Feiten over egels: leefomgeving, eigenschappen en gedrag

Dit kleine zoogdier - dat als huisdier steeds populairder wordt - heeft een levensverwachting van acht jaar. Ondanks zijn sympathieke uiterlijk is het een territoriaal wezen dat zich wanneer hij zich bedreigd voelt zich met zijn stekels zal verdedigen. Daarom is het belangrijk om dit dier al op jonge leeftijd aan de mens te laten wennen.
Feiten over egels: leefomgeving, eigenschappen en gedrag

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 08 september, 2023

Dit dier is een leuk huisdier dat de laatste jaren steeds populairder is geworden. Eén van de redenen hiervoor kan te maken hebben met alle aandacht die het door de tv-reclame van sommige internationale bedrijven krijgt. Hieronder vind je enkele feiten over egels.

Feiten over egels, een opvallend mooi diertje

Wat egels betreft zijn hun stekels het meest bekend en waar mensen het meest bang voor zijn. Die angst verdwijnt echter als we hun lieve gezichtjes en de schattige twinkeling in hun ogen zien.

Kenmerken van de egel

Nog één van de feiten over egels is dat hun stekels of pennen niets meer dan holle haren met een keratine-coating zijn, wat ze hun stugge uiterlijk geeft. Ondanks veel mythes die er over hen bestaan, kunnen ze ze er niet uitschieten alsof het dartpijlen zijn. En uiteraard hoef je niet bang te zijn dat ze giftig zijn.

De ogen van dit dier zijn ver van zijn snuit verwijderd. Het puntje van hun kleine neusje maakt ze nog schattiger. Deze dieren zijn meestal bruin of zwart, afhankelijk van het soort egel.

Hun oren zijn klein, puntig, en hebben een ronde punt die zich aan de zijkanten van de kleine, stekelige kam op hun kop bevindt. De borst, pootjes en handen van een egel zijn roze en vrijwel kaal.

Het voeren van een egel en hun leefgebied

Eén van de meestvoorkomende vragen over egels gaat over hun dieet. Deze dieren alleseters en hun dieet is voornamelijk gebaseerd op:

  • Insecten
  • Fruit
  • Groenten

Ze kunnen echter ook kattenvoer eten omdat het voor hen gemakkelijk te verteren is.

Egel die kattenvoer eet

Hun natuurlijke leefgebieden en plaatsen van herkomst bevinden zich in:
  • Europa
  • Azië
  • Afrika

Omdat ze echter erg populair worden als huisdier, komen ze nu ook op andere continenten voor. Egels zijn nu dus in bijna elke hoek van de wereld te vinden.

De vraag naar dit dier als huisdier heeft geleid tot een toename van de populatie van de soort. Natuurlijk zitten hier altijd twee kanten aan, maar er is nu geen aanleiding voor om daar verder op in te gaan.

Gedrag van de egel

Hoewel ze er misschien niet zo uitzien zijn egels wel territoriale dieren, net als honden en katten. Als zijn territorium bedreigd wordt, zal hij zijn beste wapen inzetten: namelijk zijn stekels.

Bovendien zijn egels onafhankelijke wezens. Dit is iets wat je in gedachten moet houden als je overweegt om er een als huisdier te adopteren.

Deze dieren houden er echt niet van om deel uit te maken van een familie, zeker niet als ze als volwassene geadopteerd zijn. Daarom stelt men voor dat je ze als baby adopteert, zodat ze kunnen wennen aan een meer sociale omgeving en gezinsleven.

Egel gekruld in een bal in iemands handpalm

Het oprollen in een bal is zonder twijfel de bekendste eigenschap van een egel. Ze kunnen zich in een kleine bal oprollen dankzij de flexibiliteit van hun bijzondere en orbiculaire spieren.

Het is ook één van de manieren waarop ze zich verdedigen. Wees dus niet verbaasd als je egel dit doet als je hem probeert te pakken. Totdat hij je vertrouwt zal hij zichzelf niet uitrollen.

Nog één van de feiten over egels: net als hamsters zijn het uitstekende klimmers. Dit is belangrijk om in gedachten te houden wanneer je een kooi koopt, zorg dat er een deksel op de kooi zit.

Soorten egels om als huisdier te hebben

Niet alle egels zijn geschikt als huisdier en velen mogen in Nederland ook niet als zodanig worden gehouden. Informeer daarom goed naar de soorten die in Nederland geadopteerd mogen worden. Enkele voorbeelden van egels:

  • Een gewone egel. Dit exemplaar komt uit Europa en is het meestvoorkomende exemplaar dat als huisdier op dit continent te vinden is.
  • Oost-Europese egel. Hij verschilt door zijn kleur van de gewone egel. Hij heeft een donkerder bruine tint en zijn borst is volledig wit.
  • Amoer-egel. Het is de grootste van de egels, en hij komt tegenwoordig in Rusland, Korea en China voor.
  • Witborst-egel. Hij woont in Afrika en zijn lichaam is volledig wit, terwijl zijn kop donkerder van kleur is.

Dit zijn slechts enkele types, maar in veel landen zijn er nog veel meer die geadopteerd kunnen worden. Als je denkt dat je een egel in je leven wilt hebben, zorg er dan voor dat degene die je gaat adopteren legaal is in jouw land.

Ze hebben een levensverwachting van 8 jaar, ongeacht of ze als huisdier in een huiselijke omgeving of in het wild leven. Als je besluit er een te kopen, zul je zien dat je egel een goed huisdier kan zijn, als hij zich maar kan aanpassen aan een leven binnen een gezin. Het hebben van een huisdier dat anders is dan alle anderen is best leuk, let maar op! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.