5 Interessante feiten die je niet wist over regenwormen
Deze dieren leven in je tuin, ze hebben geen ogen of poten, en ze bewegen heel snel…..regenwormen zijn uiterst vreemde wezens! Daarom kun je vandaag in dit artikel een aantal interessante feiten over deze deskundige graafmachines te weten komen.
5 interessante feiten over regenwormen
Heb je je ooit afgevraagd hoe regenwormen eten en zich voortplanten? Of hoe ze zonder ogen ondergronds kunnen leven? Lees verder en vind de antwoorden op deze vragen, samen met enkele andere fascinerende feiten.
1. Ze houden erg van eten
Je kunt hun mond niet zien of hoeveel tanden ze hebben, dit komt omdat ze geen tanden hebben. Wat je wel kunt zien is dat ze goede eters zijn. Maar hoe eten ze dan?
Het enige wat ze doen is hun lichaam uitstrekken.Deze beestjes hebben een enorme eetlust, en ze knagen urenlang op organisch afval. Ze doen dit via een soort lichaamsopening die ze als een vacuüm gebruiken.
In feite kunnen ze in slechts één dag tot de helft van hun gewicht aan voedsel eten! Maar er is meer: ze kunnen meer dan tien kilo voedsel per jaar verwerken. Ze worden nooit moe en hebben altijd honger, dus hun spijsverteringssysteem verwerkt de voedingsstoffen die ze consumeren erg snel.
2. Ze leven in vochtige gebieden, maar niet in plassen.
Regenwormen moeten in vochtige gebieden leven omdat ze door hun huid ademen. Zo hebben ze voortdurend vocht nodig. Maar ironisch genoeg zijn plassen of andere waterrijke gebieden dodelijk voor ze.
Als het veel regent en hun onderkomen wordt extreem nat, dan komen ze aan de oppervlakte of gaan ze naar hogere grond. Als het water opdroogt, gaan ze of terug of ze blijven gewoon waar ze zijn! Het hangt allemaal af van de hoeveelheid voedsel die beschikbaar is.
Als ze zich in een extreem droge omgeving begeven, kunnen ze tot twee meter diepe gaten graven om de vochtigheid te vinden die ze nodig hebben om te overleven.
3. Het zijn hermafrodieten
Nog een interessant feit over regenwormen is dat ze niet-zichtbare voortplantingsorganen hebben. Maar dat betekent niet dat ze zich niet kunnen voortplanten: ze doen het eigenlijk op een zeer productieve manier. Regenwormen zijn namelijk mannelijk en vrouwelijk tegelijk, dus ze hebben niet al te veel moeite om een partner te vinden.
Ze beginnen de ring rond hun lichaam, die sperma en eicellen bevat, uit te breiden. Vervolgens sluiten dat gebied af en een paar dagen later komen er baby-regenwormen uit! Dit gebeurt elke 45 dagen, voor het geval je je afvroeg waarom er altijd zoveel in je tuin zijn.
Nog één ding: ze kunnen zich niet aseksueel voortplanten, wat betekent dat ze altijd een partner nodig hebben om zich voort te planten.Ook kunnen ze zichzelf regenereren. Dat wil zeggen dat, als ze om de een of andere reden in tweeën worden geknipt, de helft waar het hoofd aanzit het ontbrekende deel opnieuw zal aangroeien.
4. Ze zijn extreem gevoelig voor licht
Ze hebben geen ogen, maar hun huid is zo dun dat ze op het moment dat ze licht of warmte voelen, gauw weer ondergronds gaan waar het fijn en donker is. Dat is de reden waarom ze zo wild bewegen als je ze uit een bloempot haalt.
Het zonlicht droogt hun huid uit en verstikt ze. Daarom doen ze er alles aan om weg te komen van het licht.
5. Ze spelen een cruciale rol in het ecosysteem
Regenwormen helpen bij het maken van een vruchtbare bodem, die planten, bloemen en tuinen helpt groeien. Bovendien verbeteren ze de natuurlijke en chemische samenstelling van de bodem en helpen ze de activiteit van bacteriën te verhogen.
Ze spelen in de bodem een rol in de natuurlijke cycli van koolstof en stikstof. Ze composteren organisch afval, waardoor het niet op een stortplaats terechtkomt en zo vervuiling en ziekte veroorzaakt.
Ook eten veel vogels regenwormen, wat betekent dat ze ook deel uitmaken van de voedselketen. Dus laten we dankbaar zijn voor regenwormen en alles wat ze doen!
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.