Hoe moet je omgaan met een teefje dat loops is?

Hoe moet je omgaan met een teefje dat loops is?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 21 december, 2022

Het kan best zijn dat je niet weet wat je moet doen als je voor het eerst een loops teefje in je huis hebt. Als je uit wandelen gaat is het lastig omdat alle mannetjes uit de buurt je willen benaderen, soms zelfs op een agressieve manier. Ze kunnen naar je voordeur toe komen en markeren hun territorium dan met urine. Wat moet je doen als je hond loops is?

Afzondering en loopsheid

Je hond weghouden van andere honden is de gebruikelijke manier om om te gaan met loopsheid. Zo moeilijk is het niet. Het is aan te bevelen om je hond in een omheinde tuin te houden terwijl ze loops is.

Omgaan met een teefje dat loops is

Nieuwe oplossingen voor loopse honden

Er is een manier om te zorgen voor je hond als ze loops is: hondenbroekjes. Dit nieuwe item kan bevruchting verhinderen maar niet dat de hond bereden wordt. Deze broekjes zijn niet duur en worden in verschillende maten aangeboden. De 100% wasbare versie is de beste.

Spuitbussen kunnen gebruikt worden om de loopse geur te maskeren. Het maakt daarbij ook de geurstoffen minder waarneembaar voor een reu. Sprays zijn gemakkelijk aan te brengen en hebben bewezen effectief te zijn.

Feromonen en loopsheid

Als een hond loops is scheidt ze feromonen af die mannetjes kilometers ver weg kunnen waarnemen. Het is aangetoond dat deze geurstoffen lekker ruiken en mannetjes seksueel stimuleren.

Hoe kun je voorkomen dat al deze “Romeo’s” om je heen hangen tijdens je parkwandeling? Een van de meest bruikbare trucjes is om je wandelschema te wijzigen. Ga in plaats van de middagwandeling laat op de avond, en doe de ochtendwandeling eerder dan gewoonlijk.

Injecties worden steeds meer toegepast. Dit is nuttig als je hond al in contact is geweest met een reu, maar veel experts zijn er op tegen. De hormonale bijwerkingen zijn niet goed voor je hond.

Er is nog een ander soort van inenting die moet worden toegediend door een dierenarts. Ze werken als de ‘pil’ en voorkomen dat de hond loops wordt. Als ze continu worden gebruikt kunnen ze ernstige bijwerkingen veroorzaken. Ze beïnvloeden de lever en de vruchtbaarheid en kunnen zelfs borstkanker veroorzaken.

De beste oplossing om loopsheid helemaal te voorkomen is steriliseren. Deze eenvoudige ‘poliklinische’ behandeling wordt door de dierenarts uitgevoerd. De hond hoeft niet een nacht in de kliniek te blijven.

Houd je hond aan de lijn als ze loops is

Als je uit wandelen gaat met je hond is het vanzelfsprekend dat je haar aan de lijn moet houden. Loopse honden zijn nerveus en angstig en ze rennen er misschien vandoor als ze door een mannetje bedreigd worden.

Tijdens de eerste week van haar loopsheid zal ze niet toestaan dat een mannetje haar bestijgt. Maar gedurende de laatste week zullen haar bloedingen toenemen. Ze zal gewillig zijn om te paren en zal ook zelf mannetjes opzoeken.

Als er een mannetje in huis is

Hond in het gras

Nog een onplezierige situatie is als er een reu in huis is terwijl de teef loops is. Eén van de verstandigste opties is om de reu te laten castreren.

Deze behandeling is heel simpel. Na het verwijderen van de teelballen (gedaan terwijl het dier nog jong is) vindt ook een hormonale sterilisatie plaats. Dit wordt met behulp van injecties gedaan. Hij is dan nog steeds in staat om een teef te berijden, alleen het risico van bevruchting wordt voorkomen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.