Gedrag van dolfijnen: lijkt het op menselijk gedrag?

De ongelooflijke intelligentie van deze walvisachtigen is zo groot dat ze in staat zijn om beslissingen te nemen, en hetzelfde gedrag vertonen als de mens.
Gedrag van dolfijnen: lijkt het op menselijk gedrag?

Laatste update: 30 januari, 2020

Dolfijnen zijn mooie en intelligente dieren en zijn altijd al bewonderd door de mens. Er zijn verschillende studies en onderzoeken gedaan naar het gedrag van dolfijnen, en er zijn enkele verbazingwekkende dingen ontdekt. Wil je weten wat ze zijn? Lees dan vooral verder!

Vreemd gedrag van dolfijnen

Studies die gedaan zijn naar dolfijnen, walvissen en bruinvissen hebben aangetoond dat ze mensachtig gedrag vertonen. Dit lijkt een relatie te hebben met de grootte van hun hersenen.

Om tot deze conclusies te komen heeft men informatie verzameld van 90 verschillende soorten dolfijnen, walvissen en bruinvissen. Laten we eens kijken wat de onderzoekers hebben ontdekt.

Ze werken samen voor gemeenschappelijk belang

Dolfijnen leven altijd in groepen. Het zijn sociale dieren en ze zijn niet bang om afhankelijk te zijn van de groep voor wederzijds voordeel. Ze werken samen en iedereen heeft baat bij elkaar. Of het nu gaat om het samen reizen, het zoeken naar voedsel of het verzorgen van elkaar. 

Kennis delen met toekomstige generaties

Wanneer nieuwe leden in de familie komen, leren de oudere leden, ongeacht of het de ouders zijn of andere leden van de groep, jachttechnieken aan de jongeren. Dolfijnen leren hen ook hoe ze verschillende hulpmiddelen kunnen gebruiken die in de oceaan te vinden zijn om hen te helpen jagen.

Ze jagen in groepen

Ze zeggen dat er kracht zit in aantallen, en dit is een les die de dolfijnen hebben geleerd. Als ze gaan jagen, doen ze dat in groepen om gegarandeerd succes te hebben. Daarna hebben ze er geen probleem mee om wat ze hebben gejaagd te delen met de hele groep. Als er niet genoeg voedsel is om ieders honger te stillen, gaan ze door met jagen.

Een groep dolfijnen

Ze praten met elkaar

Iedereen weet dat dolfijnen eigenaardige geluiden maken die hen helpen om te communiceren. Ze gebruiken deze geluiden om met elkaar te praten. Ook kunnen deze geluiden, afhankelijk van de regio waarin ze leven, verschillend zijn, als dialecten.

Exclusieve geluiden

Naast de algemene dolfijnentaal heeft elk van deze dieren een kenmerkend geluid, waardoor ze zich van elkaar weten te onderscheiden. Je zou kunnen zeggen dat het zoiets is als hun manier om elkaar te identificeren.

Moederinstinct

Als dolfijnen kleintjes vinden die niet van hen zijn, hebben ze de neiging om voor hen te zorgen, net zoals mensen dat doen. Dit is een zeer interessante eigenschap die bij veel andere soorten niet voorkomt.

Samenwerken met andere soorten

Ze houden van interactie met andere soorten en kunnen zelfs samenwerken om voedsel te krijgen. Ook nemen ze graag deel aan andere sociale activiteiten. Kortom, ze maken graag vrienden.

Ze vinden het leuk om te spelen

Hoe oud ze ook zijn, ze spelen graag met de kleintjes of met elkaar. Dit laat zien dat dolfijnen meer kunnen doen dan alleen maar zwemmen. Ze hebben een actieve en plezierige levensstijl nodig waar ze zich gelukkig mee voelen.

Twee dolfijnen onder water

Al dit gedrag lijkt sterk op dat van ons en heeft zoals gezegd veel te maken met de grootte van hun hersenen, die uitzonderlijk groot zijn.

Er is dus aangetoond dat walvissen en dolfijnen extreem intelligente wezens zijn en dat zij de soort zijn waarvan de intelligentie en het gedrag het dichtst bij die van mensen en primaten liggen. Een van de co-auteurs van de studie die tot deze conclusie kwam, zei het volgende:

Walvisachtigen hebben veel complexe sociale gedragingen die lijken op die van mensen en andere primaten. Hun hersenstructuur is echter anders dan de onze, wat sommige onderzoekers ertoe brengt om te beargumenteren dat walvissen en dolfijnen geen grotere cognitieve en sociale vaardigheden kunnen bereiken. Ik denk dat ons onderzoek duidelijk laat zien dat dit niet zo is, maar het roept een nieuwe vraag op: hoe kunnen zeer uiteenlopende patronen van de hersenstructuur, in zeer verschillende soorten, aanleiding geven tot zeer vergelijkbaar cognitief en sociaal gedrag?

-Kieran Fox-

Het is duidelijk dat de vorm van hun lichaam hun vermogen om veel van de vooruitgang die mensen hebben geboekt in de weg staat. We weten echter niet hoe ver hun intelligentie kan gaan. Wat we wel weten is dat dolfijnen een zeer intelligente soort zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.