Logo image
Logo image

Hoe je het vertrouwen van een zwerfkat wint

3 minuten
Het is moeilijk om het vertrouwen van een zwerfkat te winnen, vooral wanneer hij mishandeld is. Maar met volharding en met inachtneming van bepaalde regels kun je hem benaderen. Het is mogelijk om zijn vertrouwen te winnen door hem iets te eten te geven.
Hoe je het vertrouwen van een zwerfkat wint
Laatste update: 28 november, 2018

Elk dier dat op straat leeft zal wantrouwig staan tegenover de mens, vooral als hij in het verleden is mishandeld. Als je het vertrouwen van een zwerfkat wilt winnen, moet je heel geduldig zijn en een paar belangrijke stappen volgen. Dan kun je hem na een tijdje mee naar huis nemen!

Tips om het vertrouwen van een zwerfkat te winnen

Of je er nu een op straat hebt gezien, of eentje die net in je tuin is verschenen, een zwerfkat zal je waarschijnlijk niet vertrouwen omdat hij je niet kent. Meestal is het winnen van het vertrouwen van een zwerfkat veel moeilijker dan van een hond. Maar je moet je hierdoor niet laten ontmoedigen, omdat je hem een thuis kunt geven als je vriendjes met hem wordt.

1. Respecteer zijn ruimte

Tenzij de kat in gevaar is, is het het beste om hem eerst daar te laten waar hij is, zodat hij zich veilig en beschermd voelt. Waarschijnlijk rennen veel zwerfkatten weg omdat ze slechte ervaringen met mensen hebben gehad. Daarom moet je ze laten zien dat je anders bent.

Het respecteren van hun veilige ruimte is de eerste stap om hun vertrouwen te winnen. Je kunt ze alleen benaderen tot het moment waarop ze nerveus beginnen te worden, gaan miauwen of hun vacht opzetten. Geleidelijk zal je uiteindelijk dichterbij kunnen komen zonder dat ze je als een bedreiging zien.

2. Geef hem te eten

Dit is zeker een van de beste manieren om de kat je te laten vertrouwen. Om dit te doen moet je een paar dingen onthouden. Allereerst, kies voedsel met een sterke geur, zoals een blikje tonijn of een zak met nat voedsel. Ze zijn op allebei dol!

Some figure
Laat de kom of bak op een plaats in de buurt van zijn locatie staan en ga weg. Blijf vooral niet staan kijken. Zelfs als hij echt honger heeft, zal hij wachten tot je ver weg bent voordat hij gaat eten.

Als hij eenmaal aan het eten is moet je hem niet benaderen of proberen te aaien.

Een goed idee is om hem altijd elke dag op hetzelfde tijdstip te voeren en een aantal dingen te herhalen. Bijvoorbeeld, een goede manier om hem te laten weten dat je in de buurt bent als je droogvoer gebruikt is het schudden van de kom. Ofwel je opent de zak met natvoer zodat zijn aandacht wordt getrokken.

Misschien moet je dit proces nog een paar weken herhalen voordat je hem tijdens het eten kunt benaderen.

3. Kom elke keer een beetje dichterbij

Elke keer als de kat komt moet je hem te eten geven, op die manier kun je zijn vertrouwen winnen. Loop er omheen en houd altijd ongeveer drie meter afstand tussen jullie beiden. Maak geen plotselinge bewegingen of je schrikt hem af en je moet weer helemaal opnieuw beginnen.

Zodra je merkt dat de kat minder angstig naar je gaat kijken, kun je hem “omkopen” met iets lekkers of speciaal eten zoals een stuk kip, vis enzovoort.

Some figure

4. Spreek zijn taal

Om het vertrouwen van een zwerfkat te winnen moet je hem als een gelijke behandelen. Daarom moet je hem eerst dicht bij je laten komen, hem tegen je benen of armen laten wrijven – dit is de manier waarop katten hun feromonen op voorwerpen achterlaten. Zo vragen ze om liefde.

Als het je lukt om dicht genoeg bij hem te komen, is een truc om naar zijn ogen te kijken en langzaam te knipperen. Hoewel je het misschien moeilijk te geloven vindt, het is een teken dat hij zich veilig bij je kan voelen.

Katten zijn heel bijzondere wezens. Vooral als ze van jongs af aan op straat hebben geleefd of zijn ontsnapt aan een omgeving waar ze werden mishandeld. Geef niet op en wees blij met elke kleine stap die je zet om hun vertrouwen te winnen.

Je zult gauw genoeg zien dat je in staat zult zijn om hem van dichtbij te benaderen. Als je hem eenmaal kunt benaderen, zorg er dan voor dat je hem meeneemt naar een dierenarts voor een volledig onderzoek voor je hem mee naar huis neemt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Trillo, L. (2019) Guía para entender al gato. FAADA. Recuperado el 26 de marzo de 2022, disponible en: http://faada.org/docs/GuiaParaEntenderAlGato.pdf
  • American Society for the Prevention of Cruelty to Animals. (2022). Los Gatitos Salvajes. Recuperado el 20 de octubre de 2022, disponible en: https://www.aspca.org/nyc/recursos-para-personas-que-hablan-espanol/los-gatitos-salvajes
  • The Humane Society of The United States. (2014). An Overview of Caring for Outdoor Cats. Recuperado el 20 de octubre de 2022, disponible en: https://www.humanesociety.org/sites/default/files/docs/caring-community-cats-overview.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.