Wat zijn de eigenschappen van een dwergkonijn precies?

Door hun kleine formaat en gedrag is dit huisdier uitermate geschikt voor elk gezin en is hun verzorging eenvoudig.
Wat zijn de eigenschappen van een dwergkonijn precies?

Laatste update: 30 november, 2018

Dwergkonijnen zijn de nieuwe trend. Maar tot voor kort wisten de meeste mensen nog niet zo veel over deze dieren. Als je overweegt een dwergkonijn te kopen of er gewoon nieuwsgierig naar bent, dan biedt dit artikel bruikbare informatie over dit schattige dier.

Alles wat je moet weten over een dwergkonijn

Fysieke kenmerken

Deze dieren worden dwergkonijnen genoemd omdat ze klein zijn, waardoor ze perfect zijn om in huis te hebben. Ze nemen niet zo veel ruimte in beslag, zijn hooguit 50 cm groot en wegen maximaal anderhalve kilo.

Hoewel de kleine omvang van deze konijnen veroorzaakt lijkt te worden door een gebrek aan groeihormonen, zien ze er niet uit alsof ze afwijkingen hebben die van invloed zijn op hun gezondheid.

In tegenstelling tot andere konijnen zijn hun oren korter, hun neuzen platter en hun lichaam compacter. Hun kop is korter en de meest voorkomende kleuren zijn zwart, wit, grijs en bruin.

Dwergkonijn in het gras

Karakter

Ze zijn beweeglijk en speels, maar ze kunnen op hun eigen manier onafhankelijk zijn. Er zijn verschillende voorbeelden van deze konijnen die zich meer als honden gedragen wat betreft hun gehoorzaamheid en andere aspecten van hun karakter.

Ze hebben de neiging om zenuwachtig te zijn. Daarom kun je ze het beste laten steriliseren als je niet van plan bent om met ze te fokken. Hierdoor zullen ze kalmer worden, en het leven met hen wordt zo veel relaxter zijn.

Aan de andere kant zal ook hun territoriale instinct verminderen. Hun aandrang om hun territorium te markeren door op verschillende plaatsen te poepen en te plassen vermindert vervolgens.

Ze kunnen slecht tegen harde geluiden. Zodoende zijn ze beter af in huizen die rustig zijn en waar ze een plek hebben om zich verstoppen.

Deze dieren hebben ook problemen met hoogtes. Daarom moet je ze niet in je armen houden omdat ze bang kunnen worden en je kunnen bijten.

Het dwergkonijn houdt van ballen

Zorgen voor dwergkonijnen

Door hun speciale karakter, grootte en nervositeit zijn moet je een aantal dingen weten om voor dwergkonijnen te zorgen. Bijvoorbeeld:

  • Borstel hun vacht. Alhoewel ze kortharig zijn, is het haar fijn en zijdeachtig, wat betekent dat ze gemakkelijk klitten kunnen krijgen.
  • Vind de juiste ruimte voor ze. Ze hebben een schone en frisse omgeving nodig om te ontspannen.
  • Zorg voor hun ogen. Hoewel hun vacht niet zo lang is, is het mogelijk dat deze bij hun ogen in de war raakt. Ook kan er bij de huid rond hun ogen een korst ontstaan. Als je dagelijks op dit deel van hun gezicht let houdt je konijn een gezond gezichtsvermogen.
  • Beweging. Konijnen zijn van nature nerveuze dieren. Lichaamsbeweging is daarom van vitaal belang voor een evenwichtiger, gezonder leven en om in vorm te blijven.
  • Hooi. Doe hooi in hun kooi omdat het zeer voedzaam is voor konijnen.
  • Dieet. Konijnen kunnen veel groenten en ander menselijk voedsel eten. Toch is het belangrijk om ze voedsel te geven dat speciaal gemaakt is voor dwergkonijnen.
  • Baden. Konijnen maken zich over het algemeen zelf schoon, net als katten, dus je hoeft ze niet in bad te doen. Maar als ze om de een of andere reden erg vies zijn geworden, kun je het vuil met een nat doekje verwijderen.
  • Oren. Kijk hun oren zo vaak na als je kunt. Hoewel de oren van een dwergkonijn kleiner zijn dan die van een normaal konijn, hangen ze. Zodoende zijn de perfecte plek voor parasieten en infecties.
  • Vaccinaties. Konijnen hebben een vaccinatieschema dat strikt moet worden opgevolgd.

Concluderend, het dwergkonijn is het perfecte huisdier. Ze hebben niet veel zorg nodig en het zijn schone en stille dieren. Als je besluit er een te adopteren, volg dan deze tips op en geniet van dit lieve diertje! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.