Hoe geef je pillen aan je kat?
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Het is altijd riskant, maar soms is het gewoon nodig. Het geven van pillen aan je kat is een uitdaging voor velen en gaat vaak gepaard met veel gekrab. Maar het betekent ook dat je een gezonde, blije kat hebt. Zorgen dat je kat zijn pillen binnen krijgt is een delicate aangelegenheid. Daarom is een goede voorbereiding daarbij van groot belang.
Katten zijn van nature zelfgenoegzaam en intelligent. Daarom is het niet gemakkelijk om ze voor de gek te houden. Ze hebben ook scherpe tanden en nagels. Maar met een beetje creativiteit kun je ze zo stressvrij mogelijk, voor jou en je kat, de pillen laten innemen.
- Het eerste wat je moet doen is de tijd nemen en geduld hebben. Laat ze wennen aan het aanraken van hun gezicht en mond. Als onderdeel van een spel, houd je hun hoofd naar achteren en open je hun mond alsof je ze een pil gaat geven. Beloon ze dan met een traktatie of aai ze omdat ze het hebben laten doen. Dit zal hen helpen om eraan te wennen in een vriendelijke context.
- Nu ze meer ontspannen zijn kun je beginnen met het openen van hun mond met de duim en middelvinger van je linkerhand. Plaats ze op het gezicht van je kat in een “C”-vorm.
Het kan ook zijn dat je kat moet wennen aan naaldloze spuiten in hun mond. Als het een pil is die je ze geeft, is de vorm van de pil van belang (fijngemaakt of in zijn geheel doorgeslikt). Kijk ook of het opgelost kan worden in vloeistof en of het met voedsel of op een lege maag ingenomen moet worden. Als je dit eenmaal hebt uitgezocht, kun je beginnen.
Hoe je pillen aan je kat moet toedienen
Houd de pil tussen duim en wijsvinger van je rechterhand. Houd je kat dicht bij je lichaam met je linkerarm, met het hoofd naar voren gericht in dezelfde richting als jij.
Til met de vingers van je linkerhand het hoofd van je kat op. Duw met de middelvinger van je rechterhand hun kaak naar beneden om hun mond te openen en plaats de pil zo ver mogelijk achter op hun tong.
Door hun nek onder hun kin te wrijven terwijl hun kaken gesloten zijn zal ze helpen om te slikken. Als ze daarna aan hun lippen of neus likken, dan weet je dat het succesvol is verlopen.
Het is echter mogelijk dat je bij de eerste poging faalt. Het is mogelijk dat je kat de pil uitspuugt en je opnieuw moet beginnen. Let wel op dat dat ze er niet te boos of agressief uitzien. Als tip willen we nog meegeven dat dit hele proces is een stuk makkelijker uit te voeren is met twee personen.
Trucjes om je kat gemakkelijker pillen te geven
Een optie is om de kat op tafel te zetten. We raden je aan om ze in een handdoek te wikkelen om krassen en beten te voorkomen. Daarvoor moet je wel voorzichtig zijn met je handen.
Je kunt traktaties gebruiken om je kat je pillen te geven. Zorg ervoor dat je dit op een goed moment tussen de maaltijden door doet. Dan is de kans het grootst dat ze honger hebben en eerder zullen toehappen.
Als ze er eenmaal op vertrouwen dat je hun gezicht en mond aanraakt, kun je beginnen ze kleine, zachte snacks te geven die ze kunnen doorslikken zonder te kauwen. Als ze gewend zijn om op het voedsel in kwestie te kauwen en het bevat een pil, dan bijten ze er gewoon op en spugen ze het uit.
Na een bepaald aantal van deze snacks, moet een ervan de pil bevatten. Het moet goed gecamoufleerd zijn, zodat ze het niet kunnen ruiken. Het is belangrijk om de hoeveelheid en de volgorde te variëren, zodat je kat niet kan zien welke de medicatie bevat.
Gemalen, in zijn geheel of met water?
Het maakt niet uit of je ze thuis fijnmaalt of gemalen koopt. Het belangrijkste is om je dierenarts te raadplegen met de vraag of ze het in zijn geheel moeten innemen of dat je er een fijn poeder van kunt maken. Als dat mogelijk is, kunt je een spuit gebruiken, maar dit vereist ook voorbereiding.
Je kunt wat voedsel over de spuit uitsmeren en je kat eraan laten ruiken en likken. Op deze manier zal je kat eraan wennen dat de spuit dichtbij bevindt of in zijn mond zit.
Als ze zich op hun gemak voelen bij het innemen van vloeistoffen, kun je ze de medicijnen in water verdund geven. Op deze manier hebben ze geen last van een eventuele vieze smaak. Als je het echter niet op een juiste manier doet, kan het een longontsteking veroorzaken. Je mag nooit sneller een vloeistof in hun mond gieten dan dat ze het kunnen inslikken.
Als laatste opmerking: volg altijd de instructies op het etiket.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.