Het indrukwekkende wildleven in Madagaskar

24 februari 2019
Met meer dan 50 natuurreservaten en nationale parken leven er op dit eiland veel dieren die endemisch zijn voor het land. Met andere woorden, je vindt ze niet in andere delen van de wereld terug.

Dit Afrikaanse eiland wordt beschouwd als één van de meest biodiverse landen ter wereld. Het overgrote deel van het indrukwekkende wildleven in Madagaskar is namelijk endemisch, wat betekent dat het nergens anders in de wereld voorkomt. Lees daarom dit artikel en kom alles te weten over een aantal van deze soorten!

Waar bestaat het wildleven in Madagaskar uit?

Tot de komst van mensen, ongeveer 2.000 jaar geleden, werd het eiland bewoond door grote dieren, zoals:

  • Nijlpaarden
  • De aye-aye (het vingerdier)
  • Olifantsvogels, die ongeveer 3 meter hoog waren.

Ontbossing, jacht, stedelijke ontwikkeling en toerisme hebben echter tot het uitsterven van vele soorten geleid.

Het goede nieuws is dat er momenteel meer dan 50 nationale parken en beschermde natuurreservaten zijn, waarin je verschillende voorbeelden van het typische wildleven van Madagaskar kunt observeren. Tot hen behoren onder andere:

1. Bladstaartgekko

Op het eiland Madagaskar is dit één van de dieren die de meeste aandacht heeft getrokken door het unieke ontwerp van zijn lichaam, met name zijn staart in de vorm van een blad. In het bijzonder maakt deze staart de gekko tot een meester in camouflage.

Deze gekko – zoals je kunt zien in de afbeelding bovenaan dit artikel – is klein, leeft op het eiland in tropische bossen, en is meestal bruin of groenachtig. Echter, deze gekko’s zijn ook gespot in diverse andere kleurschakeringen:

  • Geel
  • Oranje
  • Paars

De gekko heeft geen oogleden, daarom gebruikt hij zijn lange tong om vuil waardoor hij eventueel niets kan zien weg te halen.

2. Lemur

Deze primaten staan onder andere bekend om hun lange zwart-witte staarten en uitpuilende ogen. Lemuren zijn nachtdieren die tot negen kilo kunnen wegen en zich voornamelijk voeden met bladeren en vruchten. Soms eten ze ook wel kleine insecten.

Lemuren in een boom

Groepen van deze dieren worden sociaal gedomineerd door vrouwtjes, wat een matriarchaat genoemd wordt. Elke groep bestaat uit ongeveer 15 individuen.

Hun biologische klok wordt beïnvloed door de maanstanden en de tijd van het jaar. Zo zijn ze bijvoorbeeld actiever bij een volle maan.

Bovendien gaan ze in een milde winterslaap om hun lichaamstemperatuur en stofwisseling te verlagen. Lemuren zijn de enige primaten die dit soort gedrag vertonen.

3. Stralenschildpad

Bekend vanwege zijn schild die bedekt lijkt te zijn met sterren, wordt ook deze soort ernstig met uitsterven bedreigd. Behalve dat je ze in Madagaskar tegenkomt, vind je een aantal van deze exemplaren ook op de Mauritius eilandengroep. De schildpad is daar door de mens geïntroduceerd. Dit dier geeft de voorkeur aan dorre, droge gebieden met bossen.

De stralenschildpad

De stralenschildpad staat bekend om zijn schild. Het schild is voornamelijk donkerbruin en heeft gele cirkels en lijnen in de vorm van sterren. Het is ook een groot dier. Mannetjes kunnen tot 20 kilo wegen. Ze worden ook heel oud, bijna 100 jaar.

4. Reuzenkameleon

Deze geschubde sauropsida is de grootste kameleon van het dierenrijk die bijna 70 centimeter lang kan worden. Deze dieren zijn de vertegenwoordigers van het wildleven in Madagaskar geworden. Hun lichamen zijn groen en bruin. Ze hebben een gebogen kuif op hun kop, die bij de mannetjes groter is.

Reuzenkameleon op een takje

Net als andere kameleons kan ook dit dier zijn ogen afzonderlijk bewegen, zijn vingers en tenen spreiden en snel zijn lange tong uitsteken. Ze grijpen zich met hun klauwen en staart aan de boomstammen vast.

De reuzenkameleon van Madagaskar vind je in het bos. Ze voeden zich voornamelijk met:

  • Vogels
  • Insecten
  • Kleine zoogdieren

Hun levensverwachting is ongeveer 10 jaar. Ze bereiken hun seksuele rijpheid als ze één jaar oud zijn en hun zwangerschappen duren 40 dagen.

5. Fossa of fretkat

Dit is het grootste zoogdier van het eiland. Hun dieet bestaat voornamelijk uit het eten van lemuren. Het uiterlijk is een combinatie van verschillende carnivoren:

  • Het lichaam van een poema.
  • De ogen als van een beer.
  • Poten die lijken op die van een kat.
  • Een snuit als van een hond.

Deze dieren kunnen tot 80 centimeter groot worden en hun staart is langer dan hun bovenlichaam.

Fossa

Fossa’s hebben een donkerbruine of roodachtige, korte vacht. Ze hebben intrekbare klauwen, korte gespierde poten en lange lichamen. Ze springen van boom naar boom. Wanneer ze op de grond lopen, steunen ze alleen op hun voetzolen.

Fossa’s zijn nachtdieren die solitair leven en ze markeren hun territorium door middel van krachtige afscheidingen.

In het bijzonder worden fossa’s in Madagaskar als demonische dieren beschouwd vanwege de vele legenden die er over hen verteld worden.

Op het platteland worden ze ervan verdacht dat ze eenden, kippen en varkens doden, wat de afgelopen jaren heeft geleid tot een afname van de populatie. Het is echter in gevangenschap een vrij volgzaam en zelfs een aanhankelijk dier.