De rol van honden in oude beschavingen

Honden leven al meer dan 18.000 jaar samen met de mens. Laten we eens kijken hoe belangrijk honden waren in oude beschavingen.
De rol van honden in oude beschavingen

Laatste update: 15 maart, 2019

Iedereen weet dat huisdieren al jarenlang deel uitmaken van het leven van de mensheid. Hier schuilt echter meer waarheid achter dan je zou denken. Honden speelden in oude beschavingen naast de mens een belangrijke rol. Experts geloven dat ze meer dan 18.000 jaar met ons samenleven.

De rol van honden in oude beschavingen

hiëroglief uit Egypte

Aanvankelijk gebruikte de mens honden om hun huis te bewaken. Later werden honden jagers en namen ze deel aan oorlogen als hondsoldaten. De honden werden gebruikt voor verdedigende en aanvallende doeleinden of zelfs als boodschappers.

Helaas stierven de honden die in de oude beschavingen als boodschapper werden gebruikt. Hun taak was om een koperen buis in te slikken met een boodschap en deze te vervoeren. De enige manier om de boodschap te krijgen was om de hond open te maken en het eruit te halen.

Hoe kun je weten dat honden al zoveel jaren bij mensen zijn? Hier zijn enkele bevindingen die dat bewijzen:

  • Tempel van Gobekli Tepe. Deze tempel in Turkije bevat vondsten die al meer dan 12.000 jaar oud zijn. Er was in deze vondsten duidelijk bewijs dat gedomesticeerde honden toen al bestonden.
  • Het graf van Natufian. Dit graf is in Israël ontdekt. Het is ook van 12.000 jaar geleden. In het graf vonden archeologen de overblijfselen van een oude man die begraven was met een puppy.
  • Epopey van Gilgamesh. Op spijkerschrifttabletten die tussen 2.000 en 2.500 v.Chr. lijken te zijn gemaakt, wordt verwezen naar zeven jachthonden die eigendom zijn van de godin Innana.
  • De afdaling van Innana. Dit is een beroemde tekst, ook gerelateerd aan deze godin. Het laat duidelijk het beeld zien van een godin die naar de hel afdaalt om haar man Dumuzi te ontmoeten. Hij wacht op haar met zijn gedomesticeerde hond.
  • Mahabharata. Dit is een mythologische tekst die het verhaal vertelt van koning Yudisthira, die op reis gaat met een hond. Hij was zo dol op het dier dat toen zijn hond de toegang tot de hemel verboden werd, de koning besloot op aarde te blijven om niet gescheiden te worden van zijn trouwe metgezel.

De rol van honden in oude beschavingen

driekoppige hond

In het oude Egypte was de hond verwant aan de god Anubis. Deze god was verantwoordelijk voor het brengen van de zielen van de doden naar hun uiteindelijke oordeel. Tijdens de begrafenis van deze honden vond er een goed voorbereide ceremonie plaats in de tempel van Anubis.

Deze ceremonies waren bedoeld om de dieren gemakkelijk door te laten gaan naar het hiernamaals. Het toont ook de grote liefde die deze mensen voor hun honden voelden.

Archeologen hebben talloze overblijfselen gevonden die de belangrijke rol onthullen die honden in oude beschavingen hadden. Bijvoorbeeld in Egypte, als een hond stierf, dan werd hij net zoals elk ander lid van de familie gemummificeerd.

Het graf van de grote farao Ramses toont ook schilderijen van hem met zijn jachthonden. Het is ook bewezen dat veel honden begraven werden bij hun meesters. Op deze manier konden ze tot in het hiernamaals met hun metgezellen blijven.

In het Oude Egypte vertoonden de namen die aan honden werden gegeven tekenen van genegenheid of bekwaamheden. Dit laat ons zien hoe belangrijk de honden voor deze mensen waren. Een aantal vertalingen van namen zijn: Dappere, Betrouwbare, Goede Herder, etc.

Hoewel honden een belangrijke rol speelden in Egypte, waren ze ook belangrijk in Griekenland en Rome. Honden in het oude Griekenland en Rome waren symbolen van religie en mythologie. In feite bewaakte een driekoppige hond in de Griekse mythologie de toegang tot de hel.

Honden zijn de beste vriend van een mens. Je zal deze zin al honderden keren hebt gehoord. Als je kijkt naar hun rol in oude beschavingen dan is het nog meer waarheidsgetrouw dan je dacht.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.