Hoe ziet het gedrag van loopse teefjes eruit?
De voortplantingscyclus bij honden is anders dan bij mensen en andere zoogdieren. Daarom is het goed om bepaalde dingen te weten over het gedrag van loopse teefjes, iets wat ze een of twee keer per jaar worden.
Vrouwelijke loopse honden
De manier waarop dieren zich voortplanten verschilt van soort tot soort. Als het om honden gaat, worden teven op verschillende leeftijden geslachtsrijp, afhankelijk van ras en grootte. Dit betekent dat kleine teefjes tussen de leeftijd van 6 en 12 maanden voor het eerst loops kunnen worden. Middelgrote of grotere honden kunnen tussen de 7 tot 13 maanden loops worden. Daarentegen zullen hele grote honden misschien pas tussen de 16 maanden en twee jaar oud loops worden.
Wanneer een hond loops wordt, betekent dit dat ze seksueel volwassen is, maar dat betekent niet dat ze daadwerkelijk klaar is om zich voort te planten. Dierenartsen raden aan om de eerste keer dat ze loops zijn een zwangerschap te vermijden. Omdat ze nog erg jong zijn en het problemen kan veroorzaken voor de pups en de moeder.
Honden worden over het algemeen twee keer per jaar loops, om de zes maanden, maar dit kan variëren afhankelijk van hun leeftijd, gezondheid of ras. Sommige vrouwtjes worden maar één keer per jaar loops.
Als een teefje loops is zul je waarschijnlijk merken dat ze veel reuen aantrekken als ze op stap gaan. Maar dit gebeurt instinctief omdat de vrouwtjes via hun geur en urine feromonen afgeven.Daarom kunnen sommige reuen behoorlijk vervelend worden als er een loops teefje in de buurt is…ze zullen haar volgen en proberen haar op elke mogelijke manier te beklimmen. Sommige reuen ontsnappen zelfs uit hun huis als ze voelen dat er in de buurt een loops teefje loopt.
Wat is het typische gedrag van loopse teefjes?
Hoewel elk dier zich in deze periode anders kan gedragen zijn er bepaalde lichamelijke- en gedragsstoornissen bij de vrouwtjes voordat ze loops worden of wanneer ze al loops zijn.
Op biologisch niveau zijn de duidelijkste tekenen van loopse teefjes zwelling van de tepels en de vulva en bloedverlies. Dit laatste is niet altijd gemakkelijk op te merken, want er zijn honden die zich de hele tijd heel schoon weten te houden.
Bron: www.animalpolitico.comWat hun gedrag betreft, dit hangt allemaal af van de fase van de cyclus waarin loopse teefjes zich bevinden:
1. Pro-oestrus
Tijdens deze fase is het vrouwtje nog steeds niet vruchtbaar. Maar ze begint wel te ovuleren en te bloeden, waardoor er waar ze ook gaat kleine druppeltjes bloed achterblijven. Het is mogelijk om speciale pads voor honden te kopen om vlekken te voorkomen.
De hond zal ook angstiger lijken om het huis uit te gaan. Daarna zal ze seksueel gedrag ervaren dat vergelijkbaar is bij paring met andere dieren. Echter, ze zal zich nog niet door een mannetje laten beklimmen.
2. Oestrus
Als ze eenmaal gestopt zijn met bloeden zijn ze vaak wel vruchtbaar. Dit duurt tussen de 3 en 17 dagen en gedurende deze tijd laat ze een reu haar beklimmen. Haar gedrag kan op een paar manieren veranderen: ze kan aanhankelijker zijn of meer uitgelaten willen worden. Ze kan zich onrustig of zelfs agressiever gaan voelen.
3. Dioestus of anoestrus
Deze fase kan ongeveer 60 tot 100 dagen duren, en het hangt van iets heel belangrijks af: of ze al dan niet bevrucht is. Als dat wel het geval is dan volgt er uiteraard een zwangerschap, geboorte en daarna het voeden van de pups. Als dat niet het geval is, dan zal ze mannetjes afwijzen, veel eten, en haar karakter en gedrag zal zich stabiliseren.
Het is belangrijk om aandacht te besteden aan het stadium van de oestrus, omdat sommige teefjes door de hoge hormoonspiegels een psychologische zwangerschap kunnen ontwikkelen. Ze kunnen zelfs hun eigenaren voor de gek houden door te denken dat ze zwanger zijn (schijndracht).
4. Anoestrus
Dit is de periode van seksuele inactiviteit die voor zwangere teefjes na de geboorte begint, of anders na de dioestrus periode. Ze zullen geen tekenen van verandering tussen de verschillende fases vertonen. Anoestrus duurt ongeveer 120 dagen waarin de hond kan rusten en herstellen tot de volgende vruchtbare periode.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Gaviria, E. F. B., Bonilla, D. F. E., Sanchez, I. X. B., & Quintero, A. (2013). Evaluación reproductiva de la hembra canina en el momento del servicio: consideraciones para la práctica clínica. Revista Colombiana de Ciencia Animal, 6(1).
- Páramo, R. & Balcázar, J. (2013) Manual de prácticas en manejo reproductivo de perros. Departamento de Reproducción UNAM.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.