Hoe een hond met zijn staart communiceert
Dieren kunnen net als mensen niet praten, maar ze kunnen hun gevoelens wel op andere manieren uiten. Lees dit artikel om te leren hoe een hond met zijn staart communiceert. Het is fascinerend.
Hoe een hond met zijn staart communiceert
Een hond gebruikt zijn staart om zijn mening of emoties te uiten. Dit is waarom het heel belangrijk is om je bewust te zijn van wat zijn staartbewegingen kunnen betekenen. Het is zeker de moeite van het ontdekken waard.
Honden communiceren op veel verschillende manieren. Ze gebruiken hun ogen, lichaam of oren…..maar hun staart is hun belangrijkste expressiemiddel. Weten hoe je moet interpreteren wat je hond probeert te zeggen is echt belangrijk. Immers, pas dan kun je hem voorzien van wat hij nodig heeft en hem goed begrijpen.
Honden communiceren veel met hun staart, die afhankelijk van de omstandigheden verschillende posities of bewegingen aanneemt. Hun humeur, hoe comfortabel ze zich voelen, of ze zin hebben om te spelen, en zelfs angst zijn slechts enkele voorbeelden van zaken die de mens aan hun staart kan aflezen.
Het is interessant om te zien hoe hun staart als een soort emotionele ‘thermometer’ kan functioneren. Maar iets nog merkwaardiger is, is dat wanneer honden met hun staart naar links kwispelen dit een andere betekenis heeft dan wanneer ze naar rechts kwispelen.
Als hun eerste beweging naar rechts is, betekent dit dat ze gelukkig zijn. Maar als de eerste beweging naar links is, betekent dit dat ze zich bedreigd voelen. Het is duidelijk dat hun staart in verbinding staat met hun hersenen!
Wat betekenen de verschillende bewegingen?
Er zijn verschillende bewegingen of posities die de staart van je hond kan gebruiken om uit te drukken wat hij denkt of voelt. Hier zijn enkele van de meestvoorkomende:
1. Ontspannen staart
Dit betekent dat je hond zich ontspannen voelt en tevreden is met de situatie. Verder is er niets dat hem stoort. Het is hetzelfde als wanneer hij zeer licht beweegt.
2. Staart naar beneden gericht
Deze houding gaat meestal gepaard met andere signalen, zoals de oren die naar achteren wijzen of een opgetrokken lichaam. Dit betekent dat je hond zich angstig, bang of gespannen voelt. Het kan zich ook van de ene kant naar de andere bewegen, wat betekent dat hij moeite heeft om te begrijpen wat er gebeurt.
3. Staart tussen de benen
Dit is één van de bekendere posities. Het kan gebeuren tijdens een stormachtige nacht of wanneer hij wordt geconfronteerd met een onbekend dier. De betekenis is simpel: je hond is bang.
4. Stijve staart
Als hun staart horizontaal ligt, evenwijdig aan de grond, betekent dit dat ze alert zijn en aandacht besteden aan iets dat gevaarlijk of bedreigend kan zijn. Dit gebeurt veel met jachthonden zoals beagles.
Een stijve staart kan echter ook iets anders betekenen, afhankelijk van de beweging. Als de bewegingen licht zijn, kan dit een teken van nervositeit zijn. Als de bewegingen echter sterk zijn, kan dit betekenen dat ze zich onrustig of opgewonden voelen. Daarnaast kan het zijn dat ze ergens extreme aandacht aan besteden.5. Staart naar boven gericht
Wanneer dit gebeurt, betekent dit dat je hond zich zeer zelfverzekerd voelt. Hij kan echter ook op zijn hoede zijn. Bijvoorbeeld wanneer hij een andere hond in het park ontmoet.
6. Staart halverwege opgetild met snelle bewegingen
Je kent dit waarschijnlijk al omdat je het elke keer hebt gezien wanneer je thuiskomt van je werk of wanneer je met je hond naar het park gaat Dit wil namelijk zeggen dat je hond gelukkig is!
Je vraagt je misschien af wat er gebeurt met honden met korte staarten (zoals de cockerspaniël) of een krullende staart (zoals de pomeranian). Nou, de eerste kan nog steeds een beetje bewegen en wat emoties laten zien, maar bij de laatste is het wat ingewikkelder.Als je een hond hebt met een naar boven gebogen staart of een zeer jonge pup, moet je op hun lichaamstaal letten: de oren en houding zijn het makkelijkst te interpreteren.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.