Een coronavirus-infectie bij honden: symptomen en behandeling
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Een coronavirus-infectie bij honden kan voorkomen bij honden van alle rassen en leeftijden. Puppy’s zijn kwetsbaarder voor het virus omdat hun immuunsysteem zich nog steeds aan het ontwikkelen is.
Honden met een zwak immuunsysteem lopen ook het risico om er slachtoffer van te worden. Hoewel het geen zeer ernstige ziekte is moet het wel onmiddellijk worden behandeld. Deze ziekte is een acute aandoening die echter niet chronisch zal worden. Het is met andere woorden een virusziekte die gewoon zijn beloop moet krijgen.
Het coronavirus veroorzaakt een infectie die tussen de 24 en 48 uur nodig heeft voor het optreden van eventuele symptomen. Het wordt pas zichtbaar na de incubatieperiode. Het is belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan voor een behandeling.
Wat zijn de symptomen van een coronavirus-infectie bij honden?
Het dier kan één of meer van deze symptomen vertonen wanneer het besmet is:
- Buikpijn
- Verandering in de geur van de ontlasting
- Diarree of bloed in de ontlasting
- Koorts hoger dan 40 °C
- Lethargie
- Braken
- Uitdroging
- Gebrek aan eetlust
De ziekte kan milder zijn bij een vroege diagnose. Om die reden moet je goed opletten voor eventuele veranderingen bij je huisdier.
Is het mogelijk om het coronavirus bij honden te behandelen?
Er is geen op medicijnen gebaseerde genezing mogelijk. Het enige wat je kunt doen is de symptomen van de ziekte te behandelen en het ongemak van het dier te verlichten. Daarnaast kun je andere ziekten voorkomen die het gevolg kunnen zijn van een coronavirus-infectie bij honden. Het virus wordt afgevoerd via de ontlasting.
Door de dierenarts voorgeschreven behandeling
Afhankelijk van het geval kan een dierenarts medicijnen voorschrijven of een van de volgende stappen adviseren:
- Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond gehydrateerd blijft om andere problemen te voorkomen.
- Hoewel de behandeling het virus niet kan elimineren, kan het de manier verminderen waarop het het lichaam aantast.
- Producten om de eetlust te stimuleren. De hond moet genoeg eten om energie te hebben en zijn kracht terug te krijgen.
- Antibiotica. Een dierenarts kan hen voorschrijven om andere infecties te behandelen die het gevolg kunnen zijn van schade veroorzaakt door het virus.
- Prokinetiek: In geval van braken of diarree kan de hond medicijnen nodig hebben om zijn maag-darmstelsel te versterken.
Aanvullende behandeling via de voeding
Een dieet rijk aan nucleotiden, immunoglobulinen en prebiotica is zeer heilzaam. Dit geldt met name voor puppy’s, omdat deze voedingsstoffen de ontwikkeling van hun immuunsysteem kunnen versnellen.
Nucleotide-supplementen zorgen voor een verhoogde productie van antilichamen die noodzakelijk is voor de bestrijding van virussen in het lichaam van een hond. Lymfocyten vergroten ook hun kracht als er infecties aanwezig zijn.
Immunoglobulinen zijn afkomstig van runderbiest en eidooiers. Ze bestrijden de coronavirus-infectie van de hond door te voorkomen dat bacteriën zich aan het darmslijm binden. Daarom versterken ze het slijmvlies zodat het een barrière kan vormen tegen schadelijke bacteriën.
Prebiotica stimuleren de heilzame bacteriën die het immuunsysteem versterken. Hoewel het lichaam ze al produceert zijn er ook speciale supplementen beschikbaar.Preventie is de sleutel
Wanneer je de beslissing neemt om een nieuwe hond te nemen krijg je ook nieuwe verantwoordelijkheden. Het verzorgen van je nieuwe vriend is de eerste stap. Honden zijn afhankelijk van hun baasjes en hebben naast genegenheid ook andere vormen van zorg nodig.
Het is duidelijk dat niemand het leuk vindt om zijn huisdier ziek te zien worden. Daarom zal het aanleren van bepaalde gewoontes zodra je een huisdier krijgt, bepaalde negatieve situaties kunnen voorkomen:
- Een uitgebalanceerd dieet. Evenwichtige voeding bevat de voedingsstoffen die elk dier nodig heeft. Het is ook goed om te weten hoe je de juiste voeding moet kiezen voor elke levensfase van een hond. Hij is daarvan afhankelijk voor een gezonde ontwikkeling.
- Inentingen. Het is belangrijk om een vaccinatieschema te volgen. Op deze manier wordt het immuunsysteem versterkt tegen virussen en bacteriën.
- Regelmatige controles. Behalve dat je er zeker van moet zijn dat het huisdier in perfecte gezondheid verkeert, moet je hem ook meenemen voor regelmatige controles. Er kunnen enkele asymptomatische problemen zijn die alleen een professional kan detecteren.
- Goede hygiëne. Houd naast het huis zelf ook alle keukengerei schoon. Je moet elke dag de voer- en waterbakken reinigen. Het is ook belangrijk om alle gebieden waar je huisdier naartoe gaat te ontsmetten.
- Lichaamsbeweging. Het handhaven van een voor zijn ras geschikt bewegingsregime houdt een hond in een betere conditie. Daarnaast helpt het samen lopen je om een band te krijgen met je huisdier, wat erg belangrijk is voor zijn groei en ontwikkeling.
Conclusie
Als je hond ondanks alle zorg die je hem hebt gegeven toch een coronavirus-infectie oploopt, moet je behandeling zoeken. Neem contact op met je dierenarts en volg al zijn instructies tot op de letter op. Daarnaast moet je je huisdier geduld en liefde tonen tot de ziekte voorbij is.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.