Enkele interessante weetjes over mieren

Een van de meest interessante feiten over mieren is dat ze meer dan 50 keer hun gewicht kunnen tillen.
Enkele interessante weetjes over mieren

Laatste update: 18 maart, 2019

Deze kleine wezentjes kunnen erg vervelend zijn als de zomer toeslaat. Er zijn echter ook heel veel leuke weetjes over mieren. Ze zijn bijvoorbeeld eigenlijk heel erg georganiseerd, en je kunt ze van een huishoudelijke vijand veranderen in een bondgenoot.

Interessante weetjes over mieren

Ze eten alles

Ook al zijn ze klein, het zijn roofdieren voor bijna alle dieren en planten. Ze kunnen een heel zoogdier opeten, hoewel dit wel een paar maanden duurt. Zelfs vissen maken af en toe deel uit van hun dieet.

Ze hebben een erg hoge levensverwachting

Een mier kan tussen de vier en twaalf jaar leven. Dat is een ontzettend lang leven voor zo’n onbeduidend uitziend wezentje. Wie had dat ooit gedacht? Misschien zijn het jaar na jaar wel altijd dezelfde mieren die door je keuken marcheren.

Hun communicatieve vaardigheden

Mieren maken geen geluid, dus het is geen wonder dat het menselijk oor ze niet kan opmerken. De belangrijkste manier waarop ze communiceren is door stukjes van de dingen die ze onderweg hebben opgepikt achter te laten. Zo weet de rest van de groep ze op elk moment te vinden.

Mieren werken samen

Ze kunnen ook hun antennes gebruiken om te communiceren. Dat doen ze door ze tegen een andere mier te vegen.

Ze zijn sterk

Dit is waarschijnlijk een van de bekendste weetjes over mieren, maar we zullen het hier toch ook vermelden. Ze kunnen tot vijftig keer hun eigen gewicht tillen. Dus, hoeveel weeg jij? 65 kilo? Vermenigvuldig dat met vijftig en vraag jezelf af of je dat gewicht helemaal alleen zou kunnen tillen. Het klinkt nu nog indrukwekkender, toch?

De koningin

De koningin legt eieren zodat de kolonie zal floreren. Ze kan 800 tot 1.500 per dag leggen. Nu snap je waarschijnlijk waarom je de ene dag één mier ziet en de volgende dag een miljoen.

Ze hebben dienaren

Ja, dat lees je goed. Ze maken vaak andere mieren tot slaaf en laten ze al het werk doen of samenwerken  met de rest, zodat ze sneller klaar zijn. Het maakt niet uit of ze uit dezelfde kolonie komen of niet.

Ze houden van water

Het kan zijn omdat ze van water houden of andersom, maar hoe dan ook, een mier kan tot twee weken onder water leven. Dus, als je thuis een mierenplaag hebt, zal water niet al te behulpzaam zijn.

De grootste kolonie ooit

Een belangrijke eigenschap van mieren is dat ze in kolonies leven. De grootste kolonie ooit geregistreerd werd ontdekt in 2002. Miljoenen mieren leefden in de kolonie, die meer dan 6.000 km lang was.

Een leger mieren

Hun hersenen

Mieren hebben de grootste hersenen in verhouding tot hun lichaam, vergeleken met elk ander dier.

Hun kracht ligt in hun aantallen

Mensen praten er vaak over als een plaag. En eerlijk gezegd, die definitie klopt op zijn minst op één manier. Geschat wordt dat ongeveer 10% van de totale massa van het dierenrijk bestaat uit mieren. Stop even met lezen en denk na over wat dat eigenlijk precies betekent…

Ze vallen altijd op de…

We weten niet waarom, maar als je er insecticiden op spuit, lijken ze altijd op hun rechterkant te vallen.

Ze hebben een natuurlijke vijand

Er is een soort insect met de naam mierenleeuw, die voornamelijk mieren eet. Het schijnt echter dat er verhalen over mieren bekend zijn, die strategieën hebben ontwikkeld om hun aartsvijand te verslaan.

Ze maken bruggen

Als ze ooit tegen een gat in de grond aanlopen terwijl ze aan het werk zijn, grijpen ze elkaar efficiënt vast en maken zo een brug, zodat de rest van de kolonie kan oversteken. Als alle mieren de overkant hebben gehaald, maken ze de brug één voor één weer ongedaan.

Mieren werken als een team

De manier waarop ze jagen

Mieren eten ook andere insecten. Wanneer ze een levende prooi vangen, is het eerste wat ze doen ervoor zorgen dat de prooi niet kan bewegen. Ze klampen zich aan elkaar vast om de prooi bij de voeten vast te houden. Als deze giftig is, bedekken ze het met een soort zak die ze ter plekke maken.

Nou, dat zijn alle leuke weetjes die we over mieren hebben verzameld. Deze kleine wezentjes zitten vol geheimen en wonderen, en we hopen dat je er wat meer over hebt geleerd!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lowe, S., Browne, M., Boudjelas, S., & De Poorter, M. (2004). 100 de las especies exóticas invasoras más dañinas del mundo Una selección del Global Invasive Species Database. Aliens.

  • Delabie, J. H. C., Ospina, M., & Zabala, G. (1996). Relaciones entre hormigas y plantas : una introducción. Introdución a Las Hormigas de La Región Neotropical. https://doi.org/10.1108/EUM0000000005647

  • Fernández, F. (2003). Breve introducción a la biología social de las hormigas. Fernandez, F. https://doi.org/10.1108/EUM0000000005647


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.