Hebben honden gevoelens net als mensen?
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Iedereen die een hond heeft of heeft gehad, weet dat honden gevoelens hebben. Ze voelen liefde op een pure en onbaatzuchtige manier. Veel mensen denken dat het idee dat dieren gevoelens hebben zo uit een sprookje komt. Anderen beweren dat het hebben van gevoelens een soort “defect” is. Omdat honden gefokt zijn om ze thuis te houden, na duizenden jaren van domesticatie. Ze zeggen dat gevoelens een aangeleerd gedrag zijn, een manier om ervoor te zorgen dat mensen hen voeden en voor ze zorgen.
Hebben honden gevoelens? Studies en onderzoeken
Wetenschappers zeggen dat honden geen echte gevoelens hebben in relatie tot hun gedrag. Maar met de geboorte van ethologie (een discipline die dierengedrag bestudeert) in de twintigste eeuw werd begonnen om dit grondig te onderzoeken.
Al tonen onderzoeken aan dat honden liefde kunnen voelen, niet alle mensen zijn hiervan volledig overtuigd. Honden laten ook andere gevoelens zien, zoals blijheid en verdriet. Bovendien zijn honden perfect in staat om deze emoties te herkennen in andere honden en mensen.
Honden hebben complexe hersenen die tot meer in staat zijn dan alleen reageren op positieve of negatieve prikkels. Wat nog verbazingwekkender is is dat emoties in de hersenen van een hond net zo complex zijn als in de hersenen van mensen.
Oxytocine: het “liefdeshormoon”
Een van de belangrijkste ontdekkingen was dat honden (en katten) oxytocine produceren. Dit hormoon is betrokken bij de activering van neurale circuits die verband houden met aangename sensaties, zoals liefde.
De aanwezigheid van deze chemische stof in de hersenen van zowel dieren als mensen speelt een rol in de hechting van moeder en kind. Oxytocine beïnvloedt bij gedomesticeerde honden sterk hun lieve, sociale karakter en hoe ze een band krijgen met hun eigenaar.
Honden voelen liefde maar alleen voor hen die het verdienen
Ethologen, neurobiologen en andere specialisten hebben ook ontdekt dat het vermogen van een hond om liefde te voelen discretionair is. Dit houdt in dat sommige honden aanhankelijker zijn dan andere. Honden zijn niet altijd tegen ieder mens lief.
Eigenaren die geweld toepassen om hun hond te ‘trainen’ of die ze mishandelen zullen angst en onrust veroorzaken bij hun hond. Deze honden zullen niet van hun baas houden.
Gezin en roedel zijn hetzelfde
Ook al zijn er betreurenswaardige uitzonderingen, de meeste gezinnen zullen de hond als een ‘volledig’ lid in het gezin opnemen. In sommige gevallen krijgen honden meer gedaan dan de mensen waar ze mee samen leven.
Honden adoreren hun eigenaren en behandelen ze als een onderdeel van de roedel. Dat is waarom honden met hun eigenaar zo’n sterke band krijgen voor het leven. Veel honden zouden hun leven geven voor hun dierbaren.
Honden voelen liefde, vreugde, verdriet en jaloezie.
Ethologen proberen te achterhalen hoe en of honden liefde emoties voelen. Wat zit er achter hun liefde en genegenheid? Studies tonen aan dat honden met vreugde of verdriet op prikkels uit de omgeving kunnen reageren. Honden kunnen deze emoties ook bij mensen herkennen.
Het natuurlijke instinct van een hond is om te trachten om mensen die duidelijk van streek zijn te troosten en te steunen. Honden zullen zelfs een vreemde proberen te troosten.
De emoties van de eigenaar kunnen de emoties van zijn hond beïnvloeden. Als de mensen om hem heen gelukkig zijn wordt hij hier opgewonden van en lijkt zelfs te glimlachen. Net als bij mensen is niet laten merken dat hij jaloers het moeilijkste.
Hoe honden liefde laten zien
Veel honden laten hun liefde en ander gevoelens goed zien. Een van de duidelijkste tekenen dat je hond van je houdt is zijn kwispelende staart als hij je begroet. Andere typische tekenen zijn als hij je hand en gezicht likt en als hij je smeekt om met hem te spelen.
Als een gezinslid ziek is zal een hond niet van zijn zijde wijken. Hij wil er zijn om hem te troosten en te steunen.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.