Logo image
Logo image

Hoe breng je een nieuwe hond in de familie?

5 minuten
Hoe breng je een nieuwe hond in de familie?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 21 december, 2022

Om een nieuwe hond in de familie te brengen is het verstandig om enkele stappen te doorlopen. Zo kun je problemen namelijk vermijden. Dat geldt vooral als de hond eerder bij een ander gezin woonde.

Het is altijd erg spannend om een nieuwe hond in de familie te brengen. Probeer echter je opwinding wat te bedwingen en rustig te blijven. Een hond in de familie brengen is immers hard werken en vereist veel toezicht, veel geduld en vooral veel liefde.

Wanneer je een puppy adopteert, zorg er dan voor dat hij niet van zijn moeder wordt gescheiden totdat hij minstens zes weken oud is. Op die leeftijd ontwikkelt de puppy zich namelijk nog steeds emotioneel en is hij heel gevoelig. Het is een goed idee om de puppy sporadisch contact met mensen te laten maken, zodat hij er geleidelijk aan gewend aan raakt.

Later zul je de pup moeten socialiseren met andere honden, dieren en mensen. Zo leert de pup zijn nieuwe omgeving aanvaarden, weg van zijn moeder en broers en zussen.

Een hond in het gezin opnemen wordt veel gemakkelijker als je een aantal stappen opvolgt. Je moet ze leren waar ze kunnen slapen, waar ze hun behoefte mogen doen, hoe laat ze mogen eten, waar ze mogen spelen en wat de grenzen van die spelletjes zijn.

Houd altijd een oogje in het zeil

Some figure

Als er al grotere dieren of honden in huis zijn, dan moet je zorgvuldig toezicht houden terwijl ze met elkaar omgaan. Het is belangrijk dat ze een goede band opbouwen. Als ze allebei nog jong zijn, probeer er dan voor te zorgen dat ze veel interactie hebben. Dat zal hen helpen om met elkaar om te gaan en te spelen zonder elkaar te kwetsen.

De eerste ontmoeting tussen je huidige huisdier en de nieuwe puppy bepaalt hun toekomstige relatie. Vergeet niet dat je huidige hond tot dat moment het middelpunt van de aandacht is geweest.

Socialiseer vanaf het begin

De beste manier om de huisdieren aan elkaar voor te stellen is om het buitenshuis te doen. Daarvoor kun je bijvoorbeeld een wandeling gaan maken. Het is goed als er meerdere mensen aanwezig zijn en dat elk van hen de controle heeft over één hond terwijl ze aan elkaar ruiken en elkaar leren kennen.

Er kunnen vervolgens twee dingen gebeuren. In het eerste geval letten ze niet echt op elkaar, totdat ze elkaar eindelijk opmerken. Doe in ieder geval je best om te voorkomen dat ze vechten. Als dat toch gebeurt, scheid ze dan rustig van elkaar om de spanning te verminderen.

In het tweede geval kunnen ze het meteen goed met elkaar vinden. Dan mag je ze in principe op een veilige plek alleen laten.

Als ze klaar zijn om samen het huis in te gaan, zorg er dan voor dat de nieuwe hond na je huidige hond naar binnen gaat. Dan is het alsof je huidige hond de nieuwe hond “toelaat” om naar binnen te gaan. Als alles daarna nog goed gaat, mag je ze opnieuw alleen laten.

De eerste dagen is het goed om toch nog een oogje in het zeil te houden. Dat geldt vooral wanneer de honden aan het eten of spelen zijn. Zo kun je conflicten voorkomen. Als je huidige hond graag met andere honden vecht, dan moet je extra voorzichtig zijn en ze goed in de gaten houden. Je moet de regels over je eerste huisdier respecteren om problemen met de nieuwe hond te voorkomen.

Onderneem stappen om impulsen onder controle te krijgen

Some figure

Als je huidige huisdier geen hond is, dan moeten beide dieren elkaar op een veel progressievere manier leren kennen en moeten ze hun impulsen leren  controleren. Ze moeten elkaar geleidelijk aan op afstand leren kennen. Houd ze dus van elkaar gescheiden totdat ze aan elkaar gewend zijn.

Als u een kat hebt, dan moet je het iets langzamer aanpakken. Je kunt katten immers niet dwingen! Het is echter belangrijk om het ras en de instincten van je hond te kennen. Zo kun je nagaan of het dier wel met katten kan omgaan of niet.

Heb je een puppy of een oude hond geadopteerd? Je moet nadenken hoeveel tijd je opzij kunt opzetten voor het aanpassingsproces. Puppy’s doen er langer over, maar ook oudere honden kunnen je niet zomaar aan hun lot overlaten. Anders kunnen ze angst, verveling of stress ontwikkelen.

Zijn ras of schoonheid van belang?

Veel mensen kiezen een huisdier op basis van ras of schoonheid. Dat is echter vaak een grote fout. Een nieuwe hond in de familie introduceren brengt immers veel meer met zich mee.

Veel huisdieren zich niet goed aan de nieuwe familie aan, en de baasjes laten ze uiteindelijk ergens achter. Zorg er dus voor dat je genoeg tijd hebt om je nieuwe huisdier te verzorgen, vooral als er al kinderen of andere dieren in het gezin zijn.

Wat je moet onthouden als je een nieuwe hond in de familie wilt brengen

Het is belangrijk dat een puppy een volwassen hond uit vrije wil begroet. Uiteraard moet je de volwassen hond jouw nieuwe puppy niet laten intimideren.

Totdat beide honden een vriendelijke vertrouwensrelatie hebben opgebouwd kun je het beste gescheiden houden. Scheid ook hun bezittingen en wees een bepaalde ruimte aan voor elke hond om agressie te voorkomen. Als ze ooit beginnen vechten, zorg er dan voor dat ze meteen ophouden.

Vanaf het begin moet je jouw hond trainen om uit zijn eigen bakje te eten. Als hij als eerste klaar is, dan mag je niet toelaten dat hij uit het bakje van een ander huisdier eet.

Als je deze tips opvolgt om een nieuwe hond in het gezin op te nemen, dan zal het voor iedereen een relatief snelle en aangename ervaring zijn.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.