Wat je moet doen voordat je je hond achterlaat

Honden kunnen slechter tegen eenzaamheid dan je misschien zou denken. Daarom moet je, wanneer je huisdier tekenen van ongemak vertoont, er iets aan doen. Agressie, nervositeit, geblaf en gehuil als hun baasje weg is, geven aan dat er iets niet in orde is.
Wat je moet doen voordat je je hond achterlaat

Laatste update: 20 december, 2018

Als je je hond achterlaat is dat niet alleen een angstaanjagende ervaring voor de hond, maar ook voor de eigenaar. Daarom moet je, als dit bij jou en je hond gebeurt, deze tips lezen. Zo kun je je hond helpen om beter om te gaan met het tijdelijke afscheid en voorkomen dat je bij thuiskomst een ramp aantreft.

Eenzaamheid en huisdieren

Net als mensen kunnen dieren zich eenzaam voelen als ze een bepaalde tijd alleen moeten zijn. Dit is tegenwoordig een veelvoorkomend probleem als gevolg van de drukke levensstijl van veel mensen.

Ongetwijfeld zijn honden er niet happig op om enkele uren per dag in volledige afzondering door te brengen. Als ze onvoldoende tijd met hun baasjes doorbrengen kan dat tot depressies leiden. Maar maak je geen zorgen, er zijn eenvoudige, creatieve oplossingen te bedenken voor dit probleem.

Als verantwoordelijke eigenaar moet je je bewust zijn van alle aanwijzingen die op problemen met de geestelijke gezondheid van je hond wijzen. Net als de mensen trekken honden, als ze zich eenzaam voelen, graag de aandacht als je thuiskomt om je te vertellen dat er een probleem is waar je aandacht aan moet besteden.

Een puppy die op de vloer plast

Je moet niet boos worden als je bij thuiskomst een hond aantreft die in huis geplast heeft of een rommeltje van het huis heeft gemaakt. Dat is zijn manier om je aandacht te krijgen. Toch is het gemakkelijk om dit gedrag te beïnvloeden.

Scheidingsangst

Voordat je de onderstaande tips leest, moet je eerst de symptomen van angst bij je huisdier herkennen. Honden tonen angst op verschillende manieren die eenvoudig te herkennen zijn.

Een van de belangrijkste kenmerken van deze aandoening is het voortdurend blaffen of huilen als je weg bent. Het dier zal zich erg agressief of nerveus voelen. Met andere woorden, hij zal je “vragen” om het huis niet te verlaten.

Een hond alleen

Andere gedragskenmerken zoals het likken van voorwerpen zoals meubels, gebrek aan eetlust, stilstaan of angst zijn duidelijke tekenen van ongemak. Ongetwijfeld houdt je hond veel van je, maar dat is nog geen reden om toe te geven aan dit gedrag. Je moet dit zo snel mogelijk oplossen.

Houd er echter wel rekening mee dat als hij dat gedrag blijft herhalen, je advies moet inwinnen bij een dierenarts.

Advies als je je hond achterlaat

  • Een van de beste technieken om te voorkomen dat jouw hond zich eenzaam voelt als je je hond achterlaat, is door een paar speeltjes achter te laten voor hem. Dat is echt een goed idee. Echter, vroeg of laat zal hij zich uiteindelijk gaan vervelen met dat speelgoed. Dus geef hem elke dag een ander speeltje.
  • Het is ook een heel goed idee om hem voor vertrek te voeren. De buik van je huisdier zal de hele dag gevuld zijn en hij zal zich daardoor tevreden voelen. Als je denkt dat dit niet voldoende is voor je hond, kun je wat snacks en beloningen in huis verstoppen. Hiermee kun je hem vermaken en zijn angsten verlichten.
  • Neem hem mee voor een wandeling voordat je weggaat. Honden houden ervan om te gaan wandelen, vooral lange wandelingen, waardoor hij wat beweging kan krijgen en een beetje kan spelen. Wanneer je dat doet zal je huisdier zijn energie kwijtraken.
  • Als je hem niet graag alleen laat, dan moet je een ander huisdier nemen. Jouw hond zal genieten van het idee om iemand te hebben om mee te spelen terwijl je weg bent. Omdat honden sociale wezens zijn, zal het hebben van een vriend of vriendin in de buurt hen kalmeren en zullen ze zich meer op hun gemak voelen.
    Twee honden die tijd met elkaar doorbrengen

Wat je zeker niet moet doen als je je hond alleen achterlaat

  • Sluit hem niet op! In één ruimte tijd moeten doorbrengen, zonder enige vrijheid, is schadelijk voor zijn geestelijke gezondheid. Hij zal denken dat hij gestraft wordt voor slecht gedrag.
  • Verwen hem niet te veel. Dit zal hem alleen maar afhankelijker maken van jou. Bovendien zal het weggaan nog meer problemen geven. Leer hem om onafhankelijk te zijn en hij zal voor een behoorlijke tijd goed af zijn zonder jou.
  • Ga niet al te dramatisch te werk. Het is begrijpelijk dat hij deel uitmaakt van de familie, maar behandel hem niet teveel als een baby, zoals we al eerder hebben gezegd. Het beste wat je kunt doen is hem met genegenheid te behandelen, zonder er te ver in te gaan of in te overdrijven. Wanneer je bijvoorbeeld thuiskomt begroet je hem normaal zonder hem te bedelven onder genegenheid. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.