De snipstruis, oftewel de kiwi, is gered van uitsterven
De snipstruis, oftewel de kiwi, is om verschillende redenen een van de meest bijzondere vogels ter wereld. Tegelijkertijd is het ook een van de schattigste vogels vanwege zijn unieke uiterlijk.
Helaas werd er gedurende de 19e en 20e eeuw veel op dit dier gejaagd door Engelse kolonisten die het zagen als een soort trofee. Na bijna te zijn uitgestorven, kunnen we vandaag de dag echter zeggen dat de snipstruis een ware comeback heeft gemaakt.
Een uniek eiland
Zoals we hierboven ook al aangaven, is deze vogel een van de symbolen van Nieuw-Zeeland, een klein land in Oceanië. Nieuw-Zeeland is wereldwijd voornamelijk bekend vanwege de film van The Lord of the Rings.
Dit is echter niet het enige dat interessant is aan dit eiland. Naar schatting wonen er op Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld ook meer schapen dan mensen. Wat daarnaast opvalt aan dit eiland, zijn de vreemde dieren die er in het wild gevonden kunnen worden.
Omdat dit land geïsoleerd is van de rest van de wereld, is er veel verbazingwekkend wildleven dat nergens anders ter wereld gevonden kan worden. De voornaamste reden waarom deze dieren zo uniek zijn, is dat ze door de jaren heen niet veel zijn veranderd.
Dit geldt ook voor de snipstruis, een middelgrote vogel met een heel bijzonder uiterlijk. Het heeft een ovaalvormig lichaam, een langwerpige snavel, geen zichtbare vleugels, lange poten, geen staart en veren die op haar lijken. Daarnaast heeft deze vogel geatrofieerde klauwen op de plek waar zijn vleugels zouden moeten zitten.
De nationale vogel van Nieuw Zeeland
Er leven vijf soorten snipstruisen in verschillende gebieden op het eiland: de Zuidereiland-kiwi, de grote gevlekte kiwi, de Noordereiland-kiwi, de kleine gevlekte kiwi en de rowi-kiwi. Elk van deze soorten dreigt zijn natuurlijke habitat te verliezen. En dat is nog niet alles. Deze vogels zijn namelijk ook het doelwit van veel roofdieren en jagers.
Snipstruisen zijn nachtdieren en omnivoren. Het liefst eten ze insecten. Overdag verstoppen ze zich gewoonlijk in holen onder de grond voor hun natuurlijke roofdier – de hermelijn. Een interessant gegeven over de snipstruis is dat deze vogelsoort een van de meest ontwikkelde reukzintuigen heeft.
Bovendien kunnen snipstruisen ook eieren leggen die net zo groot zijn als hun lichaam. Soms is het ei zelfs zo groot dat het vrouwtje dat het in zich draagt niet kan eten, omdat het alle ruimte in haar kleine lichaam in beslag neemt.
Deze vogels hebben meer tijd nodig om hun eieren uit te broeden, wat tegelijkertijd zowel een voordeel als een nadeel kan zijn. Hoewel de populatie hierdoor namelijk minder snel toeneemt, zijn de kuikens wel beter in staat om zichzelf te verdedigen.
De situatie van de snipstruis was zo ernstig dat wetenschappers denken dat er in de jaren ’90 nog maar 200 vogels over waren. Op dit moment leven er naar schatting echter 68.000 van deze vogels op het eiland. Helaas gaat 2% van deze vogels elk jaar verloren, gemiddeld ongeveer 20 vogels per week.
Ondanks zijn huidige situatie met betrekking tot zijn leefgebied, beweren verschillende organisaties in Nieuw-Zeeland dat de snipstruis is gered van uitsterven. Dit komt doordat de bevolking meer wordt onderwezen over deze vogels, iets dat gesteund wordt door de overheid.
Hoe de snipstruis werd gered van uitsterven
Omdat het de nationale vogel van Nieuw-Zeeland is, maken veel mensen zich zorgen over de populatie ervan. De jacht op de snipstruis is verboden, en de populatie van deze vogels wordt voortdurend gecontroleerd. Volgens de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland, de Maori, is dit dier zelfs heilig en wordt het beschermd door de bosgod.
Conservatie- en educatiegroepen hebben het bewustzijn verhoogd over hoe er voor deze dieren gezorgd moet worden. Otorohanga Kiwi House en Kiwis for Kiwi zijn twee van de organisaties die zich inzetten om deze vogels te redden.
Het Department of Conservation (DOC) in Nieuw-Zeeland heeft ook een programma opgezet om de snipstruis te redden. Hun doel is om het aantal roofdieren in hun habitat onder controle te houden en individuele vogels in de gaten te houden. Ze proberen ook het aantal beschikbare genen te vergroten.
Programma’s gewijd aan het verzorgen van snipstruisen
Sinds 2000 heeft het DOC verschillende plaatsen aangewezen waar snipstruisen in vrede kunnen leven. Er zijn er drie op het Noordereiland en twee op het Zuidereiland.
- Whangarei Kiwi Sanctuary
- Moehau Kiwi Sanctuary
- Tongariro Forest Kiwi Sanctuary
- Okarito Kiwi Sanctuary
- Haast Tokoeka Kiwi Sanctuary
Naast het in leven houden van deze dieren, zijn deze plaatsen ook bedoeld om andere programma’s uit te voeren die de DOC samen met verschillende organisaties bestuurt.
Operation Nest Egg is bijvoorbeeld een programma dat de eieren van deze vogels in beslag neemt om de kuikens tot een bepaalde leeftijd in gevangenschap groot te brengen. Zodra de kuikens zichzelf kunnen verdedigen, worden ze vrijgelaten in een van de heiligdommen.
Dankzij deze programma’s kunnen we nu zeggen dat de snipstruis is gered van uitsterven, of op zijn minst die kant op gaat. Iedereen moet echter zijn steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat dit dier niet opnieuw in gevaar komt.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.