Logo image
Logo image

Het opvoeden van dwergpapegaaien: wat je moet weten

5 minuten
Twee weken na de geboorte kun je een baby-dwergpapegaai voeden en hem aan menselijk contact laten wennen. Dwergpapegaaien zijn erg volgzame dieren.
Het opvoeden van dwergpapegaaien: wat je moet weten
Laatste update: 02 februari, 2019

De Agapornis, ook wel dwergpapegaai, is een exotische soort uit tropisch Afrika (Tanzania, Kenia en Madagaskar). In het Engels worden ze ook wel ‘lovebirds’ genoemd, omdat ze zo’n sterke band hebben met hun partners. Vat het opvoeden van dwergpapegaaien dan ook niet te licht op.

Het zijn kwetsbare diertjes, hier zijn enkele belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden bij het opvoeden van dwergpapegaaien.

Er bestaan verschillende soorten dwergpapegaaien. De meest voorkomende zijn Fischers agapornis, de Perzikkopagapornis en de Zwartmaskeragapornis. Ze worden meestal vijf tot zes centimeter lang, afhankelijk van de soort. En hun veren hebben allerlei prachtige kleuren zoals groen, rood, oranje, blauw en violet.

Voordat je begint met het opvoeden van dwergpapegaaien

Neem niet zomaar taken op je zonder er goed over na te denken. Bedenk of je echt ruimte en voldoende geld hebt om deze verantwoordelijkheid op je te nemen. Dit zijn twee zeer belangrijke dingen als het gaat om het opvoeden van dwergpapegaaien.

Het is ook belangrijk om na te denken over wat je gaat doen met de dwergpapegaaitjes. Zullen ze voor altijd bij jou blijven? Ken je mensen in je omgeving die er misschien een zouden willen hebben? Zullen ze je buren lastig vallen? Houd er rekening mee dat een dwergpapegaai bij elke zwangerschap ongeveer 5-6 kuikens krijgt.

De nodige voorbereidingen treffen

Als je eenmaal goed over al deze aspecten hebt nagedacht, ga dan op zoek naar twee dwergpapegaaien van dezelfde soort. Een kruising tussen twee verschillende soorten resulteert namelijk bijna altijd in de dood van de kuikens. Sommige kunnen het wel overleven, maar zullen dan hun hele leven steriel zijn.

Wees er zeker van dat de ene vogel een mannetje is en de andere een vrouwtje, dit kan soms moeilijk te herkennen zijn. Hun natuurlijke aanhankelijke gedrag zou je namelijk op het verkeerde been kunnen zetten. Het is het beste om een ​​DNA-test uit te voeren om hun geslacht te achterhalen. Gebruik hiervoor een veer uit hun vleugels.

Mannelijke dwergpapegaaien maken vrouwtjes het hof door hen voedsel te geven. Na het paren kan het drie tot tien dagen duren voordat het vrouwtje haar eerste ei legt. Als deze dag bereikt is, legt ze vervolgens één of meerdere eieren per dag totdat ze een totaal van 4-6 heeft bereikt.

Gebruik nooit twee vogels uit hetzelfde nest. Moeder en vader geven beide 50% van hun genen aan hun kuikens, dus als ze bloedverwanten van elkaar zijn, zullen de meeste van hun genen hetzelfde zijn. Over het algemeen kan dit vervormingen, vroegtijdige sterfgevallen en allerlei andere vreselijke dingen veroorzaken.

Some figure

Zorg er tot slot voor dat de twee dwergpapegaaien tijdens dit paringsproces goed eten. Fabrieksvoer, zaden en verse groenten en fruit zouden een essentieel onderdeel van hun dieet moeten uitmaken. Je kunt ook calciumblokkers en babypasta toevoegen.

Een ideale ruimte creëren

Koop een grote kooi die groot genoeg is voor een houten nest en wat speelgoed waar de dwergpapegaaien zich mee kunnen vermaken.

Zet de kooi op een plek in huis waar het niet tocht en er geen sprake is van plotselinge temperatuurschommelingen. Ook zou er veel natuur licht moeten zijn en zou het een plek moeten zijn waarvan je weet dat niets de vogels kan storen.

Zoals we hierboven ook al aangaven, het nest moet gemaakt zijn van hout. Ook moet het nest niet meer dan 23 cm breed, 14 cm lang en 15 cm hoog zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je het nest horizontaal aan de kooi vastmaakt.

Dwergpapegaaien hebben palmbladeren nodig om hun nest te vullen. Dit doen ze zelf, ze weten namelijk heel goed hoe ze een warme, comfortabele plek voor incubatie kunnen creëren.

Zet zodra je het nestje in de kooi hebt gezet ook een klein bakje water in de kooi. Dwergpapegaaien moeten hun eieren namelijk af en toe natmaken om ervoor te zorgen dat ze zonder problemen uitkomen.

Eieren leggen en het verzorgen van kuikens

Vrouwtjes leggen over het algemeen om de dag een ei. In totaal leggen ze er tussen de vier en zes. Gedurende deze tijd zorgen de mannetjes meestal voor het voedsel, doordat het vrouwtje op haar eieren moet broeden.

Dit proces is zeer delicaat. Je moet het vrouwtje goed in de gaten houden. Zodra ze haar eerste ei heeft gelegd, moet je erop letten dat ze de rest van haar eieren ook legt, om er zeker van te zijn dat ze haar eieren niet vasthoudt. Als ze een gezwollen buik heeft en al gedurende 48 uur geen ei heeft gelegd, ga dan direct naar een dierenarts.

Some figure

Zolang de dwergpapegaaien het toestaan, kun je de eieren dagelijks controleren om er zeker van te zijn dat het goed gaat met de kuikens. Als je ziet dat een van de eieren gebroken is, is het beter om het ei uit het nest te halen om te voorkomen dat het in het nest gaat rotten.

Incubatie begint met het eerste ei. Het vrouwtje verlaat het nest zelden totdat deze periode voorbij is. Zorg ervoor dat ze een schoon bakje met vers water heeft, zodat ze zichzelf kan wassen als ze klaar is. Bovendien hebben de eieren, zoals we eerder ook al aangaven, ook wat van dat water nodig om goed uit te kunnen komen.

De eieren van dwergpapegaaien komen na 22-25 dagen uit en het kan tot wel 24 uur duren voordat een kuiken volledig uit zijn ei komt. Gedurende deze 22-25 dagen is de dooier een goede bron van voedingsstoffen, dus het is niet nodig om het kuiken uit het ei te haasten.

Tot slot…

Maak de kooi niet te snel open, tenzij absoluut noodzakelijk. Na twee weken kun je de vogels en kuikens wat eten geven en ze domesticeren. Als je het opvoeden van dwergpapegaaien serieus neemt, worden de vogels volgzaam en zullen ze zich op hun gemak voelen in de buurt van mensen. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.