Hoe je hond over je denkt als hij je ziet
Honden willen altijd een groepsleider hebben. Dat is meestal hun eigenaar, en daarom tonen ze hun emoties in deze afhankelijke relatie. Deze reactie komt uit hun verleden aangezien wolven — hun voorouders — ook hun leider volgen. Hoe je hond over je denkt heeft te maken met dit verleden.
Het menselijk ras heeft al duizenden jaren met honden geleefd. Honden zijn op iedere mogelijke manier onze trouwe metgezellen geweest. Ze hebben ons leven vervuld met grote vreugde. Weet je echter dat wat je hond voelt als hij je aankijkt veel te maken heeft met wat je zelf voelt als je hem ziet?
Hoe je hond over je denkt als hij je ziet
“Honden zijn de beste vrienden van de mensen.” Deze eenvoudige zin is op een buitengewone manier doorgedrongen in ons onderbewustzijn. Het lijkt maar een simpele stelling, toch bevat het duizenden jaren geschiedenis. Als honden zouden kunnen denken en praten, zouden ze dan hetzelfde zeggen over ons?
Evolutie
Na de veronderstelde uitroeiing van de dinosaurussen 65 miljoen jaar geleden lijkt een grote verandering te hebben plaatsgevonden op de wereld. Deze verandering heeft zowel de mensen als de honden beïnvloed. Zoogdieren begonnen zich op de wereld veel veiliger te voelen. Hun meeste vijanden waren uitgestorven.
Al duizenden jaren lang hebben zoogdieren zich over onze planeet verspreid. Je zou je kunnen afvragen wanneer de eerste directe voorouders van de honden zijn verschenen. Nou, volgens gegevens van de paleontologie was het 37 miljoen jaar geleden dat het eerste hondenras ontstond.
Deze vroege voorouder van de honden zou bijna 10 miljoen jaar hebben geleefd totdat hij de weg vrijmaakte voor nieuwe geslachten dichter bij onze moderne tijd.
Eén van de hondachtige rassen die vandaag de dag de dichtste voorouder is van de hond is niemand minder dan de wolf. Dit hondachtige ras verscheen samen met de vos, de jakhals en de coyote voor het eerst 200.000 jaar geleden in Duitsland en Amerika.
De verhouding met de mens
Onze eerste relatie met honden vond volgens genetische studies plaats meer dan 32 duizend jaar geleden. Maar het was niet zo’n vriendelijke relatie. Integendeel, het was juist het omgekeerde: heel vijandig.
Het probleem was voornamelijk dat de eerste honden wilde genen hadden geërfd van hun voorouders, de wolven. Na verloop van eeuwen veranderde echter hun houding naar de mensen toe.
De eerste tekenen van verzoening tussen hond en mens was hun geleidelijke vrijwillige onderwerping. Dit werd gedaan om gunsten van de mens te verkrijgen zoals onder andere voedsel, onderdak en bescherming tegen aanvallers.
Een verhouding van afhankelijkheid
Zo’n 19ooo jaar geleden zouden honden en mensen begonnen zijn om samen te werken. Het temmen van honden begon met eenvoudige opdrachten zoals jagen of het zorgen voor schapen. Maar je verhouding met je hond lijkt misschien niet op deze onderlinge afhankelijkheid tussen levende wezens.
Honden werden lange tijd beschouwd als eigendom. We zagen ze niet als wezens die evenveel — of zelfs meer — voelen en lijden als ons. Nu zijn er echter wetten in verschillende landen gemaakt waarin een hond beschouwd wordt als een wettig, levend en onafhankelijk deel van het gezin.
Wat voelt je hond als hij je ziet
Vandaag de dag zijn honden onze onafscheidelijke metgezellen. Zowel zij als wij voelen veel voor elkaar. Helaas zijn wij de enigen die met woorden kunnen communiceren.
Onze honden hebben van binnen veel emoties maar communiceren op een andere manier. Door uitdrukkingen en handelingen kunnen honden liefde en aanhankelijkheid tonen. Ze beschouwen ons waarschijnlijk als een onafscheidelijk deel van hun leven.
Misschien denk je dat hoe je hond over je denkt als hij je ziet alleen zo is omdat je in zijn voedsel en onderdak voorziet. Maar honden hebben een evolutionair verschil met hun voorgangers. Ze houden van het gezelschap van menselijke wezens.
Er is bewijs dat honden die ons zien net zo opgewonden raken als een baby die zijn moeder voor het eerst ziet. Geen wonder: we beschouwen onze huisdieren ook als onze “behaarde kinderen.”
Waarom gedraagt je hond zich zo als je thuis komt?
Als je na een tijdje weggeweest te zijn thuiskomt, dan zal je hond opgewonden rondspringen en zelfs je gezicht willen likken. Dit is een teken van de eenzaamheid en spanning die hij heeft gevoeld en hoe hij over je denkt. Het toont echter ook aan dat hij heel blij is dat je weer terug bent.
Het likken van je gezicht is ook een handeling die geërfd is van de wolf. Het is een manier om de leden van zijn roedel te groeten en zijn aanhankelijkheid te tonen. Je zult merken dat wanneer je thuis bent, hij je overal zal volgen. Misschien wil hij het liefst aan je voeten liggen.
Het dier zegt hiermee hoezeer hij je gemist heeft de hele dag. Hij volgt ook een regel van de roedel: hij volgt de leider. Jij bent de leider. Natuurlijk ziet de hond er ook naar uit dat je iets met hem gaat doen.
Misschien begrijp je nu een beetje beter hoe je hond over je denkt als hij je ziet. Hij voelt emoties die hij niet kan verwoorden. Schenk daarom aandacht aan wat zijn daden zeggen.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.