Dwing een hond nooit om op zijn achterpoten te lopen!
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Onlangs dook er een filmpje op van een schattige poedel die op haar achterpoten liep. Zowat de helft van de planeet explodeerde met emoticons in de digitale wereld. De hond leerde schijnbaar als van nature en zonder hulp gemakkelijk op haar achterpoten te lopen. Maar de mogelijke schade aan haar anatomie is niet te overzien.
Erger nog zijn de uren van marteling en mishandeling die sommige van de honden die beroemd zijn op de sociale media doorstaan om ons te vermaken. Achter deze virale video’s schuilt soms een verhaal van terreur, pijn en lijden. Maar dat vergeten mensen wel eens.
Een hond dwingen om op zijn achterpoten te lopen kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Om nog maar te zwijgen van het feit dat deze praktijk als dierenmishandeling kan worden beschouwd. En dat brengt ons bij de controversiële video virale video. Daar zien we Dou Dou op haar achterpoten looopen. Dou Dou is een beroemde hond uit Shanghai.
Dou Dou, de hond die net als jij leerde om op haar achterpoten te lopen
Het filmpje met de bruine poedel ging al snel viraal. Duizenden mensen waren onder de indruk dat een hond net als ons op twee poten kan stappen en springen.
De minder gewetensvolle internetgebruikers genoten van de video en deelden die, gefascineerd door de kleine hond. Gelukkig werden er ook reactievideo’s geplaatst over de denigrerende behandeling die deze honden krijgen. Het is een waarschuwing voor baasjes die hun honden dit “trucje” willen leren.
De controverse kwam al snel aan het licht. Dou Dou werd mogelijk uitgebuit door een trainer.
Op bijna alle foto’s lijkt de poedel rechtop te staan en in verschillende jurken gekleed, alsof ze een menselijk meisje is. Wat de dierenrechtenactivisten doodsbang maakt, is dat sommige mensen hun hond gewoon trainen om aandacht op de sociale media te trekken.
Peta sloot zich aan bij de kritiek
Dit lijkt allemaal het gevolg te zijn van een cultuur die huisdieren op een overdreven of ongezonde manier wilt vermenselijken.
Het duurde niet lang voordat de bekende dierenbeschermingsorganisatie Peta ook een standpunt innam. “Dieren zijn er niet voor ons plezier, punt. Met dit en andere berichten moedigen we iedereen aan om nog eens goed na te denken voordat je op “like” of “retweet” klikt.
Negatieve effecten op de gezondheid
Honden lopen en rennen meestal op hun vier ledematen. De achterpoten van een hond dienen in principe om slechts ongeveer 60% van het totale gewicht van de hond te dragen.
Mensen evolueerden om 100% van hun lichaamsgewicht te ondersteunen met behulp van hun sterke beenspieren, in tegenstelling tot honden. Wanneer honden leren om op hun achterpoten te lopen, dwingen ze hun spieren en botten eigenlijk om overgewicht te verdragen. En dit is een onnatuurlijke en ongemakkelijke positie.
Sommige honden zijn in staat om hun voorpoten op te tillen, maar dat duurt maar eventjes en ze lopen zeker niet rechtop. Baasjes die hun honden trainen om te lopen zoals mensen, bereiken dit door fysiek geweld en angst.
Heel wat dierenartsen geloven dat deze praktijk tot aanzienlijke problemen kan leiden in de wervelkolom en knieën van een hond. Dit hangt natuurlijk wel verder af van de kenmerken van elk hondenras.
Het verhaal van het baasje
Het baasje van Dou Dou heeft ook gereageerd op de controverse rond de video. Zijn naam is Wen. Volgens hem liep zijn hond al sinds haar geboorte rechtop. Het baasje gelooft dat zijn huisdier lijdt aan een vreemde aangeboren aandoening, waardoor ze zonder problemen op haar achterpoten kan lopen.
Dat is natuurlijk nonsens. Het is een bekende praktijk onder trainers zonder scrupules. Bovendien lijkt het erop dat Wen in sommige van de video’s commando’s geeft aan zijn hond. Dat maakt het hele verhaal uiterst verdacht.
We weten wel zeker dat het overdreven vermenselijken van dieren kan leiden tot dierenmishandeling. Het is één ding om dezelfde liefde voor een hond te voelen als voor een familielid. Maar je huisdier forceren om zich te gedragen als een hond? Dat kan al snel vragen oproepen over dierenmishandeling.
Het is onze verantwoordelijkheid als dierenliefhebbers om kritisch te zijn en onderzoek te doen voordat we een “circusact” ondersteunen.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.