Logo image
Logo image

Er bestaat een land zonder zwerfhonden

3 minuten
Er bestaat een land zonder zwerfhonden
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 22 december, 2022

De meeste landen kennen zo hun problemen met betrekking tot in de steek gelaten honden. Regeringen hebben de neiging om hier weinig aan te doen omdat ze het slechts als een klein probleem beschouwen. Er bestaan echter uitzonderingen: er is nu namelijk een land zonder zwerfhonden … en dat is Nederland!

Nederland is één van de landen die de leiding op zich neemt wat betreft initiatieven zoals deze. Het is ook het eerste land zonder zwerfhonden. Het probleem omtrent in de steek gelaten dieren steekt in elk land ter wereld de kop op, al proberen veel organisaties en initiatieven mensen hier van bewust te maken.

Het eind van een lange reis voor Nederland, een land zonder zwerfhonden

Some figure

Geloof het of niet: Nederland heeft een lange tijd een enorm aantal zwerfhonden gehad. Mensen lieten ze achter zodra ze de oh-zo-schattige puppy fase verlaten hadden, of omdat het geen rashonden waren, of omdat het jachtseizoen over was, enzovoorts.

In de negentiende eeuw was het aantal zwerfhonden in Nederland het hoogste van heel Europa. Dit resulteerde in een ernstige uitbraak van hondsdolheid onder de inheemse populatie die — samen met de slechte hygiëne die toentertijd gebruikelijk was — één van de voornaamste doodsoorzaken werd.

Hierdoor zetten mensen massaal hun huisdieren uit huis, uit angst voor een pandemie. Zwerfdieren zwierven in zorgwekkende aantallen over de straten. Uiteindelijk besloot de Nederlandse overheid een einde te maken aan het probleem. De regering nam de kosten van het steriliseren en castreren van honden op zich en verzorgde gratis deze ingrepen.

De Nederlandse regering heeft deze juridische acties met groot succes geïntroduceerd. Nu zijn er namelijk geen zwerfhonden meer in het land.

Effectieve methoden

Hoe is Nederland het enige land zonder zwerfhonden geworden? Er zijn verschillende methoden gebruikt om dit te bereiken, zoals:

  • Gevangenisstraffen voor het mishandelen of verlaten van dieren.
  • Hoge belastingen voor de aankopen van rashonden.
  • Gratis castratie- en sterilisatiecampagnes voor huisdieren.
  • Een speciale afdeling van politieagenten om dierenmishandeling en verlating tegen te gaan.

Er is voor gezorgd dat mensen begrijpen wat een immense verantwoordelijkheid het houden van een huisdier is. Hierdoor hebben veel honden euthanasie of een slecht leven in een kooi weten te vermijden.

Nederland heeft één van de sterkste wetten met betrekking tot dierenbescherming van Europa. Boetes ten gevolge van klachten kunnen tot zo’n 16.000 euro oplopen en in gevangenisstraffen tot 3 jaar resulteren.

Een andere effectieve methode die de overheid heeft gebruikt, was om de enorme sterilisatiecampagne te financieren. Nu kun je in het hele land gratis je hond laten steriliseren of castreren.

Ook worden er behoorlijke belastingkosten in rekening gebracht over de aankoop van een rashond. Zo worden mensen aangemoedigd om één van de vele dieren in de asielen te adopteren.

Met deze maatregel om de vermenigvuldiging van honden tegen te gaan, heeft Nederland talloze dierenlevens in mindere mate onderdeel van het zakenleven gemaakt. Het is onze regering gelukt, en nu zijn wij een voorbeeld voor de hele wereld.

Opvangen en hondenkennels

Some figure

Onthoud dat kennels in de steden niet hetzelfde zijn als asielen. De eerste van de twee beslaat een categorie van centra voor in de steek gelaten dieren die gefinancierd wordt door de overheid.

Een asiel is echter een deel van een non-profit organisatie die opkomt voor dierenrechten. In sommige gevallen krijgen ze gemeentelijke ondersteuning om de toestroom van in de steek gelaten dieren te beheren.

In kennels laat men honden meestal inslapen als hun baasje hem niet komt ophalen of niemand hem adopteert. De deadlines hiervoor worden per kennel vastgesteld. Meestal probeert men echter deze deadlines verder naar achter te schuiven terwijl er naar een alternatief voor euthanasie gezocht wordt.

In asielen wordt daarentegen geen euthanasie gepleegd, behalve in een enkel, uitzonderlijk geval. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van een lijdensweg voor een dier dat al ernstig ziek is. Sommige honden brengen daarom hun hele leven door in zo’n opvang.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.