10 adviezen om je hond tegen diefstal te beschermen
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Helaas, ook diefstal van honden komt voor. Het zijn niet altijd geld of juwelen waar dieven op uit zijn. Recentelijk is gebleken dat er bendes gespecialiseerd zijn in het stelen van honden, met name van rassen die populair zijn en waar veel vraag naar is, en die gemakkelijk te verkopen zijn. Er zijn ook gevallen van ontvoering bekend. Dus als je niet wilt dat je hond gestolen wordt, volg dan deze tips.
Nadat ze een hond ontvoerd hebben zien de ontvoerders dat de eigenaren posters ophangen om ze terug te vinden. Vervolgens maken ze van de gelegenheid gebruik om grote sommen geld te eisen voordat ze de hond teruggeven. Wees daarom waakzaam tegen diefstal. Je wilt toch niet dat het jou ook overkomt?
Tips om je hond tegen diefstal te beschermen
Gezien deze recente golf van hondendiefstallen is het belangrijk voorzorgsmaatregelen te nemen. We noemen er enkele hieronder:
- Als je hond in de achtertuin is, zorg ervoor dat er geen plek is waar hij kan ontsnappen. Als er een hek is dat naar buiten leidt, zorg er dan voor dat hij niet door de tralies of spijlen kan ontsnappen.
- Het is goed om je hond te trainen om op zijn hoede te zijn voor vreemden. Op deze manier zal hij niet reageren als ze hem proberen te lokken met traktaties of speelgoed. Er zijn trainers die gespecialiseerd zijn in dit soort trainingen.
- Een identiteitschip is erg handig als je hond zoek raakt. Hetzelfde geldt voor als ze gestolen worden en aan de dieven kunnen ontsnappen
- Laat je harige vriend nooit alleen buiten, zelfs als het maar voor even is en hij de weg naar huis goed kent. Het is erg belangrijk dat er iemand met hem mee gaat.
- Een riem kan een grote hulp zijn. Het is niet nodig om je onze hond tijdens een wandeling zonder riem uit te laten, vooral ‘s nachts op stille plaatsen.
Wees voorzichtig en zorg dat je hond veilig is.
- Ga voorzichtig om met de slechte gewoonte om je hond alleen in de auto achter te laten. Het maakt niet uit of je snel even in de winkel moet zijn of iets moet controleren. Criminelen profiteren juist van dat kleine beetje tijd om een diefstal te plegen.
- Veiligheid moet voor zowel het dier als de eigenaars gelden. Het is het beste om donkere steegjes te vermijden en verder elke plek die er verdacht uitziet. Hoewel je wellicht denkt dat je nooit iets zal overkomen met jouw mastiff, is dat niet altijd waar.
- Het zijn niet alleen de rashonden die criminelen aantrekken, maar het gaat ook om gemengde rassen.
- Als je de mogelijkheid hebt, laat een microchip met GPS in je huisdier plaatsen. Met dit apparaat kun je zien waar hij is als hij zoekraakt of gestolen wordt.
- Tot slot, laat je hond nooit alleen met een vreemde.
De microchip, high-tech hulpmiddel om je huisdier te vinden
Implantatie van een microchip gebeurt onderhuids, vlak onder de huid van de hond. Zo kan de vinder de informatie van een gevonden hond lezen met een apparaat zoals een barcodelezer. Dit systeem maakt het gemakkelijk de eigenaar van de hond te identificeren.
Voor verloren of achtergelaten dieren, zijn microchips handig om de eigenaren terug te vinden en om het dier weer thuis te brengen. Helaas hebben sommige dieven de mogelijkheid om de microchip onbruikbaar te maken, zodat de eigenaren ze niet terug kunnen vinden.
Als je in Europa bent is er ook een informatiepunt: Europetnet. Dit initiatief bestaat uit een groep van verenigingen die de identificatiedata delen van alle dieren met een microchip. Hier worden alle gegevens gecentraliseerd.Als je je dier kwijtraakt in sommige landen van de Europese Unie, kun je het microchipnummer op de website van Europetnet plaatsen. Je krijgt een lijst van plekken waar het dier geweest is sinds hij zoek is geraakt.
Tenslotte is er in Spanje een Spaans netwerk voor de identificatie van gezelschapsdieren. Het is een bestand met de microchipcodes van alle Spaanse autonome gemeentes. Dit bestand helpt eigenaren hun hond terug te vinden die zoek zijn geraakt in een andere regio dan waar ze wonen.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.