Logo image
Logo image

Europese regels voor het reizen met je huisdier

3 minuten
Zodra je weet wat je moet doen, zul je erachter komen dat de Europese regels voor reizen niet bijzonder streng zijn. Daarnaast zorgen ze voor het welzijn van de huisdieren en voor de eigenaren ervan.
Europese regels voor het reizen met je huisdier
Laatste update: 27 april, 2019

Als het gaat om het reizen met je huisdier in Europa, zijn er een paar documenten die je nodig hebt om problemen met de autoriteiten te voorkomen.

Reizen met je huisdier, de voordelen van het Schengengebied

Een van de belangrijkste voordelen van het leven in de Europese Unie is dat burgers naar andere Europese landen kunnen reizen zonder dat zij over fysieke grenzen hoeven te gaan. Het heet het Schengengebied en bestaat uit 26 landen. Je hebt alleen een geldig paspoort nodig om gemakkelijk door deze Europese landen te mogen reizen.

Bij dieren is dit voorrecht ook van toepassing. Er zijn geen kleine hokjes of grensovergangen waar je langs hoeft om stempels te halen of toestemming te krijgen. Net als bij mensen zijn er echter een aantal documenten die elke huisdiereigenaar nodig heeft als je ze mee wilt nemen in het Schengengebied.

Some figure

Wat moet je doen als je vanuit een land buiten de EU wilt reizen?

In sommige delen van de wereld vereist het reizen met je huisdier eerst een reeks veterinaire bezoeken. Ook zul je dikwijls certificaten moeten kunnen overleggen die onder andere de gezondheid van je dier garanderen. In de EU heb je de volgende documenten nodig om je hond mee te nemen naar een van de 28 lidstaten:

  • Hoewel veel hondenbezitters nu al voor een microchip kiezen, is het hebben daarvan een vereiste om binnen de EU te mogen reizen. Men eist ook dat ze door een standaard microchip-lezer kunnen worden uitgelezen.
  • Het vaccin tegen hondsdolheid is ook verplicht. In Europa is het niet zo ongewoon dat een dier deze ziekte oploopt. Daarom moet je huisdier ten minste 21 dagen voor aankomst in Europa vaccineren Het is ook het vermelden waard dat de microchip van je dier moet worden geïmplanteerd voordat het vaccin wordt toegediend. Ook kan het vaccin niet worden toegediend als je huisdier jonger is dan 12 weken. Daarom hoef je puppy’s van jonge leeftijd niet te vaccineren.
  • Als je huisdier eenmaal gevaccineerd is tegen hondsdolheid moet je vervolgens een bloedtest doen. Dit is bedoeld om te controleren of hun antilichamenniveaus hoog genoeg zijn. Deze test moet ten minste 30 dagen nadat je huisdier gevaccineerd is en drie maanden voor aankomst in Europa worden uitgevoerd. Zoals je kunt zien vereist het reizen binnen de EU met een dier van buiten de Unie een zekere mate van voorbereiding en documentatie.
    Some figure

Andere eisen

  • Samen met al deze stappen moet je in het bezit zijn van een gezondheidscertificaat. Je kunt dit krijgen van een geaccrediteerde dierenarts. Het garandeert dat je huisdier geen besmettelijke ziekten heeft, gevaccineerd is tegen hondsdolheid en kan en mag reizen. Dit document is essentieel voor het reizen met je huisdier.
  • Als je van plan bent om langer dan vier maanden te blijven, heeft je huisdier een geldig huisdierenpaspoort nodig. Dit document is geregeld bij Uitvoeringsverordening (EU) nr. 577/2018. Je kunt er eentje krijgen van een geaccrediteerde dierenarts.
  • Als je met je hond naar Malta, Ierland, Finland of het Verenigd Koninkrijk wilt gaan, moet hij ook gevaccineerd zijn tegen de Echinococcus multilocularis-parasiet. Een dierenarts kan dit doen tussen 24 en 120 uur voor vertrek naar het Europese land waar je naartoe wilt gaan. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.