Logo image
Logo image

Waarom moet je geen dieren in je keuken toestaan?

4 minuten
Waarom moet je geen dieren in je keuken toestaan?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 21 december, 2022

Er is geen goede reden te bedenken waarom je dieren in je keuken zou moeten toestaan. Het is erg onaangenaam om een haar van je hond te vinden in je eten. Maar de belangrijkste reden waarom er geen dieren in je keuken zouden mogen zijn is dat huisdieren veel viezigheid met zich mee brengen.

Het is gebruikelijk om de gerechten van de hond in de keuken neer te zetten. Maar je moet toch eens gaan overwegen om ze ergens anders te plaatsen. Niet alleen omdat ze een bron van besmetting kunnen worden, maar ook omdat de kwaliteit van het voedsel van het dier kan worden aangetast.

Voedselvergiftiging komt vaker voor in dit deel van het huis, zowel bij huisdieren als bij mensen. Je moet jouw huisdier zijn eigen eetgerei geven en aparte schoonmaakspullen voor zijn etensbakken gebruiken.

Net als hun baasjes kunnen dieren het slachtoffer worden van door voedsel overgedragen ziekten. En dit gevaar neemt toe wanneer onbewerkt voedsel rechtstreeks aan het dier wordt gegeven. Een slechte verwerking of bewaarproblemen zijn ook belangrijke oorzaken van voedselvergiftiging bij dieren.

Redenen waarom je geen dieren in je keuken moet toelaten

Dieren kunnen fysieke en microbiologische verontreinigende verspreiden omdat zij virussen of bacteriën met zich meedragen. Ze kunnen de plekken besmetten waar we meestal voedsel neerzetten via hun haar of hun natuurlijke afscheiding. De gevolgen kunnen variëren van een gewone allergie tot maagklachten.

De echte problemen doen zich echter voor bij de ontlasting van huisdieren. Uitwerpselen dragen parasieten en bacteriën. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat het dier ontlasting verspreidt in het huis. Zelfs als je terugkomt van een wandeling is het belangrijk om zijn poten te wassen of ervoor te zorgen dat hij niet de keuken ingaat.

Ziekten die verband houden met voedselbesmetting als gevolg van het omgaan met dieren kunnen bacterieel of viraal van aard zijn. In het eerste geval zijn de symptomen maagpijn, diarree en braken. Als dit gebeurt kan dat medische aandacht en behandeling noodzakelijk maken.

Some figure
Dieren in je keuken. Geen goed idee!

Als het een virale infectie is verdwijnt het ongemak binnen drie of vier dagen. In beide gevallen is het echter belangrijk om naar de dokter te gaan.

Het gaat niet alleen om het dier

Vermijd tijdens het koken contact met het dier en was daarna je handen. De hond aaien en dan verder gaan met koken in de keuken kan infecties veroorzaken. Een andere slechte gewoonte die je moet vermijden is het voeren van het dier met de ingrediënten die je gebruikt. Het maakt daarbij niet uit of deze rauw of gekookt zijn.

Het is ook van essentieel belang dat de vaccins en de behandeling tegen wormen van jouw huisdier up to date zijn. Deze stap kan helpen om het risico van besmetting, vooral door bacteriën, te verminderen.

Een andere factor die we in gedachten moeten houden is het voedsel van de dieren. De veiligste manier om huisdieren te voeden is door bewerkt voedsel te gebruiken.

Bereid voedsel moet goed worden bewaard om bederf te voorkomen. Het is belangrijk om geen etensresten in de etensbak van het dier achter te laten.

Some figure

Aanbevelingen voor dieren en de keuken

  1. Hun eigen plek. Het beste is dat het huisdier zijn eigen ruimte heeft om te eten, gescheiden van de keuken. Als er niet voldoende ruimte beschikbaar is, is het belangrijk om de etensbak weg te halen zodra het dier klaar is met eten.
  2. Gebruik verschillende schoonmaakmiddelen. Het is niet aan te raden om dezelfde spons of afwasborstel te gebruiken om zowel jouw borden als de vaat van de hond te wassen. Het is ook niet raadzaam huisdieren van dezelfde borden te laten eten als de jouwe. Het dier moet zijn eigen borden en etensbakken gebruiken.
  3. De keuken is geen badkamer of toilet. Als het huisdier zijn behoefte in het huis moet doen moet hij een ruimte buiten de keuken gebruiken. Dierlijke uitwerpselen zijn erg vervuilend en dragen ziekten over.
  4. Voorkom dat hij op de keukentafel springt. Dit komt veel voor bij katten die graag door de keuken slenteren. Deze gewoonte is een teken van vriendelijkheid. Maar het kan uitmonden in een infectie door de haren van het dier. Het verdient de voorkeur hem te leren niet op keukenmeubilair te klimmen.
  5. Geef de overgebleven restjes van jouw maaltijd niet aan het dier te eten. Dit kan voorkomen dat het dier een vorm van vergiftiging oploopt. Een van de meest voorkomende bacteriële infecties is salmonella

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.