Een kat adopteren terwijl je al een hond hebt

Een kat adopteren terwijl je al een hond hebt

Laatste update: 04 mei, 2019

Het hebben van een hond is een geweldige ervaring. Vanaf het moment dat het dier bij je in huis komt, kun je praktisch niet meer zonder hem. Een hond ontwaakt al snel een liefde voor andere dieren in ons. Misschien zit je er daarom over na te denk om een kat te adopteren, of een ander dier.

Vandaag richten we ons echter enkel op katten, tenzij je wilt dat je huis verandert in een dierentuin (sommigen zouden hier waarschijnlijk niets op tegen hebben).

Je hoort vaak dat honden en katten absoluut niet met elkaar op kunnen schieten. Klopt het echt dat deze twee dieren niet met elkaar door één deur kunnen? Waar of niet waar, een kat adopteren terwijl je al een hond hebt, kan voor problemen zorgen? Voor het geval dit wel zo is, geven wij je een paar tips om deze problemen te voorkomen.

Een kat adopteren: vergeet het professionele advies niet

Kat en hond samen in het gras

De mensen die werkzaam zijn in het dierenasiel waar je je kat vandaan haalt, kunnen je advies geven om ervoor te zorgen dat je hond en deze nieuwe aanwinst goed met elkaar overweg kunnen.

Er is aangetoond dat katten en honden geweldige vrienden kunnen zijn. Ze kunnen een speciale band met elkaar ontwikkelen die zelfs zo diep kan zijn dat het bijna lijkt alsof ze van dezelfde soort zijn. Dieren kennen namelijk geen stereotypen.

Toch heeft natuurlijk elke kat zijn eigen persoonlijkheid. Niet iedere kat is daarom bereid of geschikt om vrienden te worden met een hond. In het dierenasiel kunnen ze je vaak vertellen welke kat het meest geschikt is voor jouw situatie. Zij kennen elke kat namelijk persoonlijk. Ze weten dan ook welke kat wel en welke kat niet in staat is om met andere dieren te leven.

Dit zou kunnen beteken dat de kat die jij leuk vindt helaas niet goed overweg kan met honden. In dat geval zou het verstandig zijn om het advies aan te nemen om een andere kat te kiezen.

De beste manier om de kat aan je hond voor te stellen

Om ervoor te zorgen dat er geen problemen ontstaan, is het belangrijk om de kat formeel aan je hond voor te stellen.

Het geadopteerde dier moet zich beschermd voelen. Als hij voor het eerst in een huis komt vol andere mensen en dieren, is het normaal dat hij bang is. Het beste wat je daarom kunt doen, is de kat een poosje in zijn verhuismand laten. Op deze manier kan je hond aan hem ruiken en hem leren kennen, terwijl je kat volledig veilig is.

Het is belangrijk dat je ze de eerste week niet zonder toezicht met elkaar alleen laat. Zorg ervoor dat ze eerst aan elkaar gewend kunnen raken.

Een goede leefomgeving creëren

Als je zelf ergens naartoe gaat waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten, kan het zijn dat je je aanvankelijk niet echt op je gemak voelt. Hetzelfde geldt voor katten wanneer ze in een nieuw huis terechtkomen. Om nog maar te zwijgen over huizen waarin al een hond aanwezig is.

De beste manier om het arme diertje aan zijn nieuwe huis te laten wennen is daarom door hem een aangename omgeving te bieden. Katten kunnen snel stress ervaren als je hun routine verandert. Creëer daarom een aangenaam plekje voor de kat waar hij tot rust kan komen. Ergens waar weinig lawaai is en weinig mensen kunnen komen.

Een kat adopteren terwijl je al een hond hebt: geef ze elk hun eigen plekje

Klein poesje met een witte hond

Het is voor jou misschien makkelijker om hun voer- en drinkbakken en bedjes naast elkaar te zetten, maar het is ook belangrijk dat de kat zo snel mogelijk het gevoel heeft dat hij deel uitmaakt van jullie gezin.

Het zou daarom beter zijn om beide huisdieren ieder hun eigen plek te geven. De kat moet niet het gevoel krijgen dat hij slechts een toevoeging is in de ruimte van de hond.

Bovendien kan het ook voor problemen zorgen als je hond het gevoel krijgt dat zijn ruimte wordt bedreigd (vergeet niet dat honden zeer territoriaal zijn). Zorg er daarom voor dat de slaapplek van je kat zich op een heel andere plek bevindt dat die van je hond.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.