Logo image
Logo image

Dit is de top 8 van langstlevende dieren

3 minuten
Dit is de top 8 van langstlevende dieren
Laatste update: 30 oktober, 2018

“Wat zijn de langstlevende dieren?” Bij die vraag denk denk je waarschijnlijk aan een schildpad of een olifant. Er bestaan echter diersoorten die nóg ouder worden. Ontdek in dit artikel de 8 recordhouders die het meeste kaarsjes op een verjaardagstaart ooit mochten uitblazen.

Wat zijn de langstlevende dieren?

 

Some figure

Sommige soorten kunnen eeuwenlang leven. Dat is voor de mens vooralsnog echter nog onmogelijk. Kijk daarom eens naar de langstlevende dieren, die de mens makkelijk overleven:

1. Onsterfelijke kwallen

Volgens wetenschappers kan Turritopsis Dohrnii zich eindeloos verjongen. Wanneer deze kwal oud wordt, vernieuwt hij namelijk gewoon zijn cellen. Hij herhaalt dit proces bovendien non-stop. Geen wonder dat mensen beweren dat dit dier nooit sterft!

2. Antarctische sponzen

De wetenschappelijke naam voor deze sponzen is Clathrina Broendstedi. Deze naam is een eerbetoon aan de Deense onderzoeker Holger Brondsted. Die heeft de sponzen namelijk bestudeerd in het Weddelzeegebied op Antarctica.

Het zijn immobiele wezens, die in de diepten van de oceaan overleven. Dat doen ze bovendien bij de laagste temperaturen op de planeet. De oudste exemplaren die wetenschappers hebben gevonden waren ongeveer 1.500 jaar oud. Deze dieren groeien namelijk heel erg traag.

3. Galapagosschildpadden

Schildpadden worden eveneens heel oud. Ze worden immers langzaam groot en kunnen makkelijk tientallen jaren oud worden. Maar galapagosschildpadden leven echter het langst. Zij kunnen namelijk tot 250 jaar oud worden.

4. Kokerwormen

Beeld je een gigantische worm in, die 250 jaar oud kan worden. En nee, dat is heus geen nachtmerrie. Het goede nieuws is dat deze wormen alleen maar in de diepten van de Stille Oceaan leven, meer dan 2.000 meter diep.

Deze worm kan bovendien perfect zonder de zon leven. Hij doet dat namelijk door zich aan te passen aan zijn omgeving. De worm heeft een rode kleur door de hemoglobine in zijn bloed. Volgens wetenschappers is dit dier eigenlijk een symbiose tussen een ongewervelde en mariene bacterie.

5. Groenlandse walvissen

De Groenlandse walvis is een groot zeezoogdier, dat tot 18 meter lang kan worden en wel 100 ton kan wegen. Hij leeft in de arctische en subarctische zeeën en trekt ook niet ver weg om te eten of zich voort te planten. Het dier is zwart of donkergrijs. Daarnaast is hij bedekt met een dikke laag vet om de kou te overleven. Van sommige Groenlandse walvissen is bekend dat ze al 200 jaar oud zijn.

6. Rode zee-egels

Some figure

De bekende rode zee-egel is vernoemd naar zijn kleur (die ook roze, oranje of paars kan zijn). Dit dier leeft in de Stille Oceaan, van Alaska tot Mexico op ongeveer 100 meter diepte. Ook leeft hij in rotsachtige gebieden met koraal, die beschermd zijn tegen extreme golven.

Het lichaam is bedekt met stekels die tot 8 centimeter lang zijn. De zee-egel heeft geen zichtbare ogen en zijn mond heeft vijf tanden. Normaal gezien leeft een zee-egel zo’n 30 jaar. Toch zijn er exemplaren gevonden die meer dan 200 jaar oud waren.

7. Koikarpers

Je weet vast dat deze grote vis typisch in Aziatische vijvertjes voorkomt. Hij heeft een lange staart in de vorm van een “sluier” en opvallende kleuren. Hoewel dit dier oorspronkelijk uit China komt, werd hij pas echt bekend in Japan. Dit is een tam dier dat als decoratie dient voor in de vijver. In het wild leeft hij in de Aralzee en de Kaspische Zee.

Ze verschenen voor het eerst in de Qing-dynastie (China) en tijdens de Yayoi-periode (Japan). Het zijn zeer weerbare, vissen die ongeveer twee eeuwen oud kunnen worden. De langstlevende koi heette Hanko en stierf op 226-jarige leeftijd. Leuk weetje: koi is een synoniem voor “geluk.”

8. Brughagedissen

Het laatste dier op deze lijst van de langstlevende dieren behoort tot de endemische reptielengroep en leeft op de eilanden bij Nieuw-Zeeland. In het Maori betekent zijn naam “stekelige rug.” Dit dier is vergelijkbaar met de leguaan en kan tot 70 cm lang worden.

De brughagedis eet insecten, eieren, babyvogels, slakken en hagedissen. Omdat het een koudbloedig dier is, moet hij iedere dag een paar uur in de zon opwarmen. Het is zonder twijfel een van de langstlevende dieren, aangezien hij tot wel 200 jaar oud kan worden.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.