Hoe je het best kunt gaan wandelen met je hond als het regent
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Het antwoord of het al dan niet een goed idee is om met je hond op een regenachtige dag te gaan wandelen hangt af van zijn persoonlijkheid. Sommigen zijn zo onrustig en speels dat ze het niet erg vinden om midden in een storm rond te rennen. Maar anderen raken gestrest en bang.
Meestal moet je een manier vinden om ze mee te nemen voor hun dagelijkse wandeling. Daar zijn vele redenen voor. Een van die redenen is natuurlijk dat ze hun behoefte buiten de deur kunnen doen.
Als je hond gewend is om naar buiten te gaan, wordt hij angstig en onrustig als hij dat ineens niet mag. In dat geval is het een goed idee om hem toch mee naar buiten te nemen terwijl je hem tegelijkertijd goed beschermt.
Algemene richtlijnen om met je hond te wandelen als het regent
Je moet zorgen voor een aangename ervaring als je onverwacht slecht gedrag van je hond bij slecht weer wilt voorkomen. Hondentrainers raden aan om enerzijds het dier niet te veel beschermen en anderzijds om hem niet naar buiten in de regen te jagen als hij dat per se niet wil. Hoewel de beslissing afhangt van jouw huisdier zijn er dingen die je kunt doen om potentiële ongemakken te minimaliseren.
- Kies de plek voorzichtig uit. Als de hond niet graag nat wordt, kies dan een plek waar jullie beschermd zijn tegen de regen. Bijvoorbeeld, een bos of overkapt gebied of gebouw. Het kan ook helpen als je een niet al te vieze plek kiest zodat je hond niet zo modderig wordt.
- Gebruik positieve bekrachtiging. Honden zijn gek op beloningen en zullen hun baas eerder gehoorzamen als er een beloning in het vooruitzicht is. Zijn favoriete speeltje aanbieden kan een goede tactiek als je hem uitlaat op een regenachtige dag.
- Geef het goede voorbeeld. Als jij kalm bent breng je die houding over naar je hond, zelfs tijdens een stortbui. Leer er ten volle van te genieten.
- Houd hem in de gaten. Al klinkt dit compleet logisch, je mag hem onder geen enkele omstandigheid tijdens slecht weer alleen laten tijdens het wandelen.
- Droog je hond af na het wandelen. Wanneer je thuiskomt zorg dan dat er een handdoek klaar ligt, vooral als hij veel haar heeft. Besteed extra aandacht aan de pootjes aangezien deze vocht vasthouden en vaak vergeten worden.
- Doe hem niet zo vaak in bad: Als het erg vochtig is en nat, is het niet aan te bevelen hem vaak in bad te doen. Omdat het bij sommige rassen te lang duurt voor hij droog is kan dit slecht zijn voor zijn gezondheid. Kies in dat geval dan voor een hypoallergene droogshampoo.
Hondenkleding voor regenachtige dagen
Er zijn nu allerlei soorten kleding op de markt om je hond tegen regen te beschermen. Bijvoorbeeld:
- Waterbestendig pak: Moet van ademende stof zijn maar vooral comfortabel zijn en hem niet in zijn bewegingen beperken. Daarmee wordt de typische natte hondengeur voorkomen.
- Regenjas: De meesten gebruiken klittenband en reflecterende strepen om de zichtbaarheid te verbeteren. Zo zijn ze goed beschermd.
- Waterbestendige laarsjes: De laarsjes voorkomen dat vocht in de groeven van hun poten komt, waardoor irritatie door kou en vocht ontstaat. Veel honden willen dit niet en proberen ze te verwijderen, maar uiteindelijk wennen ze er wel aan. Ze zijn gemaakt van plastic of neopreen.
- Hoedjes: Hoedjes voorkomen dat er water in de ogen van de hond komt. Ze lijken erg op de hoedjes die vissers gebruiken (zuidwester) en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Ze zijn gemaakt van latex of plastic.
- Trailers: Ze zitten vast aan fietsen en hebben vaak een regenkap.
- Paraplu’s: Paraplu’s wegen niet zo veel en zijn erg praktisch. Je maakt ze vast aan het tuigje van de hond.
Gezondheidsproblemen
Je hond op een regenachtige dag uitlaten zou niet voor problemen moeten zorgen. Als de hond ingeënt, goed doorvoed, energiek en gezond is zal hem niets overkomen als hij nat wordt. Echter, oudere honden en puppy’s kunnen problemen ondervinden. Mogelijke gezondheidsproblemen kunnen zijn:
- Longontsteking. Als hij te lang buiten is bij extreme kou kan hij een ernstige ontsteking aan de lagere luchtwegen en longen krijgen.
- Stukgaan van zijn voetzolen. Je denkt misschien wel dat ze hard zijn en tegen elk terrein kunnen. Echter, de voetzolen van je hond zijn eigenlijk behoorlijk delicaat. Als ze lang nat blijven worden ze de ideale voedingsbodem voor schimmels en irritatie.
- Klitten in de vacht. Als het dier veel lang haar heeft kan dit in de regen helemaal in de knoop raken. Het beste wat je dan kan doen is je hond regelmatig borstelen.
- Huidcondities. Gelukkig hebben honden een natuurlijke beschermingslaag op hun huid. Overmatige blootstelling aan de regen kan hun huid echter te droog maken.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.