zeker als je in een risicovol gebied woont, is om muggenwerende planten aan te schaffen.

Dit zijn niet alleen maar citronella en lavendel. Je kunt ook de volgende planten gebruiken:

  • munt
  • oregano
  • basilicum
  • rozemarijn

Je kunt deze planten ook in de keuken gebruiken, en ze geven een heerlijke geur af!

3. Geen stilstaand water in je huis

De aedes aegypti mug, net als andere muggensoorten, legt zijn eieren in het water. De larven groeien in stilstaand water, dus je moet er zeker van zijn dit dat niet in of rondom je huis voorkomt.

Of het nu een regenton is, het drinkbakje van je hond, of zelfs plekken waar het water niet goed weg kan lopen (zoals plassen), je moet ervoor zorgen dat je die regelmatig verwijdert of leegt.

Het beste wat je kunt doen is uiteindelijk het vermijden van tropische gebieden en jungles. Er zijn nog geen gevallen bekend van honden met het zikavirus, maar het is altijd beter om geen risico te nemen en je hond niet mee te nemen naar dit soort risicogebieden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


Pizzi, H., & Páez, M. (2016). La explosión del virus de Zika. La Explosión Del Virus de Zika.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.